StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Dobar plasman ništa ne znači!?

7. listopada 2017. - 11:15

Nemojte očekivati da će nova košarkaška sezona na hrvatskim usporednicama biti zanimljiva, atraktivna kao prošla. Realno je da se dodatno produbi jaz između ABA-ligaša Cedevite, Cibone i Zadra s jedne, te ostalih prvoligaša s druge strane. Tom se tercetu može približiti jedino Split, no pitanje je koliko "žuti“ mogu izdržati usporedni kolosijek. Domaće prvenstvo i Drugu regionalnu ligu. Nije, uostalom, lako motivirati ostale košarkaške sredine da ustraju u konsolidaciji klubova i potrazi za pojačanjima kad dobar plasman u Prvoj hrvatskoj ligi vodi na "put za nigdje“.

Točnije, kakvo je to natjecanje, gdje ti ništa ne znači ni prvo, ni drugo mjesto na ljestvici!? - tako su se prije nekoliko dana međusobno uvjeravali šibenski sportski izvjestitelji.

Kolega Josip Čaleta Car bio je još konkretniji:
- Tko zna bi li, da je taj plasman išta značio, Josip Stojanović ugasio svoj muški košarkaški pogon!?
U novu sezonu košarkaški Šibenik ulazi s jednim oslabljenim umjesto s dva jaka lanjska ligaša. Nije uspjela ni željena klupska fuzija, ali ni objedinjavanje igračkih snaga. Iz prostog razloga što ugasli KK Jolly, s izuzetkom mladaca Perkovića i Klepe, nije imao što ponuditi starijem bratu. Kvalitetni "stranci“ poput Novačića i Bilinovca "preko noći“ su zamijenili svoju (očito privremenu) šibensku adresu.

Pozitivno je, sudeći po zadnjim istupima gradonačelnika dr. Željka Burića, reagirao jedino Grad Šibenik najavom većih sredstava iz proračuna za mušku košarku.
- Mi ćemo dotacije za klubove povećati za 1,2 milijuna kuna, uz napomenu da smo konačno utvrdili i prioritete među sportovima. Na određeni način ćemo favorizirati mušku, košarku, nogomet i veslanje - kazivao je dr. Burić.

Takav stav je, nema sumnje, posve razuman, jer počiva i na tradiciji, i ostvarenim rezultatima. Nogomet i veslanje su stara šibenska sportska slava, dok su muška košarka i vaterpolo u zadnjim desetljećima prednjačili sjajnim pojedincima (Petrović, Šarić, Bukić, Vrbičić, Tucak…), te domaćim i europskim klupskim uspjesima. Naravno, da će se dio sportskih djelatnika pitati gdje je u toj priči, također uspješna. ženska košarka, no očito je riječ o lancunu, koji nije toliko dug da može pokriti i nasljednice Danire Nakić.

Što, dakle, možemo očekivati od košarkaša Šibenika u novoj sezoni. Ambicije trenera Vladimira Anzulovića, nema sumnje, nadilaze prognoze drugih "kako će se oslabljeni građani boriti za goli opstanak“. A svog trenera u optimističnim mislima jednako slijede nadareni mladci Šarić, Radovčić, Nakić, Paić i ostali s uvjerenjem da će iskusni Domagoj Bašić, koji se lani borio za mjesto u petorci, biti njihov "osigurač".

Još kad bi sponzori (čitaj: turska Dogus grupa) istrajali u obećanju da će pokriti lanjske dugove i za Baldekin izdvajati u istom iznosu, koliko i Grad Šibenik!

19. travanj 2024 22:43