StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Ne ponavljajmo stare greške

28. rujna 2017. - 13:50

Ne slažem se s onima koji grintaju zbog promjena na Baldekinu. Uvjeren sam da je pomlađivanje šibenskih "građana" dobro i za klub i za hrvatsku košarku uopće. Zapravo, u ovom trenutku nema košarkaškog prvoligaša u Lijepoj našoj koji ima u rosteru toliko mladih, nadarenih igrača koliko ih trenutačno trenira na Baldekinu. A ne mislim da pretjerujem kad tvrdim da među njima imaju barem tri izrazita talenta s potencijalom i za reprezentativnu vrstu – tako je Splićanin Ivica Skelin, novi hrvatski izbornik na (ne)izravan način nahvalio šibensku košarkašku mladost. Kroz posve ružičastu prizmu.

 

Istodobno, i najžešći oponenti trenera Vladimira Anzulovića ne žele "kontrirati“ istini da se na Baldekinu "sve praši i dimi od intenzivnog i kvalitetnog rada“. Jačoj konkurenciji na treningu minulih je dana, nema sumnje, bitno pridonosio i reprezentativac Miro Bilan, koji u iščekivanju novog deviznog angažmana skuplja snagu, svježinu i formu na matičnom šibenskom parketu.
Upravo Bilan vraća sjećanje na sličnu, pomalo zaboravljenu situaciju na Baldekinu, kad su predsjednik Stipe Grcić, direktor Živko Badžim i trener Dražen Brajković okupili nadarenu mladost ili petorku, koja je "pucala“ od talenta: Petković, Drezga, Vlaić, Bilan i Vukičević. Nadarene košarkaše, kojima je kao "osigurač“ bio iskusni Petar Maleš. Uz napomenu da su polako već dolazili oni koji su mogli popuniti roster poput Došena i Vrlike.

U tom je razdoblju klupsko vodstvo bilo prilično precizno u odabiru pojačanja, pa su se sa spomenutim mladcima u ligaškim dvobojima na parketu družili bivši reprezentativac Ivica Marić i aktualni Luka Žorić. Šibenski su dres nosili i prokušani prvoligaški igrači poput Mimice, Pehara, Filipovića… No, vjerovali ili ne, ta pomno slagana igračka križaljka nije imala potporu ni Grada Šibenika ni navijača! U tom smislu nisu puno vrijedile ni atraktivne igre ni ponude kojima su već bili zasipani mladi igrači, posebice Drezga i Bilan.

 

Kratki izlet u prošlost nema, međutim, za svrhu da autor ovih redaka vježba svoje košarkaško pamćenje. Ako bismo inzistirali na poruci, na čemu u bilo kakvom razgovoru u pravilu inzistira sad već bivši izbornik Aleksandar Petrović, onda je ona jasna - "ne smijemo ponoviti stare greške". Točnije, aktualni projekt trebaju podržati svi. Od košarkaških veterana do Funcuta. Od klupskog vodstva do Dogus grupe, kojoj su iskreni prijatelji šibenske košarke do poda zahvalni za sve što su Turci uložili u zadnjih nekoliko sezona.

A vrijeme je da Dogus grupa i nešto vrati od uloženog. Da drugi klubovi, koje Turci sponzoriraju, imaju povlašteno pravo otkupa nekog budućeg šibenskog igrača, koji će se, vjerujemo, vinuti do europskih razina. U tom smislu gotovo nevjerojatnim čini se propust, koji su klub i glavni sponzor napravili s Rokom Badžimom. U sportskom i financijskom smislu. Roko bi, nema sumnje, bio vođa pomlađene momčadi, a potpisani bi ugovor omogućio da se klub sutra domogne kakvih-takvih sredstava. Kao melem na financijske rane iz prošle sezone.

25. travanj 2024 02:02