StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Turci neće s Baldekina

13. srpnja 2017. - 14:38

Ne vjeruj do kraja klupskim čelnicima kad ti najave "orijentaciju na domaće snage". To je, prije svega, znak da je klupska blagajna prazna. Da ne bih ja solio pamet drugima, kao primjer ili neprimjer toga spomenut ću moje Primorje. Prije nekoliko godina imali smo novaca za angažiranje najboljih igrača svijeta, poput Sandra Sukna, braće Varga. Danas je problem osigurati trojici nadarenih juniora putne troškove za odlazak na pripreme mlade reprezentacije – kazivao nam je Zoran Roje, bivši izbornik vaterpolske reprezentacije Hrvatske (op.p. vodio je "barakude" na Olimpijskim igrama u Ateni), a danas šef struke u riječkom prvoligašu.
Napušteni od sponzora riječki su vaterpolski zanesenjaci vratili dite materi. Zlatni olimpijac Samir Barač postao je predsjednik kluba, dok je jednako zlatni Igor Hinić preuzeo prvu momčad.

 

Sve, dakako, neodoljivo podsjeća na trenutačnu situaciju na Baldekinu i Šubićevcu.
- Meni je silan izazov raditi s mladim igračima na Šubićevcu. Uvjeren sam da je među njima "pristojan“ broj onih, koji će odjenuti dres prvotimca. No, jednako sam uvjeren da bi brže stasali kad bi uz njih bilo više rutinera. Ja sam u prvoj momčadi Šibenika debitirao u doba kad su kao tinejdžeri dres nosili (kasnije proslavljeni) Slaven Bilić i Dean Računica. No, bilo nam je puno lakše zbog činjenice da su nas na travnjaku i u svlačionici hrabrili silno kvalitetni i iskusni igrači poput Nikice Cukrova, Željka Maretića ili Gorana Pauka – "otvorio“ se Zoran Slavica, kormilar HNK Šibenik, suočen s odlascima nemalog broja prošlosezonskih standardnih prvotimaca.

Makar o tome nitko ne govori eksplicitno, gotovo je sigurno da su se senatori Šubićevca odlučili za radikalno pomlađivanje momčadi zbog odluke Hrvatskog nogometnog saveza da drugoligaško natjecanja u sezoni 2018./19. broji 16 umjesto dosadašnjih 12 klubova, što Šibenčane praktički lišava straha od ispadanja. Neugodnog osjećaja, koji ih je i te kako drmao minulog proljeća.

 

Ostaje, dakako, pitanje što je na sličan potez natjeralo vodstvo GKK Šibenik. Neslužbeno, Turci su, nema sumnje, razočarani činjenicom da Hrvatski košarkaški savez nije poštovao vlastite propozicije o kriterijima za sudjelovanje klubova u Regionalnoj ligi. Natjecanju, u kojemu bi svjetska tvrtka kao što je Dogus grupa jamačno našla i svoj (poslovni) interes. No, Turci jamačno nisu digli ruke od Baldekina. Vjeruju da u suradnji s Gradom Šibenikom mogu osigurati "pristojan“ klupski proračun za iduću sezonu.

Zadnje informacije govore kako će Baldekin, ipak, posegnuti za pojačanjima. No, daleko od ugovora, kakvi su se potpisivali prošlog ljeta. Vrlo je vjerojatna situacija, slična onoj od prije desetak godina, kad su se udružili nadareni domaći mladci (Petković, Drezga, Vlaić, Vukičević, Bilan…) s rutinerom Petrom Malešom. Volio bih da se povijest ponovi i kod pojačanja. Nije se onomad pogriješilo s rutinerima poput Marića, koji su pristali odjenuti šibenski dres. Da ne govorimo o podatku kako je boje Baldekina u to doba branio (kasniji) reprezentativac Luka Žorić!

19. travanj 2024 20:38