StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Baldekin čeka veliki remont

18. svibnja 2017. - 12:43

Nemamo problem s egal utakmicama. Trebamo samo biti koncentriraniji. Najvažnije je biti pošten prema sebi i drugima, dati maksimum. Mojim igračima nemam što predbaciti, daju sve od sebe. Neke smo stvari možda mogli odigrati bolje, ali i lošije – ispalio je ne tako davno Vladimir Anzulović. I ostao živ!
Simpatična je bila ovosezonska navada trenera košarkaša GKK Šibenik da poslije svake nesretno izgubljene utakmice zaštiti svoje igrače, ali… Statistika je neumoljiva. U najmanje pet susreta (tri utakmice sa Cibonom, Split i Jolly) "građani“ su padali u dramatičnim završnicama. Nerijetko i u trenucima, kad se činilo da je put do uspjeha širok i jasan, za razliku od uske staze, koja je vodila do poraza.

 

Čak je i zadnja, četvrta utakmica s Cibonom, makar krajnji rezultat (66:72) to ne sugerira, imala slične značajke posrtanja u trenucima, kad se "lomio“ pobjednik. Dogodilo se sve što je viđeno u ranijim dramatičnim susretima. I promašena slobodna bacanja, i izgubljene lopte, i promašeni otvoreni šutevi. A kad se nešto ponavlja, pogotovo ako je riječ o istom scenariju s istim suparnikom (op.p. sa Cibonom smo ove sezone doživjeli pet poraza!), onda je to istina s kojom se moraš pomiriti. Bez traženja alibija i utjeha poput izjave "nemamo problema s egal utakmicama“.

- Moramo se pomiriti da dio prvotimaca jednostavno nema kvalitetu za sudare sa suparnicima poput Cibone. Da su njihov krajnji domet nadmetanja sa Zagrebom ili Osijekom. Momčadima, koje nisu loše, ali su daleko od mogućnosti da sastave petorku Reynolds, Bošnjak, Rozić, Šakić i Žorić. Iskusnu i kvalitetnu – bio je unisoni zaključak skupine šibenskih košarkaških veterana poslije zadnjeg posrtanja "građana“ sa Zagrepčanima na Baldekinu.

U boj s regionalnim ligašima Anzulović se upustio na svoj, specifičan način. "Klasičnu“ igru s "peticom“ ili "tornjem“ poput Žorića ili Bilana pokušao je nadomjestiti sustavom s dvije "četvorke“(Halilović, Ivanov), kojima je u završnici sezone velika nadopuna bio Turčin Izzet Turkyilmaz. Nedostatak tipičnog krila pokušao je nadoknaditi s tri dalekometna šutera ili poslao prilično uvjerljivu poruku kako je šibenska vanjska linija među najpreciznijima u Prvoj hrvatskoj ligi. Ostaje i dvojba jesu li šibenski razigravači više "pumpali“ loptu nego činili igru u napadu brzom i protočnom!? U cijeloj toj priči nadareni je trener silno vjerovao u svoj rad, gdje je našao sretan spoj s prvotimcima.
- Iskreno ću priznati da nikad na Baldekinu nismo uživali u tako zanimljivim, raznovrsnim treninzima kao ove sezone – "otvorio“ nam se kapetan Domagoj Bašić.

 

Blic-analiza ovosezonskih pojedinačnih učinaka otvara i nemale dvojbe za iduću sezonu. Temeljno je pitanje u kojoj mjeri na jesen otvoriti vrata nadarenim domaćim momcima, čiji su dometi, po mnogima, nesporni. Od već afirmiranog Roka Badžima do najmlađeg Ivana Gulina. Može li se napasti hrvatske košarkaške visove bez gorostasnog centra? Je li vrijeme da se kući vrate izgubljeni sinovi poput Henrika Širka, Funcuta bez premca!?

Što kriti da to ne ovisi samo o procjenama stručnog stožera, već i gotovo više o proračunu za iduću sezonu!? Posve je jasno da financijski teret ne smije pasti isključivo na Dogus grupu, makar se njezini šibenski prvaci na utakmicama ne razlikuju bitno od tipičnih Funcuta! Ostaje otvorenim pitanjem i o mogućem udruženju šibenskih košarkaških snaga, pa i što bi to značilo u igračkom i financijskom smislu!?

Nema, međutim, dvojbe oko toga da je, ukoliko Baldekin želi korak naprijed, nekim aktualnim prvotimcima "istekla garancija“. Dapače, kako bi bila prava šteta, kad bi oni i na jesen zatvarali vrata Paiću, Nakiću ili Šariću.
Taj kirurški zahvat neće biti nimalo lak, jer šibenska je momčad u sezoni, koja je završena, plijenila homogenošću i požrtvovnošću, koje krase "prave“ sportske kolektive. No, netko mora povuči taj ključni potez.
Mislite li da je Ivanu Mediću, Tomislavu Zoriću, Jošku Šupi i ostalima bila laka odluka da se poslije prve dvije prvoligaške sezone, u kojima je Zoran Slavnić bio "sve i sva na Baldekinu", odreknu legendarnog Moke kako bi otvorili prostor 17-godišnjem Draženu!?

19. travanj 2024 00:20