StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

HKS samo podgrijava farsu!?

9. ožujka 2017. - 14:25

Sjećate li se Bruna Petanija!? Udarnog košarkaša Šibenke iz sastava, koji je prije 38 godina izborio plasman u Prvu jugoslavensku ligu. Vitalnog Zadranina, koji je umjesto u svojim Arbanasima odavno bacio sidro na šibenskoj Gorici.
- Oba su naša kluba kvalitetom iznad Splita, no "žuti" su, čini mi se, najbliži trećem mjestu, koje donosi Regionalnu ligu. Zbog trenutačnog poretka, a još više zbog rasporeda u preostalih sedam kola – smatra Petani.

Ni splitski Žirjanin Željko Jerkov ne misli drugačije. Neovisno od toga što njegove emocije pripadaju splitskim Gripama, kojima je podario puno toga. Kao centar svjetskog kalibra i funkcionar.

 

– Moji su "žuti" najbolje iskoristili slabosti aktualnog sustava natjecanja, u kojemu su se zagrebački klubovi nerijetko koktel sa šarenim sastavima. Među inim, dvaput su dobili Cedevitu, koja je za koplje iznad ostalih hrvatskih klubova. I od mog Splita, koji ima momčad bez "pravih" zvijezda, pa i velikih talenata – inzistira Jerkov na gruboj splitskoj realnosti.

Ne sumnjam nimalo u procjenu svog prijatelja Žele, ali… Ako izuzmemo gostovanja protiv Cibone i Jollyja, Splićani nemaju praktički gdje izgubiti. Mogu imati najviše pet poraza, što će biti jamačno dostatno za treće mjesto.

U sličnoj je situaciji bio i šibenski Jolly do posrtanja u Zaboku. Glatkog poraza, koji je na određeni način nastavak blijedih partija sa Cedevitom i (pogotovu) Zadrom. Momčad Ivana Velića izjednačila se po broju poraza (4) s "građanima" i Cibonom, a čeka je niz teških susreta: Cibona, Cedevita, Šibenik, Split…

Spomenuti podaci, dakako, sugeriraju da će puno toga odlučivati i famozni gradski derbi, u kojemu atmosfera u gledalištu u pravilu odudara od korektnog nadmetanja na parketu, pa i više nego korektnog odnosa čelnih ljudi Šibenika i Jollyja.

Da se sastanu za koji dan mirne bi duše mogao kazati kako su "građani" veliki favoriti, no iskusni trener Velić će, nema sumnje, do te utakmice vratiti mir i samopouzdanje svojoj momčadi, gotovo iščezlo u zadnja tri tjedna.

Takvih problema trenutačno među „građanima“ nema. Neovisno o povremenim navijačkim prozivanjima trenera Anzulovića i njegovih pulena, usuđujem se kazati kako je Šibenik ove sezone najmanje oscilirao među hrvatskim prvoligašima. To na jasan način sugerira i koš-razlika od "plus" 250, gdje ga je za samo tri koša pretekla jedino Cedevita.

No, Šibenčani imaju "dotu" od dva nesretna poraza (Jolly, Split), te raspored, koji osim tri "minska polja" (Škrljevo, Zagreb, Zabok) donosi i tri ljuta boja. Cibonu i Jolly kod kuće, te Cedevitu u gostima. Koliko je realno da u tih šest utakmica "građani" posrnu samo jednom, neka procjene čitatelji. Raduje, međutim, dojam iz susreta s Goricom, kad su Izzet, Paić, Radovčić i Nakić jasno sugerirali kako je šibenski roster širi nego što se to činilo u prvim kolima.

 

Za kraj nisam ostavio šećer, već bombon čudnog okusa, koji mi je u eteru Radio Šibenika ponudio zadarski kolega Dražen Žura.
– Nas, Zadrane ne brine sedam poraza u Hrvatskoj ligi. Mi ćemo pobjedama u ABA-ligi osigurati opstanak u regionalnom natjecanju. Zbog neriješenih odnosa s ABA-ligom Hrvatski košarkaški savez nije nadležan za određivanje liste hrvatskih sudionika u tom natjecanju – oglasio se Žura.

Znači li to da su sve ljute bitke za treće mjesto samo farsa, koju HKS (ne)izravno podgrijava!?

25. travanj 2024 06:25