StoryEditorOCM
KolumneGlava Šotobraco

Kako će šibenska žičara 'Elektri' krasti struju?

12. rujna 2019. - 18:09

Dobra Parona silno je zabrinuta za budućnost grada. Proračuna, tačnije, jerbo čita u novinaman da rekonstrukcija Zvonimirove ulice u sklopu projekta “Aglomeracija Šibenik” predviđa i ukopavanje instalacija od letrike pod zemlju.

- I di će sada ići trasa buduće lipe šibenske žičare? Vako, tribaće rastezati posebne sajle, a da se oni pusti kabeli od "Elektre" ne meću pod zemlju, mogle su one gondole od šale njiman kliziti, pa bi uštedili. Stvarno, ovo je jedna luda zemlja i više ne znan šta bi rekla! Koji oto porezni obveznici više mogu nadomirivati nepotribne, duple posle? - srdi se Dobra Parona.

- Ma ajte molin vas, pa nisu u "Elektri" veslo cicali! - otpovrnija je El Tigre, a Bili Smo Uskoro klima je glavon u znak odobravanja. Znadu oni dobro da bi tute svašta moglo biti, u otomen bliskomen dodiru njiove infrastrukture i električnoga trošila ka šta je žičara. Struju bi in krali samo tako i toga se najviše boju!

- Ma jelte! - uprla je Dobra Parona ruke o bokove; isprsila se prid njiman ka spomenik neznanomen junaku, spremna za fajt.

- Da ne bi slučajno putnici nosili sebon akumulatore od auta pa ih punili sakrimice? Oli će ženskadija, da uštedi iz kućnih buđeta, fenirati oprane kose dok se voza gori-doli, nelegalno priključena na "Elektrine" kabele!? - nastavila je sa rafalnom paljbon argumentiman.

Ova dvojca poklepušila su se ušiman. Tomen nježinome teško se suprotstaviti ičin efikasnin, pa su nekoliko sekunda dugih ka minute, šuteći cicali svoja pića buljeći niz kaleticu.

- A čujte - progovorija je prvi B.S. Uskoro oprezno – mislin da ćete pivati drugačiju pismu o šibenskin žičaraman ako van rečen da će s timen otići kuragu privatnost brojnih građana, pa tako i vaša. Jerbo, kada na nebu osin golubova bude još i puno znatiželjnih očiju iz gondola, vidićemo oćete li na teracu izaći u mudantama i ređipetu rastriti robu. Adio komodu! - reka je trijunfalno, ka da iznosi krunski argumenat u diskusiji.

I je, jerbo se Dobra Parona prvo teke zamislila i onda je oduševljenje prišlo u razočarenje. Ota žičara, vrag jon sajle odnija, ako je tako – u Šibenik će samo priko nje mrtve. Sve daje, al' svoj komod za ništa: pa neće valjda za obisiti kanavače na tiramolu tribati oblačiti večernju toaletu, ka da iđe u kazalište!? Šta se nje tiče, pokus sa alternativnin gradskin prevozon žičaron, prvi u Rvaskoj, propa je i šlus, rekla je odlučno. Zadnji rvaski ižinj koji je obećava bile su kuglice od vune naše ovce pramenke koje su, prema istraživanjiman znanstvenika bolje od ijednih za saniranje štete od izlivanja nafte na bušotinaman.

- Međutin, sve je stalo – nit' pravimo kuglice, niti bužamo naftu. A baš bi bilo lipo i unosno da se rvaske žene sveudilj s otin bavu, dok in muževi bez zaposlenja pomažu namatati pređu - rekla je ojađeno Dobra Parona. Na to je El Tigre, trljajući usitno palac o kažiprst, reka da neko ipak pravi kuglice, a kada je zbunjeno upitala "Di? Ko? Šta? Odakle?", on je mrtvo ledeno odgovorija:

- Pa ja. Evo, iz nosa, e!

19. travanj 2024 14:03