StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Japanci drže do Šibenčana

5. svibnja 2019. - 12:45

Sritna van era "Lipe harmonije" 126. japanskoga cara Naruhita! – čestita Dobroj Paroni El Tigre, pružajući jon uz duboki naklon buket bilih krizantema. Taman je rizala lipi pršutić i kada jon se pogled susreja sa poklonon zamotanin u kartu, otelo jon se "Apage!", jerbo se oto mrtvačko cviće nosi jedino na groblje, a to šta za Japance ima skroz drugu simboliku, neka ih. Ionako su jon turisti sa Dalekoga istoka ostali u mučnoj uspomeni: kada ih je prija skoro deset godina prvi puta ugledala u svojon butigi, sa medicinskin maskaman na licu i navučenin bilin gvantaman priko ruku, pomislila je kako se odjedanput probudila usrid operacijske sale i da samo čekaju da in legne pod nož.

Bonsai na krovu

Brr, naježila se i prosiktala El Tigreu neka oto cviće vrati na greb odakle ga je skupija i ako već oće, neka jon donese crvene prvomajske garofule, ipak je ona žena radnica, trudbenica…
- A, ne, ne! Ma koja trudbenica, vi ste bili i ostali sitnovlasnički element! – ispalija jon je u facu, izvlačeći iz pete ono šta je zapamtija davno na satovima teorije i prakse samoupravnoga socijalizma. A ona mala Japanka prija par godina - nastavija je - bila je dobra kada van je pomogla nositi borše sa spizon!? Još ste je i odvukli kući ka za počastiti kavon, a na kraju je pala na baketinu, namistila van koltrine i oprala suđe? – došla mu je Dobra Parona na volej.
Zamučala je pokunjeno, jerbo jon je pod nos bacija istinu o nježinom eksploatatorskomen karakteru i neviđenoj pristojnosti i poniznosti japanskoga svita.
- Japanci izuzetno držu do nas Šibenčana, mislin da smo ih kupili i narasli in u očiman ka grad i judi još prija par godina - reka je, cideći pivu.
- Morete samo zamisliti - objašnjava - oduševljenje nekog uzgajivača bonsaija, onih malešnih stabala šta ih držu u pitarićiman, kada bi na krovu ruševne zgrade na obali di je od lani dični otel od svitskoga šesta, ugleda bonsai borić lipši od ijednoga njegovoga, a resta je iz krova. Kolko je on samo truda i pažnje posvetija svomen stablu, a u nas se oblikovalo tako idealno, prema svin praviliman ote njiove vještine, samo zbog šlampavosti i nemara - zaključija je El Tigre.

Car Naruhito

- I čudu se šta se veselimo godišnjin odmoriman. U čast ustoličenja novoga cara svi su dobili deset dana godišnjega, ali s otin je zadovoljno jedva 30 posto stanovništva. Velika većina ne zna šta će sa sebon u ote dane. Trišnje su in već procvitale, proša je štađun meditacije među stabliman, a više nema ni šibenskoga bonsai-borića na zgradi bivše "Revije" - podsjetija ih je Bili Smo Uskoro.
- Sada bi za ote šta ne znaju di će i šta će za vrime kolektivnog godišnjeg odmora tribalo smisliti aplikaciju za pametne telefone, neka se situ kako je izgleda oti naš bonsai na krovu - ododa je B.S. Uskoro.
- Pa vi ste genijalac! - zadivljeno mu je rekla Dobra Parona. Tako se vata korak sa novin tehnologijaman, svaka čast! Koje ste godište? Jel' ka i ovaj ode? - zastrigla je očiman prema El Tigreu.
- Šezdeseto. On - pogleda je u prijateja, ja, i novi japanski car, Naruhito. Sva trojica visoko smo dogurali, šta je, je - naduja se ka tukac od puste gordosti.
- Baš lipo - rekla je ona mrtvo-ledeno. Svečano obećajen da ću uraditi sve kako car oto ne bi sazna. Ne bi bilo lipo da čovik učini harakiri odma na početku vladavine!

27. travanj 2024 00:33