StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Budućnost je u prasećin ušiman

24. travnja 2019. - 14:31

Poslin dužega vrimena El Tigre se usubita naručiti štokoda mrsa iz čarobnog bronzina Dobre Parone. Prava je šteta, pomišlja, šta se ne rodi niki novi Držić pa da od otoj krasoti prozbori Pometovin žaron i sa slinon u justiman, ka o onoj trpezi u Dundu Maroju.

- Dajte, makar me satrali giht i masnoća, reka je čeznutljivo dok je ona spremno rizala šunjkicu, teke jezika i drugo šta čini čestitu oglavinu. Nije skida pogleda sa ote lipote koju su i prija nego justa, izile njegove gladne oči.

- Znate, pripreman se za navalu kineskih gostiju, otkako je njiov premijer nazdravija s Plenkijen u Zagrebu. To je velika šansa za naše gospodarstvo! Blaženi Kinezi, to je moj svit. Praseći narod, bog ih poživija! - rekla je veselo i odma pristravljeno metnila ruku priko justa.

To vole Kinezi

- Ma nisan mislila ništa loše s otin, nego oću kasti da puno volu prasetinu, a to je prilika i za moj posal, objasnila je brže bolje svoju nespretnost u izražavanju. Božemiprosti, ka da bi je plamenon strilon sa nebesa zgromija duh Mao Ce-tunga da se nije ispravila.

- Ja ne znan šta više čekate sa poduzetničkon inicijativon, progovorija je El Tigre meljajući zalogaj po justiman. Dok se vi sitite otvoriti kijosk na gradilištu peljaškoga mosta, već će ga vridne ruke kineskih radnika napraviti. Za posal triba biti u žarištu, tamo di se dimi i praši, poučava ju ka da divani iz ekonomskoga priručnika. Na to mu je ingordo odgovorila kako će se za nježin biznis tolko pročuti da će svi Kinezi koji nogon stupu na rvasku zemlju doći njojzi u butigu. Nikome ona neće na poklon, neka se znade!

- A šta je ovo? - naboja je odjedanput na pinjur dobar bokun prasećega uva i drži jon ga prid noson. Zgadija ga je tetovirani broj beštije, kako se oto već radi na farmaman di je praščić proveja ditinjstvo dok nije strada.

- Isto, ka i uvik! Broj! - potpačila je rukaman bokove i održala mu pištulu.

- Zar si za ote šolde očekiva rad majstora iz salona za tetovažu? Sliku seksi mačke na prasećen uvu, eventualno tetovirani horoskopski znak pokojnika - rekla je sa sprdnjon u glasu.

- Jopeta vi neozbiljno, a ja van govorin o ekonomiji i poduzetništvu. Oću kasti da se tribate povezati upravo sa otin majstoriman za tetovažu. Jerbo, ako oćete od njih prosperirati, Kinezi sa kuvanih prasećih ušiju tribaju čitati poruke ispisane na njiovon pismu i u duhu svoje kulture. Ne neke EU oznake, nego tetovirane mudrosti ka i na papirićiman iz kolačića sudbine u njiovin restoraniman - objašnjava jon strpljivo ka i ditetu.

Salmonela i ružmarin

- Aha! - zastala je i zamislila se. Betulicon je zavladala tišina, a onda je skroz ozbiljno rekla da će otu temu staviti na dnevni red u obrtničkomen cehu.

- A kako ćete riješiti opasnost od salmonele!? - neumoljiv je El Tigre. Rešeta ju pitanjiman ka da je jadnica na kakvomen ispitu. Jerbo, objašnjava jon, kada navalu Kinezi, pofalit će prasetine, a to znači pojačani uvoz... Daklen, kaki je plan? - nasrće na nju ka i prase na surutku.

- Taki da uza svaku pošiljku mesa koju uvezemo inšpektori samo tribaju metniti po grančicu ružmarina, da bakterija priđe na biljku koja se onda spali. To će digniti poljoprivredu, jerbo bi ljude navelo da masovno sadu otu kulturu i vratu se zapuštenoj zemlji, spremno je odgovorila bez da trepne okon.

- Zašto ružmarin, moca i sina! - gleda u nju obišenih justa.

- Zato šta je salmonela nedavno otkrivena u uvezenon hamburgeru s ružmarinon. Daklen, sasvin je jasno da je ružmarin ono na šta se salmonela vaća! Jesan li dobila peticu u indeks!? - upitala ga je trepćući okicaman.

16. travanj 2024 19:10