StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Državni zulum

19. kolovoza 2018. - 13:45

Teška je neprilika snašla Bili Smo Uskoro. Taman kada je poslin toliko godina svoje tekućinon prenapregnuto tilo odlučija teke oplakniti u moru plutajući u položaju ljenjivca – jerbo je njegovo kupanje zapravo obično toćavanje do cica - navr' glave, došli su mu ugrizi šparića i druge sitne ribe za bilu kožu njegovih krivih, tankih nogica. Da ih otira, napravija je korak i svon forcon nagazija ježa; ka na minu, pa sada colata infašanog stopala.
-Zanimljivo da na službenon popisu bolesti i ozlida nema šifre za ubod ježa. Al' zato postoji šifra pod kojon se opisuje 'ugriz krokodila' i 'kontakt sa morskim sisavcem'. Postoji i šifra za ugriz morskoga pasa, al' ježinca ni svićon ne moreš naći – ispriča je zbleznuton društvu. Kako god čovik okrenija, nakon ote nezgode samo je podeblja stav da je konzumacija morskih radosti jedino za malu dicu, žabare i furešte svih vela. Po običaju, Dobra se Parona prikrstila, a El Tigre je reka da to sa šiframan pari smijurija, ali s obziron na globalno zatopljenje…

Šerif iz Notingema

- Ko kaže da te višemetarski krokodil skriven u onin pustin cjevinaman od kolektora ne more odniti!? To mi je logičnije nego da te izide morska paščetina, a priznajen da bi najugodnije rane, koje bi rado ličija svako normalan, bile od susreta sa morskin sisavcen, pod uvjeton da je oto zgodna Čehinja, oli koja druga strankinja, pogleda je na to vragolasto u Dobru Paronu i namignija jon.
Ona je međutin, bila vrlo ozbiljna i cila se skljunila na svojoj štokrli iza šanka. Pročitala je toga jutra da Porezna uprava neće građanima vraćati iznose priplaćenoga poreza od 15 kuna i manje. Jedino na njihov zahtjev, pari da je odredbu donija šerif iz Notingema, a njoj bi ti isti financi zatvorili butigu zbog dvi kune razlike u obračunu, ljuta je ki paprika.
-To triba jednostavno rišiti, otaj državni zulum, uvatija ju je mot od držanja mitinga. Građani neka osnuju svoju vlastitu, paradržavnu inšpekciju koja će kontrolirati finance! A strategija je oteti sve do jednoga poreznoga inspektora i onda pregovarati sa državon: ako želite da van žive i zdrave vratimo vaše dobro istrenirane službenike, onda morate smanjiti porezni pritisak, dati nan da dišemo, itd. itd.

Robin Hud

-I onda država odgovori: "Ne fala, imamo mi još boljih i žešćih inšpektora, samo ih zadržite. Šta će nan ljudi koje obični građani mogu oteti - znade se ko ode koga more tlačiti!" - argumentira El Tigre debulost nježinoga plana. Počešala se po glavi u nedoumici, na šta je B.S. Uskoro logično zaključija da ako propisi paru da ih je kreira šerif iz Notingema, znači da je sazrilo vrime i za Robina Huda, ka njegovu suprotnost! Na te riči, demoraliziranu Dobru Paronu ka da je sunce ogrijalo.
- Ma dajte molin vas! Di će biti Robin Hud zajedno sa družinon? U koncesijoniranoj oli državnoj šumi? Koncesijonar ne smi nikome ništa davati u potkoncesiju, a u državnoj šumi lugar u društvu financa pita bi ga ima li fiskalnu kasu za svoj obrt, račun od zelenih tajica i je li platija pristojbu za branje šumskih plodina. Tako da cilu romantiku narodnoga bunta i vođa morete baciti mački, zaključija je El Tigre, stari razbijač svake nade.

20. travanj 2024 14:44