StoryEditorOCM
KolumneGlava šotobraco

Grupa Borg i grupa Tuna

17. lipnja 2018. - 19:58

- Eto, imamo "grupu Borg", a sada su po uzoru na njih onin Bibinjciman šta su iz plićaka izvadili zableušenoga tunja od 230 kili mediji nadili ime "grupa Tuna". Jedan tunj, daklen, ekvivalenat je cilomen "Agrokoru"? Doktore, jesan li normalna, oli ja ode više ništa ne razumin? - ćamata sebi u bradu Dobra Parona nervožasto vrteći po stranicaman novina.
- Puštite vi to! - uozbiljija se Bili Smo Uskoro. "Agrokor" je naša firma, a tunj je pod prismotron EU i Međunarodne komisije za očuvanje plavoperajne tune. Prema tomen, njiov je, a sve njiovo višestruko je vridnije od našeg, makar paslo u našemen moru i samo je jedna riba. Vrime je da to naučite, reka jon ka da divani sa malešnon školaricon.

Čiji su ježinci?

- A čiji su morski ježi, jel? - podbočila se Dobra Parona spremna na fajt. Jerbo, dobro ona znade da ribarska inšpekcija nikada ne more isploviti kada recimo, legalni sakupljači ježinaca, uredne platiše dozvola i poreza, tražu da se konačno onemogući ilegalnu konkurenciju. Satrano je cilo more zbog paštašute od ikre ježinaca, a državi inšpekcijski brod vaik u kvaru! - borbena je dobra i poštena gazdarica, sve manda rukaman u žaru objašnjavanja budalaman u čemu je stvar.
El Tigre odma ju je prikinija sa ričiman da su oti legalisti najobičniji nesnalažljivi tukci. Jerbo, tribaju kako god znadu, konkurenciji namistiti opaku igru.
- Neka in podmetnu tunu sa ježincon u ustiman i onda zovu inšpektore. Naravski, službenici će odma pohitati u zaštitu europskoga i međunarodnoga tunja, a onda će, za žuntu, prekršaju pridodati rvaskoga ježinca. Ne bi se oni baš mrčili oko toga, al' neće imati di. Eto, tako se radi! - zaključija je El Tigre i doda da sa vakin blesastin prekršiteljiman ka šta su Bibinjci iz "grupe Tuna" inšpekcija ni dec nafte ne triba potrošiti, niti se valjati po maretaman i svakin drugin nepogodaman. Dosta in je prosurfati po fejsbuku, imaju cilu galeriju sabranih prikršajnih dila. Još će in ministarstvo dodiliti bonuse ka nagradu zbog štednje državnoga goriva.

- A ništa, nadovezala se u smirenijen tonu Dobra Parona, sada Bibinjcu koji je na se priuzeja svu odgovornost i spreman je podniti kaznu od 40 ijada kuna jedino preostaje pouzdati se u pravosuđe. Uopće ne bi bija problem dokazati da je tolka tuna došla u pedalj mora zato šta je imala teški oblik sinkope, a on je sirotu beštiju samo eutanazira! Ko je igdi vidija, cila se našla u čudu, da čovik sam samcat uvati najjaču ribu u moru tako da je bokunon konopa zalaca za rep!? Tunj je doša napraviti samoubojstvo, štufa se, sicite vi mene di san najtanja, a čovika optužuju da je obavlja šortski ribolov lason u kaiću manjen od ribetine! - stručno in je objasnila i učinila kažiprston oni mot rizanja ispod vrata.
- Sve mi to znademo, draga gospojo. Opasna "grupa Tuna" je dolijala, europska i međunarodna pravda biće zadovoljena samo šta ne znamo kako će proći "grupa Borg"? - tugaljivin glason progovorija je B.S. Uskoro.
- E budući da su oni naši, "grupa Borg" u najgoru ruku guliće kumpire za trpezu na kojon će zajedno sa ribarskon inšpekcijon komisijski, na gradelaman, uništiti ulov Bibinjca. Poslin će zagrljeni i zapivati, predviđa El Tigre.

16. travanj 2024 13:16