StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Tornado je ka golf jedinica

11. travnja 2018. - 11:14

Lete kante, lete avijoni... - potiho je pjevušija El Tigre sebi u brk dok je Dobra Parona oštrila dlaku na vojnin avijacijaman, žestila se i postavljala pitanja za ižinjere, a ne za skromne intelektualne kapacitete okupljene u svojoj betulici.
Jerbo, čita ona i ništa jon više nije jasno, a najmanje oto da je njemačko ministarstvo obrane prija dvi godine odredilo eskadrilu lovaca Tornado proizvedenu sredinon 70-ih godina koristiti sve do 2035. godine?

- Znači, 60 godina! Švabe imaju viška u državnomen proračunu 30 miljardi eura pa tendu stare reoplane, a neki u nas digli bunu i bunicu zbog odluke naših da od Izraela kupimo lovce stare 30 godina, petnajst godina novije od otih švapskih. Te kante, te staro, te sekond hend država... - usplahirila se Dobra Parona. A najviše se iživcirala kada je saznala podatak da neprijatej ka od šale more prisluškivati šta piloti Tornada govoru dok su u akciji.


Kupus i meso


- Ma nećete vi problema, odgovorija jon je El Tigre smirenin glason. Piloti su natprosječno inteligentan svit i budući da znadu manjkavosti uređaja veze, govoru sve obrnuto. Da van rečen prostije: zboru o kupusu, a pravi je cilj meso.
- E bome, nisu ni blesavi, znadu oni šta valja, ka i pametni! - zacičala je ona veselo nudeći El Tigreu na pjatiniću bokunić narizane, uprav skuvane praseće njuškice.

- S timen da - nastavija je meljajući po justima malešne zalogaje - ukoliko se rečemo, ratuje protiv Arapa, onda spominju prasetinu, a mislu na kupus. Tako da neprijateljski žbiri na vezaman istoga trena, zgađeni, bacu slušalice sa ušiju. Švabo je to, za se je on napravija otaj reoplan. Peri-deri, nikad ne saderi... Tornado van je draga gospojo, ka golf jedinica! Samo livaj šta ti pane pod ruku i ne brini! - znalački je zaključija El Tigre.

- A čekajte, kada su tolko tehnički superijorni, zašto ote Tornade neće NATO u svomen sastavu? Šta je bogatin Švabaman modernizirati uređaje veze, pala muva na slona? - sve ona zapitkuje.
- Ka prvo, ne bi Švabo bija bogat da troši šolde ako nije potriba i kada ima pametne pilote koji znadu manipulirati ričiman. Njemačka je uostalon, bila Njemačka i prije NATO pakta - sada jon je već odgovorija otresitije, jerbo ga je tema teke zamorila. Nije on pilot Tornada pa da vaik ima istrenirane možđane.


Adio lipoti!


Dodatni nemir unija mu je Bili Smo Uskoro koji je doša potkraj razgovora i mučaljivo cidija svoju travaricu u kantunu.
- Lako je za Švabe, nego je meni do toga zašto su Rumunji odustali od izraelskih reoplana koje ćemo mi na kraju kupiti? - progovorija je iz nike mire.
- Kako bi ja to moga znati? - odbrusija mu je El Tigre nervožasto.
- A znadeš li ti zašto je bivši prisidnik Mesić odbija priznanje počasnog građanina Sarajeva? - prisolija mu je nabaška protupitanjen i ugleda zabrinuto lice Dobre Parone.

- Svit je skroz oša naopako, govori tugaljivo. Jerbo, ako ćemo mi na kraju imati bolje i novije reoplane od Švaba, a Mesić odbiva počasti, viruj bogu da će, kolko sutra, ljudi na zemlji napustiti meso u ishrani. Evo, čitan da bi se moglo proizvesti 20 puta više spize na ciloj baloti kada bi se ostavili uzgoja stoke, šta najviše zagađuje resurse. Samo zelen, žitarice, graorice... Adio, ovoj lipoti! - rekla je žalosno i pogledala u veliku lončinu sa suvin meson u svojoj zaparenoj kužinici.
- Ma ajte draga gospojo, odmanija je rukon El Tigre. Otaj tekst tribate čitati ka njemački pilot: govori se o kupusu, a cilj je meso!

18. travanj 2024 17:54