StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Mladi ste, strpite se

28. veljače 2018. - 12:06

Oni mali, Marin Strmota... Odlično je rekla ministrica Murganić da je mlad, temperamentan i nestrpljiv! Pa ima tek 33 godine i šta bi tija, soliti pamet ciloj naciji – dok njegovi vršnjaci uzimaju kufere i pravac Irska, njemu more bit' u ministarstvu! – ražestija se El Tigre jutron ranije komentirajući informaciju nad informacijaman svih medija. Odma je od ljutnje nagnija cilu čašu pive u se, ka u škalju.

Bili Smo Uskoro potvrdno je klima glavon srčući travaricu i, nakon guclja koji ga je namučija ka da je izija čeličnu četku, uspija privaliti priko justa da mu je mladi doktor demografije odma posta sumnjiv. Žena mu nije zaposlena, roditelji isto tako, vraća se na fakultet za par ijada kuna manju plaću, namisto da je sve svoje pozapošljava i to ka uvjet da dođe na misto državnog tajnika.


Nezahvalnik jedan!


– Šta će taki smušenjak u visokoj državnoj službi!? Moga je lipo begemavati na objavu demografskih mjera za koje znademo otprije tri miseca ka na neku novitadu, a ne, on dade ostavku i još oštraca ministarsto i šeficu mu da su neozbiljni. Prikine me odma u štumku kada se sitin one scene od jučera, nezahvalnik jedan! – zavapija je B.S. Uskoro pružajući bićerin Dobroj Paroni neka mu ulije još, ne bi li mu bilo bolje.

– Pogani jedni dabili pogani! – sa gađenjen na licu prostrilila ih je pogledon Dobra Parona noseći piće obojici. – Sram vas more biti, pa to su naša dica i budućnost, već pokopana i satrvena, samo šta to niko nije reka, razljutila se na njih i povukla u svoj kantun bez riči.

– Nemojte tako, dobra i poštena gospojo, nego stavite ruku na srce i priznajte da je naša zemlja puna nestrpljivog mladog svita – pomirljivo jon se obratija El Tigre, pogledavajući u svoga kompanjona od kojega je očekiva mot odobravanja. Kada ga je dobija, spomenija se radi ilustracije slučaja jednoga svoga susida, kojemen je 30 godina stariji ćaća umra kada je ovi ima 63. Tek tada, daklen ka čovik na pragu starosti, a zapravo još balonja, moga je u miru priurediti po svome stan u prizemlju kuće u koji se ćaćinon dozvolon uselija kada se oženija sa nepunih 30. Nikakve intervencije ćaća nije dopušta za života, stalno mu govoreći da je mlad i neka se strpi, jerbo ne more on tek tako rušiti munegine koje je stari nepogrešivo genijalno projektira zajedno sa nepismenin zidaron.

– Je, sićan se – živnija je Bili Smo Uskoro – kako da ne. I eto, čovik se strpija, a nije zato šta ga ćaća navodno koči u životu uteka u Irsku. "Ima munegina priko mire, teško mi je i skupo grijat stan", vapija je on desetljećima staromen, a ovi je odgovara: "Zato, sine, imaš puno soba, od viška glava ne boli. Pravi dicu, uostalon, imaćeš di š njiman!" Stari je bija prorok, tribalo je raditi na demografiji! – zaključija je tužno i u to mu je pogled uvatija Dobru Paronu kako se krsti, ne virijući svojin ušiman.


A tek mu je 71...


– Pa i naš prisidnik Županijske skupštine Nediljko Dujić jedan je mladi, nestrpljivi čovik od 50 i nešto godina, jerbo bi on tija da se ota brza cesta, Šibenik – Drniš – Knin počne graditi makar u etapaman! Još se navodno i posvađa na sastanku sa ministron Butkovićon, oće da to iđe. A kako će ić kada je tako nestrpljiv? Radove je tek 1996. otvorija ministar Mudrinić, a Dujić misli da je Knin iza kantuna, a ne iza sedan gora i planina! Pa nije oto pjuni pa prilipi... – nabraja El Tigre sve nestrpljivce kojih se more sititi.

Na to je Bili Smo Uskoro reka da je car i kralj svih nestrpljivaca varaždinski poduzetnik Đuro Horvat, koji je, među ostalin, ižinja postrojenje u koje samo itaš škovace, nako iz kese, bez ikakvog razvrstavanja i sa puno manjin troškoviman, a nakon deset minuta na drugomen kraju izlazi osan vrsta selekcioniranoga otpada. Čovik ima tek 71 godinu, a žali se da ga u Rvaskoj blokiraju, za razliku od svita i Evrope koji su pripoznali da njegova makina stvara radna mista, ukida deponije škovaca i osigurava neprekidnu proizvodnju od onoga šta pribere, ka šta se zlato tražilo u Dravi!

– Prid njin je tek budućnost, još je Horvat mlad. Kako stvari stoju, kada bude ima devedeset i koju, on će, ka dokazani inovator,
sto posto ižinjati način kako da priostali, stari Rvati u zemji ostvare demografski bum. Da ima ko poslin nas stvarati škovace – zaključija je temu El Tigre.

07. svibanj 2024 22:21