StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Joras je Juras

3. siječnja 2018. - 13:42

Mic po mic došlo je i to da uvala Škar postaje centar za posjetitelje tvrđave pod zaštiton UNESCO-a, šta bi značilo da će uskoro i vaporeti Nikole Bašića gori doli, od mula Krke do tvrđave, Mandaline... Koja milina, još kada se svemu tomen pridruži i žičara, pa pokretne skaline, samo da je oto dočekati! - cvrkuće Dobra Parona i sve vrca svojon betulicon.
- Još će na sve to doći još i gradski vapori na struju, pa ćemo pruga imati ka srdelica u moru - reka je s ironijon, na šta se ona očekivano, tekice i namusila zato šta ne dili nježino veselje s tako lipon, bajkoviton vizijon grada.


Vaporeti i problemi


- Ma čujte, puno vaporeta znači i puno problema, a jedan od njih je i taj da nećemo imati dovoljno tjelesa za leć' na rivu kada nekome štokoda ne bude štimalo u rasporedu plovidbe. Ka šta je ono prija par godina bilo drž-nedaj između Žirjana i Kaprijana oko toga na koji će škoj vapor prije akoštati. Izumiremo, iđemo sve stariji i kosti škripu. Eto to je po sridi, doda je su po volje.
- Ma dajte, pa nabavićemo tjelesa izvanka. Šta bi to bija problem! Kada naši doktori i ižinjeri mogu ić' raditi u Evropu, šta njiova tjelesa ne bi mogla u nas! – uzjogunila se Dobra Parona.
E, i moraju biti mlada tila! A ne da in još triba pomagati da se dignu sa zemlje nakon šta prosvjed završi! – doda je Bili Smo Uskoro i odma predložija da se otoci povežu žičaron, jerbo kada imaš žičaru, onda barenko nemaš problem sa vaporiman, makar bili i na struju.


Pati za grudon


- Otkako mi mala radi u slovenskomen TLM-u, počeja san drugin očiman gledati na sjeverne suside, skrušeno je prizna B.S. Uskoro. Jesu Slovenci vridni svoga groša, ali radnici su uredno dobili 13. plaću i božićnicu, ka na pravomen Zapadu. Inače in je dobitak moga biti jedino stečaj, likvidacija, otkaz... Zato pridlažen, reka je, da na radno misto glavnoga tila koje bi prvo leglo na rivu u slučaju kakvog prosvjeda na škojima, angažiramo onoga Joška Jorasa šta se stalno bunija ka Grk u apsu da njegova kuća nije u Rvaskoj nego u Sloveniji. Nije mlad, al' je žvelt, iskusan i pošteno bi odradija posal, stavlja glavu na panj B.S. Uskoro.

- Slažen se, samo šta ti on nije Slovenac, nego Rvat Joso Juras, odgovorija mu je El Tigre, na šta mu je B.S. Uskoro reka da ne viruje i kako od njega nije korektno čoviku odricati njegov nacjonalni identitet.
- Ako neko stalno oće biti negdi drugdi, priko granice, zajedno sa kućon i oboron da mu duša i srce ne patu za grudon - taj je sigurno Rvat. Jednostavno, kratko je konstatira El Tigre i natega dugi gucalj iz guzlaste boce pive.

19. travanj 2024 16:25