StoryEditorOCM
Izbori 2021NOVA ‘UTAKMICA‘

Vice Mihanović: ‘Za dva tjedna građani biraju između konkretnih projekata i floskule da će Split biti centar svita.‘

Piše Damir Tolj/PSD
16. svibnja 2021. - 19:20

NOVIJE: 

Nakon objave posljednjih rezultata, pojavio se u Vice Mihanović. Zahvalio se biračima na potpori. Poručio je kako će pobijediti u drugom krugu, a svako optimistično predviđanje simpatizeri su popratili gromoglasnim pljeskom. Mihanović se obratio i biračima kandidata koji nisu ušli u drugi krug izbora.

-Bit ću i vaš gradonačelnik. Moja će vam vrata biti širom otvorena. S mnogima od vas dijelim slična uvjerenja, ne smijemo dozvoliti da političke podjele na nacionalnoj razini budu razlog podjela na lokalnoj razini - kazao je te poručio sugrađanima da za dva tjedna biraju između konkretnih projekata i floskule da će Split biti centar svita. Rekao je da je zadovoljan i najavio da s drugim krugom kreće nova "utakmica".

-Uvjereni smo da ćemo ostvariti pobjedu, bez obzira tko je s druge strane - rekao je i više puta napomenuo kako su zadovoljni s rezultatom.

-Tako su nam otprilike prognozirale ankete - poentirao je, a na novinarsko pitanje da prokomentira prognoze anketa prema kojima gubi u drugom krugu, odgovorio je:

-Pa dobro, kazali su. Što ćemo sad... Idemo u drugi krug i pobijedit ćemo - glasno je rekao Mihanović i nakon svake najave pobjede, simpatizerima daje sigal da glasno aplaudiraju.

image
Božo Vukičević/Cropix

Na pitanje smatra li da mu je tvrdnja da je plagirao doktorsku disertaciju naštetila, kratko je rekao kako je teško odgovarati na hipotetska pitanja.

Novinare je zanimalo hoće li biti promjena u kampanji, na što je odgovorio da će predstavnici medija biti tu i vidjeti što će se događati. No, na to su mu predstavnici medija kazali da su bili tu i posljednjih tjedana, ali ga nisu vidjeli, budući da je vješto izbjegavao medije.

Smatra da nije bilo grešaka u kampanji te da su bili među ljudima i obilazili sve kotareve. Rekao je i da nije priželjkivao nikoga u drugom krugu te da nije razmišljao o suradnji s nikim, a na opetovana pitanja novinara s kim će koalirati u vijeću, nije odgovorio.

-Kada pobijedim u drugom krugu, o tome ćemo odlučiti - odgovorio je.

image
Božo Vukičević/Cropix

21 i 30 sati

Evo je Puljak udvostručio prednost. Nisu više četiri punta. Sad je osam. Još nema izjava. Nema veze, nije nama ni ovako loše. Ćakule-bakule...

Evo Opare!

Opara s vrata: 'Ne, ne, neću davati izjave, došao sam samo pozdraviti.'

I Stipe Božić, kandidat za vicegradonačelnika. Karirana košuljica,, plavo s bijelim. Virnuli. Odoše kat niže. Mjere..

image
Alo, ne može se priko 'mjera'
Damir Tolj

Alo, ne može se preko mjera!

Vraga! Nisu hadezeovci u Senjskoj, a nas novinare ostavili u Sinjskoj. Samo su kat ispod!

Evo nam tajnik Tomislav Prljević prigovara da kako smo napisali 'gdje su hadezeovci", još i u naslov!

-Propisi su propisi! Ne smije se doći. Epidemiološke mjere! Tu je dopušteno 25 ljudi. A i dolje je 16 ljudi. U susjednoj prostoriji osam. Poštujemo propise, budite korektni.

-Naravno. Skužili smo i sami, samo tek maloprije. I već napisali, bacite opet oko na portal....

Ažuriramo, božemoj.

Evo i pojačanja: Davor Pavić. Jača liga. Sjeo s novinarima na balkoniću. Ono, malo ćakule-bakule. Keljimo se zajedno... Čujemo da je bolji tulum kod Puljka. Tko zna što se pjeva! Nemojte reći Prljeviću, puntat će ga...

21 sat

Na dva kraja prostrane sobe, nekada vjerojatno gospodskom salonu za primanje gostiju, dva su i paravana, svaki u svom kutu. Na jednom Vicin jezgroviti slogan 'Konkretno', da riječima bude tijesno, a mislima široko. Na suprotnoj strani, ali u istoj ekipi 'Vaš župan Blaženko Boban'.

image
Stožer HDZ-a u Splitu
Damir Tolj

Ma kamo li su zbrisali hadezeovci?! Možda su nas prevarili, rekli da je tulum u Sinjskoj, a oni partijaju u Senjskoj?!

Ali, kao što se zna još odavno, Sinj nikada neće biti Senj...

image
Stožer HDZ-a u Splitu
Damir Tolj

Opa...ima i pivkana u hladnjaku. Na dnu. Ako sve propadne. Na gornjoj polici dvije boce pjenušca. Ako bude ludilo!

Stigla je i finija spizica. U kartončićima, pardon košaricama, cezar salata i neka manistrica s nečim, nemamo kad proučavati.

image
Stigla je i spiza...
Damir Tolj

Navratili i navijači. Rijetki. Na doček. Stvorila se Mladež: 'Molin vas, ko nije novinar, ne može ostat...

Navijači: 'Al se neće čekat rezultati?!

Mladež: Neće...

Normalno. Konkretno. Neće. Očito se stranka drži mjera Capakovih. Vidjet ćemo kasnije, kad se društvo razmaše. Ako podrže rezultati.

20 i 20 sati

Teška zadaća komentiranja prvih izlaznih anketa pripala je Stipi Čogelji, potpredsjedniku gradskog HDZ-a.

- Tijekom cijele kampanje nismo komentirali izlazne ankete pa nećemo ni sada ništa komentirati. Bitniji su nam građani i glas građana, a ni prije četiri godine izlazne ankete nisu mazile HDZ u Splitu tako da ovo nije teška zadaća koju moram danas odraditi.

Ja sam siguran i vjerujem u građane, preko deset tisuća ljudi smo susreli tijekom proteklih nekoliko mjeseci kampanje. Imali smo stvarno dobar odjek i smatram kako ćemo ovu bitku dobiti u drugom krugu - rekao je Čogelja.

Na pitanje jesu li ovakvi podaci rezultat kampanje kakvu je vodio Vice Mihanović, odnosno posljedica toga što je kampanju  vodio na društvenim mrežama, nakon objave članka o mogućem plagiranju doktorske disertacije, odgovorio je kako su oni kampanju fokusirali na građane te na konkretne projekte.

- Mislim da je kampanja pogođena i mislim da će građani to prepoznati i u prvom krugu, nakon što izađu konačni rezultati, a i u drugom krugu kada ćemo pobijediti - podvukao je Čogelja. Najavio je nastavak mirne i konkretne kampanje.

image
Božo Vukičević/Cropix

19 i 15 sati

Vice Mihanović, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita pokušava naslijediti stranačkog kolegu Andru Krstulovića Oparu na čelnoj poziciji grada. Premda mu sve dosadašnje ankete daju prednost u prvom krugu, danas ćemo doznati jesu li predviđanja bila točna.

Kandidati za zamjenike Mihanoviću je proslavljeni alpinist i vijećnik HDZ-a u proteklom mandatu Stipe Božić te ravnateljica Doma Maestral Jelena Burazin.

U 'štabu' Mihanovića, zasad - ništa konkretno....

Nigdje nikoga. Samo novinari. Kao uoči tuluma u stanu, dok su roditelji na selu...

image
Stožer HDZ-a u Splitu
Damir Tolj

Visoki stropovi i širom otvoreni prozori u središtu Splita čekaju glavninu ekipe. Ima soparnika i pršuta, izvučenih tankih obrva, bijelih laganih ženskih odijelaca, kave iz aparata.  Muških košulja, ali ne direktorskog tipa, bez kravata.

image
Stožer HDZ-a u Splitu
Damir Tolj

Čekamo uključenje televizija. Stipe Čogelja, kandidat za zamjenika župana SDŽ i voditelj HDZ-ove kampanje, kiselkasta lica gleda izlazne ankete. Gube četiri postotka od Puljka.

"Tako je bilo i prošli put... Statistička greška..."

Evo, kreću kamere, Čogelja sada i službeno: "Nećemo komentirati izlazne ankete...."

Čogelja otprilike ponavlja jedino što može. Npr., građani prije anketa, terenski rad s desetak tisuća građana, vjera u drugi krug, pardon pobjeda u drugom krugu:

-Kada se u drugom krugu ukrste programi, a naš program je konkretan, vjerujem da ćemo pobijediti....

Još se vidi, pepeljare na južnom balkonu već su pune, plastične i kartonske čašice također. Istim sadržajem. Čogelja sa šmekerskom bradicom od pet, šest dana. Plavkast sako, moderan, dolje traperice, lagane cipele u istom tonu. Na vezivanje. Ono, malo bacaju na tipo sportivo. Ne puno. Đir, visok-poluvisok. Evo ga, još reda televizije. I tako će cijelu večer...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 11:16