StoryEditorOCM
FotogalerijaRogoznica

Buđenje zmaja: I ove godine raskošno uprizorena legenda vezana za slano jezero Zmajevo oko

Piše Vedrana Stočić
8. kolovoza 2019. - 15:38

Rogoznička Turistička zajednica i ove godine uprizorila je legendu vezanu za slano jezero Zmajevo oko. Ovogodišnje Buđenje zmaja bilo je još raskošnije nego ranijih godina, rivom su defilirale grčke falange i druge povijesne postrojbe, te ogroman zmaj koji za ovu prigodu stigao iz daleke Kine. Naracija na pozornici bila je na hrvatskom i engleskom jeziku. Na nekoliko sati  rogoznička riva vratila se tisućama godina u povijest: u staru Grčku, a mnogi i domaći i strani gosti prvi puta su čuli da su za rogoznički kraj vezane brojne antičke legende.

-Posljednjih godina Turistička zajednica trudi se valorizirati prirodne i arheološke posebnosti za koje su vezane lokalne predaje i legende. Uz naše jezero koje je hidrogomorfološki fenomen Istočne obale Jadrane vezano je nekoliko legendi, a mi smo se odlučili uprizoriti upravo onu antičku koja je i najatraktivnija, jer se u igri brojni starogrčki bogovi, junaci i ljubav- rekao je direktor Turističkog ureda Marijo Mladinić koji nije skrivao zadovljstvo zbog velikog zanimanja publike za ovogodišnje Buđenje zmaja.

A legenda kaže da je zmaj Murin vanbračni sin božice Here i boga mora Posejdona iz svojih dvora na otoku Velika Smokvica vladao polisom Herakleja. Štito je stanovnike od osvajača i pljačkaša, a oni su mu uz znak zahvale svake godine na najduži dan morali dati naljepšu djevojku za ženu. Nijedna nesretnica nije preživjela prvu bračnu noć. 

Legenda kaže da se dvadesetog dana lipnja  na krilatom konju Pegazu pojavio heroj Aristoles, praunuk argonauta Jasona.  Zaljubio se u djevojku koja je sutradan trebala biti nevjesta strašnog zmaja. Mladi junak izazvao je Zmaja na dvoboj i kopljem kojeg je uz pomoć Hefesta i mjesečeve prašine iskovala moćna božica Atena smrtno je ranio neman. Umirući Murin kanđama je iskopao vlastite oči. Jedno oko bacio je daleko iza Mljeta, a drugo mu je samo isklizlo pod noge i istopilo kamen. U toj udubini stvorilo se slano jezero znakovitog imena Zmajevo oko.

Turistička zajednica uprizoruje tu  legendu s porukom: Ljubav sve pobjeđuje.  

24. travanj 2024 20:23