StoryEditorOCM
FotogalerijaUz 'Djevojčicu koja je previše čitala' spustila se zastava 59. MDF-a

Bili smo najsretnije mjesto na svijetu

30. lipnja 2019. - 19:10

Zatvoren je 59. međunarodni dječji festival u Šibeniku! Čast da privede kraju posljednje festivalsko izdanje, pred veliki jubilej iduće godine, pripala je dramskom studiju Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih netom nakon što je na ljetnoj pozornici spuštena festivalska zastava. Pred punim gledalištem posljednje festivalske večeri izvedena je predstava "Djevojčica koja je previše čitala", a publici se na početku programa svečanog zatvaranja ispred katedrale sv. Jakova obratio i Nikola Blažević, šibensko-kninski dožupan.
- Iza nas je 59. festival i sa sigurnošću možemo reći da je još jednom napravljen dobar posao. Zahvaljujem svim sudionicima Festivala, svima koji su bili dio programa. Zahvaljujem također i organizatorima, sponzorima i pokroviteljima te, naravno, djeci koji su dala svoj doprinos da Festival i ove godine bude prepoznatljiv. Vi koji ćete s ovogodišnjeg festivalskog izdanja ponijeti ponajbolje dojmove, nadam se da ćete se vratiti i iduće godine, a mi koji sudjelujemo u organizaciji na ovaj ili onaj način potrudit ćemo se da vas dočeka idilično festivalsko ozračje na koje ste navikli. Vidimo se na 60. međunarodnom dječjem festivalu u prekrasnom Šibeniku - kazao je Blažević.
U dva tjedna festivalskog programa, inače, Šibenik je ugostio više od tisuću sudionika, održano je više od dvije stotine programa zahvaljujući gostima iz 17 stranih zemalja. Svaki od programa opravdao je predznak međunarodnog događanja, pa su tako radionički program vodili talijanski ilustratori i likovni umjetnici, sudjelovali su u radioničkoj shemi i predstavnici umjetničke škole iz Japana te Crne Gore. Predstave su na ljetnoj pozornici, na novoj sceni te na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku izvodili prijatelji festivala iz Poljske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Mađarske...
Na ulicama i trgovima posjetitelje Festivala zabavljali su ulični umjetnici s četiri kontinenta – iz Kanade, Južne Amerike, Europe i Azije, a prvi put nakon višegodišnje pauze na scenu se vratio i noćni program rezerviran za nešto starije posjetitelje Festivala te je dio programa bio posvećen velikanima kulturnog života Hrvatske poput Ive Brešana i Đele Jusića, a na ljetnoj pozornici održan je i koncert "Djeca pjevaju Arsenu" u izvedbi dječjih zborova "Zdravo maleni" i "Cvrčak", gostiju udruge Glazbeni Talenti – Music Talents iz Splita te Gabi Novak i Matije Dedića.
Filmski program na Gorici još je jednom opravdao kult omiljenog kina pod zvijezdama, a već je sada spreman okvir za veliki jubilej i lipanj 2020. godine kad će se nad ljetnom pozornicom na jednom od najljepših trgova u Hrvatskoj ponovno zavijoriti festivalska zastava, dječji zbor "Zdravo maleni" otpjevat će istoimenu festivalsku himnu, a Šibenik će šezdeseti put postati najsretnije mjesto na svijetu!


Na ulicama i trgovima posjetitelje Festivala zabavljali su ulični umjetnici s četiri kontinenta – iz Kanade, Južne Amerike, Europe i Azije, a prvi put nakon višegodišnje pauze na scenu se vratio i noćni program

24. travanj 2024 22:46