StoryEditorOCM
FotogalerijaPROMINSKE IGRE

Tradicija koja se nije prekidala ni u progonstvu zapovidni je adet svih Prominjaca, prijatelja Promine i narodnih običaja

2. svibnja 2019. - 14:56

Da na fejsu postoji grupa 'Iz Promine si ako...' na njoj bi sigurno stajalo... 'ako nikad nisi propustio Prominske igre'. Jer, Prominska olimpijada, koja pada na 1. svibnja, praznik rada već je 65 godina za svakog Prominca, prijatelja Promine i ljubitelja narodnih običaja zapovidni 'adet' koji se ne propušta. Toga se dana mora bit u Oklaju i Promini, sa svojima, uzjašit na magare s Paškom Perićem Pajicom ili na konja, bacit kamena s ramena, izit pijet grava koji se od 17 sati dijelio svima koji su bili pri apetitu. I na koncu zaojkat sa svojima, ili s KUD-om 'Promona' - 'Aj, toj nama naše starodavno, u dvoj - troje zapivati zajno!'

Tako je bilo i ove godine, koje se na prominskom hiopodromu skupilo više od tisuću ljudi kako bi bodrilo svoje, stare i mlade, trkama predeškolaca i osnovaca, seniora i veterana. Igre koje su počele u 15 sati blagoslovio je župnik fra Petar Pletikosa, a otvorio ih načelnik općine Tihomir Budanko. Za općinu koja cijela po zadnjem popisu broji tek koju stotinu stanovnika više - impresivan broj!

'Prominske igre tradicija su koju smo održali i u progonstvu, a raduje nas što je na njima i sve više mladih, djece, ne samo osnovaca nego i predškolaca, čiji broj nakon dužeg niza godina raste u našem vrtiću.' - kazao je načelnik koji je imao pune ruke posla dijeleći priznanje i prigodne novčane nagrade za osvojena prva tri mjesta.

Pored trka na hipodroma, igre su održane i u Oklaju, finale u malom nogometu i balotama, te šijavici. A za dobar glazbeni štimung i veselo raspoloženmje zaduženje je dobila grupa 'Amigos' u društvenom domu u Oklaju.

Dio atmosfere iz Promine možete vidjeti i na slikama naše foto – reporterke Nikoline Vuković Stipaničev.

22. travanj 2024 00:33