StoryEditorOCM
Fotogalerija#SPASIME

Inicijativa protiv rastućeg vala svih oblika nasilja u Hrvatskoj imala je odjeka i u Šibeniku, gdje se ispred Krešimirova doma okupilo više od stotinu prosvjednika (FOTO + VIDEO)

17. ožujka 2019. - 11:35

Inicijativa #SPASIME protiv rastućeg vala svih oblika nasilja u Hrvatskoj imala je odjeka i u Šibeniku, gdje se ispred Krešimirova doma okupilo više od stotinu prosvjednika, u isto vrijeme kada se u Zagrebu na Tomislavovu trgu održavao središnji skup ove inicijative.

Zapravo, bilo bi bolje reći prosvjednica, budući da je muškaraca bilo nemjerljivo manje. Zašto, nema jednostavnog odgovora, no činjenica je da među tzv. jačim spolom ima manje žrtava, a puno više nasilnika, naročito kada je riječ o nasilju u obitelji.

Skup se međutim, nije bavio prebrojavanjem u tome tonu, nego su glasnogovornice mirne povorke koja je prošla gradom do obale noseći transparente, govorile protiv nasilja u društvu općenito, bez obzira od koga dolazilo. Inicijativu #SPASIME pokrenula je Jelena Veljača, scenaristica i glumica, kojoj su se pridružile kolegice Jelena Perčin i Amanda Prenkaj.

Veljača je bila potaknuta potresnim, jezivim događajem koji je užasnuo cijelu zemlju, kada je na Pagu sumanuti otac bešćutno pobacao djecu kroz prozor. S jučerašnjeg središnjeg prosvjeda u Zagrebu Vladi RH upućen je niz zahtjeva za konkretnim mjerama koje bi povoljno utjecale na rad institucija, bolje zakonodavstvo i društvenu osjetljivost prema nasilju, a u skladu s međunarodnim obvezama Republike Hrvatske. Na društvenim mrežama i prosvjedima diljem zemlje ovoj inicijativi pridružilo se procjena je, više od 46 tisuća građana.

-Danas smo ovdje da bismo podržali žrtve nasilja. Svi pate-djeca, žene i muškarci, a u našem užurbanom životu kao da to jedva primjećujemo, kazala je dodajući da je namjera inicijative osvijestiti građane. Da prepoznaju žrtvu i prijave nasilje, te da ohrabre žrtve da se same obrate institucijama za pomoć. Postoje centri za socijalnu skrb, specijalizirane udruge i policija naposljetku. Svi oni rade za građane, jedino treba pokazati hrabrost, istaknula je Marina Šimundža, organizatorica šibenskog prosvjeda #SPASIME.

Smanjenjem nasilja radimo na zdravoj zajednici, nastavlja, no upozorava i na neodrživost zakonskih odredbi i svakodnevne prakse da žrtva i nasilnik dobiju jednaku kaznu za remećenje javnog reda i mira. To je smiješno i nakon toga – nikom ništa, a žrtva je već u nepovoljnom položaju. Jedna građanka, koja želi ostati anonimnom došla je podržati inicijativu protiv nasilja jer je i sama žrtva brutalnog napada nakon čega je pretrpjela teške ozljede. No, unatoč tome, sudski proces traje već tri godine a da presuda nije na vidiku, te na svome primjeru želi upozoriti na neodrživost sustava koji nasilnike ne kažnjava pravično, niti promptno, već žrtve poput nje, trpe ne samo zbog nasilnog čina.

Video sa šibenskog prosvjeda pogledajte OVJDE.

20. travanj 2024 14:14