StoryEditorOCM
FotogalerijaSvečanost u kazalištu

Pogledajte fotogaleriju s proglašenja najboljih sportaša Šibenika za 2018. godinu

1. veljače 2019. - 12:03

U šibenskom teatru u četvrtak su proglašeni najbolji sportaši Grada Šibenika za 2018. godinu. Priznanje za najboljeg sportaša Krešimirova grada za prošlu godinu otišlo je u ruke nadarenom košarkašku GKK Šibenika Toniju Nakiću. Tu nagradu, Nakić je zaslužio osvajanjem srebrne medalje na Europskom prvenstvu za U-20 selekciju s reprezentacijom Hrvatske, ali i vrlo dobrim igrama u HT Premijer ligi s matičnim GKK Šibenikom. U leđa Nakiću gleda još jedan biser s Baldekina. Riječ je o mladom košarkašu Tomislavu Ivišiću, koji je bio zlatni s reprezentacijom Hrvatske na Europskom prvenstvu za U-16 kategoriju. Treće mjesto među sportašima, pripalo je jedriličaru šibenskog "Vala" Roku Copiću.

Oprema na dar

- Hvala svima u mom klubu, od trenera do suigrača, bez čije pomoći ne bi bilo ni mog uspjeha. Također, zahvaljujem obitelji, koja mi je najveća podrška. Čast mi je biti proglašen najboljim u sportskom gradu kao što je Šibenik. Ova nagrada bit će mi vjetar u leđa za daljnje napredovanje - kazao je Nakić i zahvalio na priznanjima u svoje, i u ime svih ostalih nagrađenih.

U konkurenciji djevojaka, najbolja je trofejna i super iskusna borkinja Nives Radić. Ona je titulu prve sportašice Šibenika zaslužila osvajanjem srebrne medalje u kickboxingu na Europskom prvenstvu u Bratislavi, ali i nizom trofeja u minulom razdoblju. Premda se radilo o protokolarnom skupu na kojem laureati obično prosipaju samo kurtoazne rečenice, Radić je bila oštra i otvorena, ali i vrlo iskrena.

- Iznimna mi je čast što sam nakon niza godina sustavnog zanemarivanja konačno priznata kao vrhunska sportašica u svom gradu. Hvala ljudima iz Grada Šibenika što su mi ponovno omogućili da se opet borim u šibenskim bojama, za svoj klub "Dalmatino". Međutim, smeta mi i ljuta sam što trener Damir Lambaša, koji ima svjetski rezultat i uostalom stoji iza dviju najboljih sportašica grada (op.p. Radić i Makelja) nije proglašen i najboljim trenerom Šibenika, nego je tek treći. Nadam se kako će se u budućnosti ta nepravda ispraviti, odnosno kako se takve greške više neće ponavljati i da ćemo biti primjer djeci koja se bave sportom - rekla je Radić.

Nakić i Radić dobili su na dar i po 2000 kuna sportske opreme.

Isto kao i kod muškaraca, tako su i kod žena prva dva mjesta pripala sportašicama iz istog sporta. Iza Radić je ostala njezina kolegica iz borilačkih sportova Karmela Makelja, koja je lani, među ostalim, bila peta u kickboxingu na Europskom prvenstvu u Bratislavi. Konačno, "broncu" na šibenskom izboru najboljih sportašica zaslužila je Ana Burazer, plivačica "Šibenika", koja je bila prvakinja Hrvatske na 100 leđno.

Vodene kraljice

Naslov najbolje momčadi u Šibeniku otišao je u vitrine malonogometaša Crnice. Razlog je taj što su oni u svojoj premijernoj prvoligaškoj sezoni uspjeli ući u polufinale doigravanja, gdje ih je izbacio favorizirani Split Tommy. Drugo mjesto u konkurenciji momčadi pripalo je juniorima GKK Šibenika, koji su osvojili drugo mjesto na prvenstvu Hrvatske. Napokon, treći su veslači Krke, čiji je juniorski četverac bez kormilara uzeo prvo mjesto na Kupu Hrvatske.

Među ženskim sastavima i u 2018. godini najbolje su bile plivačice "Šibenika". Djevojke iz Crnice lani su bile zapažene na državnoj razini, točnije osvojile su četvrto mjesto ekipno na Prvenstvu Hrvatske. Na drugom mjestu našle su se košarkašice ŽKK Šibenika, odnosno njihove juniorke koje su bile treće u Hrvatskoj. Treće mjesto otišlo je opet u ruke vodenih sportašica, ili vaterpolisticama Viktorije koje su se plasirale među četiri najbolja sastava u zemlji.

Najbolji trener Grada Šibenika je Splićanin prominskih korijena Mladen Perica, šef struke malonogometaša Crnice. Drugi je Petar Maleš, trener juniora GKK Šibenika, a treći Damir Lambaša iz KBK "Dalmatino", koji je učitelj Nives Radić i Karmele Makelja.

Nažalost, ovogodišnji izbor najboljeg sportaša obilježile su čak četiri nominacije za posmrtnu nagradu. Dobli su ih Renato Vrbičić i Grgo Renje za zasluge u vaterpolu, Gordan Baraka, dugogodišnji košarkaški dužnosnik i Nikola Čupin - veslanje (VK Krka, HAVK Mladost, višestruki prvak Jugoslavije, šesto mjesto na OI Rim 1960., bronca na EP 1958., uspješni znanstvenik i voditelj katedre na FESB-u).

Nagrade za zaslužne sportske djelatnike dobili su Stevo Branković iz ženske odbojke te Vlatko Mikulandra iz automobilizma.

Priznanja za iznimna sportska dostignuća osoba s invaliditetom zaslužili su hrvač Tino Sladoljev Tumpor i Josip Kustura, igrač sjedeće odbojke.

Međunarodni trolist

Najveće sportsko dostignuće u veteranskom sportu ostvario je Zvonko Erak. Neuništivom Eraku nije smetalo ni to što se iz "matičnog" hrvanja prebacio u judo, pa je i u tom sportu osvojio peto mjesto u kategoriji do 73 kilograma na Svjetskom prvenstvu u meksičkom Cancunu.

Nagradu za izniman rezultat u amaterskom sportu dobio je Goran Perica, koji je odradio zahtjevni Ironman za manje od 10 sati. Inače, Perica je u sportskim krugovima poznatiji kao uspješan međunarodni nogometni sudac.

Na sreću, slatke su bile brige onih koji su određivali nominirane za međunarodne dosege šibenskih sportaša i trenera. Naime, njih nije manjkalo u prošloj godini. Na kraju, trolist nagrađenih su vaterpolski izbornik Ivica Tucak, srebrni "vatreni" Duje Ćaleta-Car i osvajač Davis Cupa Franko Škugor.

Priznanje za promociju šibenskog sporta zaslužio je prof. Zlatko Jurić, autor knjige o povijesti šibenskog sporta "Šibenske sportske skaline".

Muzej Grada Šibenika i Narodno sveučilište Dubrava iz Zagreba dobili su priznanje za pomoć pri promociji šibenskog sporta, odnosno podršku u organizaciji promociji knjige prof. Zlatka Jurića "Šibenske sportske skaline" te ostalih manifestacija u šibenskom sportu.

Konačno, priznanje za dugogodišnje djelovanje dobila su i dva dugovječna šibenska kluba. Jedriličari "Vala" za 90 godina kontinuiranog rada i kuglači "Šibenika" za 80 godina djelovanja.

Ovo je šibenska sportska perspektiva

Po tradiciji, proglašeni su i šibenski mladi perspektivni sportaši. To su veslači Matej Krnić, Sara Slugan, Marta Budimir iz VK Krka, košarkaši OKK Dražen Petrović - Martin Klarin, Šimun Dragutin i Filip Begić. Lucija Milković, Franka Čuklin i Ema Branisavljević su perspektivne košarkašice iz ŽKK Šibenik, a Leona Dobra, Eva Kuvač i Ella Lepej iz KK Akademije Anđa Jelavić.

Perspektivni nogometaši iz HNK Šibenik su Diego Sekulić, Kristian Ilić i Bruno Paić, malonogometaši iz MNK Crnica Niko Matić, Filip Vukšić i Marin Muselinović te nogometaši NK Mihovil Duje Baljkas, Ante Vukičević i Marko Ercegović Gracin.
Perspektivne plivačice iz PK Šibenik su Lana Dubravica, Andrija Trutin i Luka Popović te plivači iz PK More Noa Vlahov i Noa Županac.

Perspektivni rukometaši iz RK Adriatic su Frane Sladić, Ivan Skelin i Mate Lugović, a iz RK Šibenik 2015 Grgur Zlatoper, Ante Poparić-Grgas i Roko Petrović.
Tu su i karatisti i karatistice iz KK Šibenik Luca Antunac, Zara Periša i Juraj Škenber te Luka Durbić, Klara Lakoš i Antea Mileta KK Šibenik 1066.

Perspektivni gimnastičari i gimnastičarke iz GK Šibenik-Dalmacija su Sara Gojčeta Miškić, Eva Maria Kalpić i Sara Rošić te Katja Pavasović, Roko i Josipa Zorić iz GK Dišpet.

Perspektivni hrvači iz HK Šibenik su Tena Petr, Marko Klarić i Mate Vudrag.

To su i vaterpolisti iz VK Solaris Roko Barbara, Niko Radovčić i Ivano Pešić.
Daniel Budimir iz BK Fortica perspektivni je biciklist, a perspektivne vaterpolistice iz ŽVK Viktoria su Marce Lovrić-Caparin, Nora Prelević i Iva Plenča.

Perspektivne judoke iz JD Šibenik su Filip Knez, Andrija Vlahov i Matija Iljadica, a perspektivni borci iz TK Juraj Dalmatinac su August Lambaš, Karla Drašković i Xing Yu Chen.

Tu su i stolonotenisači iz STK Šibenik Vito Žmara, Rina Barišić i Šime Klarić, te njihove kolege iz STK Zaton Lora Antić i Karmen Gambiroža.

Perspektivne odbojkašice iz ŽOK Šibenik su Ema Erceg, Nika Drmać i Cvita Bujas.

25. travanj 2024 01:50