StoryEditorOCM
FotogalerijaRusija naših snova

Promocija knjige hrvatskog nogometnog izbornika u prepunom šibenskom kazalištu: Zlatko Dalić nije krio oduševljenje Krešimirovim gradom

17. siječnja 2019. - 12:27

Gromoglasnim pljeskom i "standing ovationom", kao da se radi o nogometnom stadionu, a ne zgradi kazališta, dočekali su Šibenčani izbornika Zlatka Dalića na promociji njegove knjige "Rusija naših snova", koja je održana u šibenskom teatru u srijedu navečer.

Zvuči kao frazetina, ali doista je šibenski teatar bio pretijesan da primi sve one koji su iz prve ruke htjeli čuti iskustva s nezaboravnog Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji:

- Gledali smo sve na TV-u, navijali za naše, ali željeli smo uživo vidjeti čovjeka koji nam je donio toliko radosti ovo ljeto. Htjeli smo kupiti njegovu knjigu i stisnuti mu ruku- komentirali su Šibenčani u predvorju kazališta uoči promocije.

- Nemam taj superlativ kojim bih izrazi zahvalnost Zlatku Daliću, tom maestru nogometne znanosti- rekao je domaćin Željko Burić, šibenski gradonačelnik.

Ni Dalić nije bio hladan zbog takvog dočeka, a nije krio ni emociju prema Šibeniku, koji je treći grad poslije Zagreba i Splita u kojem je održana promocija njegove knjige:

- Oduševljen sam Šibenikom, njegovom katedralom, ali i šibenskim duhom. Hvala Šibenčanima što su me ugostili. Počašćen sam biti ovdje, što sam za istim stolom s dva velika hrvatska sportaša (op.a Ivica Tucak i Aleksandar Petrović). Htjeli smo da knjiga bude pisani trag svega onoga što se dogodilo u Rusiji. Željeli smo da se nastavi zajedništvo koje nas je krasilo u Rusiji i da živimo i dalje pod emocijama koje su nas "tresle" ovo ljeto- kazao je Zlatko Dalić.

Knjiga "Rusija naših snova" nastala je na ideju Sportskih novosti, čiji je glavni urednik Mario Zorko također govorio na šibenskoj promociji. Moderator je bio šibenski novinar Ivo Mikuličin, a o svojim iskustvima iz Rusije svjedočio je i Petar Mikuličin, novinar Slobodne Dalmacije, koji je izvještavao sa Svjetskog prvenstva.

Već smo spomenuli da su u šibenskom teatru rame uz rame izborniku Daliću sjedila dva velikana hrvatskog sporta. Ivica Tucak, aktualni izbornik vaterpolske reprezentacije Hrvatske i naš bivši košarkaški izbornik Aleksandar Petrović, trenutačno selektor Brazila.

- Ono što je napravljeno u Rusiji, najveći je rezultat hrvatskog sporta. Dapače, ne znam je li išta vrijednije od pobjede u Domovinskom ratu napravljeno u povijesti samostalne Hrvatske od srebra u Rusiji - poručio je Tucak i dodao kako je knjigu pročitao u dahu te je svima preporučio.

Tucak je otkrio kako su se on i Dalić dogovorili da će uživo ići bodriti rukometnu reprezentaciju Hrvatske ako se plasira u polufinale Svjetskog prvenstva u Njemačkoj i Danskoj, što svjedoči o jedinstvu hrvatskih sportaša.

Aco Petrović sve utakmice "vatrenih" gledao je u Brazilu.

Kobni Thuram i Pitana

- Nakon što su Brazilci ispali u četvrtfinalu, velika većina ih je navijala za Hrvatsku. Vrlo često sam kao gost komentator sudjelovao na TV postajama i naši nogometaši su zaslužni što su me Brazilci konačno prepoznali kao svog košarkaškog izbornika - otkrio je Petrović.

U Šibeniku je trebao biti i Dalićev učitelj Ćiro Blažević. No, kako je pojasnio Ivo Mikuličin, Ćiro se opravdao činjenicom da mu liječnik nije dao na put. Mikuličin je otkrio i jednu pikanteriju, odnosno Ćirin odgovor na pitanje koja je razlika između njegovih brončanih iz Francuske '98. i Dalićevih srebrnih iz Rusije.

- Nikakva, sine! Jedino što se meni dogodio Thuram, a Daliću argentinski sudac - odgovorio je Ćiro.

U ime hrvatskih olimpijaca Daliću se zahvalio nekadašnji proslavljeni košarkaš Željko Jerkov.
- Uspjeh nogometaša u Rusiji, najveći je sportski uspjeh na ovim prostorima. Dalić je imao vrhunske igrače, ali se pokazao kao mag koji je znao dati pravi začin - istaknuo je Jerkov.

Naše tri pjesme

Dalić je otkrio i zašto nije napustio kormilo reprezentacije nakon SP-a.
- Istina, mislio sam otići poslije Rusije, bila je to čak i obiteljska odluka. Ali, kad smo se vratili u Hrvatsku i dožvijeli sve one fantastične dočeke više nisam mogao otići, jer bih smatrao da sam izdao svoje ljude. Znate, poslije pobjeda u Rusiji, uvijek su se pjevale tri pjesme. Jedna od njih je i "Nije u šoldima sve" - kazao je Dalić.

On vjeruje kako se uspjeh iz Rusije može ponoviti. Možda već na Europskom prvenstvu iduće godine.
- Znate, moramo zaboraviti sve što je bilo u Rusiji. Od stare slave se ne živi. Imamo prvu kvalifikacijsku utakmicu u ožujku i prvi cilj nam je ostvariti plasman na EP. A onda razmišljati da se ponovi Rusija. To neće biti lako, ali ja silno vjerujem u naše igrače koji su najzaslužniji za sve lijepo što nam se dogodilo - zaključio je Dalić.

Kako je bilo na promociji u šibenskom kazalištu pogledajte u fotogaleriji Nikše Stipaničeva.

16. travanj 2024 20:47