StoryEditorOCM
FotogalerijaSvečanost u HNK Šibenik

Premijerno prikazan dokumentarni film "Šibenska kartulina" kojega su osmislili i realizirali Ivana Guberina, učiteljica OŠ "Juraj Šižgorić" i njezin razred (FOTO)

13. prosinca 2018. - 14:45

"Šibenska kartulina" naziv je dokumentarnog filma o gradu Šibeniku koji je sinoć predstavljen u Hrvatskom narodnom kazalištu. Nije to bila "obična" projekcija popraćena prigodnom svečanošću u šibenskom hramu kulture, kao što ni film po mnogo čemu nije bio "običan". Najbolje što je znao i umio, osmislio ga je i "proizveo" jedan školski razred Osnovne škole Jurja Šižgorića iz Šibenika predvođen svojom učiteljicom Ivanom Guberina.

Treći je to dokumentarni film kojega su u dvije godine snimili Ivanini "tići", tadašnji trećaši i četvrtaši. Prva dva posvećena su Nacionalnim parkovima Kornati i Krka, a "Šibenska kartulina" ispisivala se najduže i kao kruna višemjesečnog rada ovjenčala projekt "Upoznajmo Šibensko-kninsku županiju". Rad i trud djece koja su u svim filmovima bili glumci, statisti, naratori, recitatori i istraživači nagradila je publika gromoglasnim pljeskom, baš kao i njihovu učiteljicu koja je bezbrojna slobodna jutra i večeri, vikende i blagdane provela uz kameru u ulozi snimateljice, redateljice, u nekim trenutcima kaskaderke, a i montažerke na samom početku projekta.

Prekrasnom glazbenom uvertirom u svečanost  autorsku je ekipu "Šibenske kartuline" i prisutne u kazališnoj dvorani počastila Šibenska narodna glazba.

Učiteljica Ivana nakon projekcije filma i prekrasne glazbenenije mogla suzbiti emocije i neprolaznu tremu, ali i neopisivu sreću činjenicom što se naizgled jedna obična ideja pretvorila u nešto puno više. Učiti o svom Gradu i Županiji kroz kreativnost, igru i zabavu i pri tome, kako je istaknula, stvoriti trajnu vrijednost, pomoći upoznavanju i njegovanju ljubavi prema svom zavičaju, nemjerljivo je bogatstvo.

- Trudim se dati sto posto od sebe i ne biti samo učiteljica, već pokazati djeci put kroz život. To je zadatak koji ne traje 45 minuta ili par školskih sati, već je cjeloživotna misija. Moja djeca, moji učenici, mali novinari, glumci, statistili...na njih sam ponosna. Na njihove ideje, motiviranost, spremnost na akciju. Sretna sam što su njihovi roditelji bili neizmjerna podrška jer bez njih sve ovo ne bi bilo moguće jer smo uglavnom radili u svoje slobodno vrijeme, izvan nastave. Nije bilo lagano uskladiti obaveze, školu i snimanje. Ali onog trenutka kad je došlo do umora, guralo nas je naprijed "ono nešto" neopisivo i neizrecivo. Sretna sam zbog svega što smo zajedno stvorili. Djeca će stasati u ljude koji će znati o svom kraju, županiji i gradu, koji će biti njegovi ambasadori možda i na drugom dijelu svijeta. Uvijek će ga pamtiti i nositi u srcu ma gdje god bili... To je moja najveća nagrada, moj život i motivacija. Moji učenici onda, sada i zauvijek... - zaključila je učiteljica Guberina.

Ponosan je na "Šibensku kartulinu" bio i Željko Burić, šibenski gradonačelnik.
- Zadnja rečenica u filmu glasi: grad čine ljudi, a Šibenik to smo mi. Ja bih dodao da budućnost grada i nacije čine djeca. Ovaj film je pokazao kako djeca moraju imati nekoga tko će ih voditi, netko tko je njihov uzor, a učiteljica Ivana Guberina to definitivno jest. Pokazao je i da imamo djecu koju nije teško otrgnuti od računala i smartphonea kako bi ispričali predivnu priču o svom gradu-poručio je Burić sa pozornice.

 

Nakon što su podijeljene zahvalnice svim učenicima i tehničkoj ekipi koja je pridonijela stvaranju filma, na pozornicu su izašli članice i članovi Pjevačkog društva "Kolo" i "Šibenskom baladom", svečanom pjesmom grada Šibenika udarili posebni "timber" večeri koja je u kazalištu od početka do kraja zadržala atribut šibenske.

 

23. travanj 2024 18:13