StoryEditorOCM
FotogalerijaRed se čekao i na rivi

Šibenik i njegova "glazba" vole se strasno i javno; Pokazalo se to i na otvaranju izložbe o 170 godina Šibenske narodne glazbe (FOTO)

24. studenog 2018. - 13:14

Šibenik i njegova 'glazba' vole se strasno i – javno. Izložbeni je prostor šibenskog Muzeja bio premali za sve one koji su htjeli naozočiti povijesnom trenutku, otvorenju izložbe o 170 godina Šibenske narodne glazbe.

I to baš na blagdan njezine zaštitnice Svete Cecilije, na koji je 1848. godine i osnovana. Pa su mnogi ostali i vanka, na rivi, čekati svoj red na ulaz.

A imalo se što i vidjeti. Od instrumenata na kojima se sviralo – najstariji su iz 1922., druge su u drugom Svjetskom ratu odnijeli Talijani – preko glazbarskih odora kroz desetljeća, pa do nagrada, priznanja i diploma, te dokumenata i napose cijelog niza dragocjenih starih fotografija. Na kojima su brojni posjetitelji tražili nekog svoga, dragoga, jer su kroz najstariju šibensku kulturnu instituciju prošle, i glazbeno se, i u narodnom duhu, odgojile cijele generacije Šibenčana.

A onima koji nisu, i danas je, ža. Kao primjerice, Željku Krnčeviću, direktoru Muzeja, koji ni danas - kazao je kroz šalu - ne može prižaliti što su ga, ka malog upisali na harmoniku kod časnih, umisto u 'Partizana' na glazbu.

No, odužio se glazbi izvrsnom izložbom – po općoj ocjeni - koju je složila kustosica Marija Krnčević Rak, uz pomoć Nataše Mučalo, ravnateljice šibenskog Arhiva – pomogla u izboru dokuemnata – te Ante Filipovića Grčića autora vrlo uspjelog plakata i kataloga. Koji je, kako je kazao Darko Gulin dugogodišnji bivši predsjednik ŠNG -a – koji će tu počasnu titulu nositi doživotno, - prije prava mala knjiga o glazbi, kojoj je ovo u njezinoj bogatoj povijesti četvrta izložba.

Prva je, kazao je Gulin, bila 1953. na 105. godišnjicu, druga prije 20 godina, i treća prije tri godine kada ju je priredio Foto – klub Šibenik. Čestitku glazbarima uputio je na otvorenju izložbe i šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić, kazavši kako će grad svoju verbalnu potporu ŠNG dokazati i proračunom koji se upravo kroji za idućui godinu. U njemu će se, kazao je, povećati iznos namijenjen ŠNG-u i drugoj šibenskoj kulturnoj instituciji, pjevaćkkom društvu 'Kolo' koje dogodine slavi 120. obljetnicu.

26. travanj 2024 06:03