StoryEditorOCM

Zvonimirov grad domaćin središnje proslave blagdana sv. Huberta; Pogledajte mimohod 1200 lovkinja i lovaca (FOTO)

4. studenog 2018. - 12:35

Knin je u subotu bio domaćin središnje proslave blagdana sv. Huberta, nebeskog zaštitnika lova i lovaca, pa se u Zvonimirovom gradu na devetom nacionalnom susretu okupilo oko 1200 lovaca iz cijele Hrvatske.

Kako se svečani lovački skup tradicionalno održava u jednom od hrvatskih svetišta, ove su se godine njegovi sudionici sastali na svetoj misi u kninskom svetištu Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta. Euharistijskom slavlju prethodio je mimohod lovkinja i lovaca iz brojnih udruga i društava ulicama kraljevskog grada te polaganje vijenaca kod spomenika "Oluji" u samom središtu Knina.

Više se (su)domaćina obratilo štićenicima sv. Huberta. Sve ih je u sportskoj dvorani Srednje škole Lovre Montija na popodnevnom druženju pozdravio Nediljko Dujić, predsjednik šibensko-kninskoj Županijskog lovačkog saveza ne krijući zadovoljstvo što se Izvršni odbor Saveza, planirajući susret, odlučio za Knin. Dobrodošlicu u kraljevski grad impozantnom je skupu poželio i Marko Jelić, kninski gradonačelnik koji je i sam član jedne od, kako je rekao, najmnogoljudnijih lovačkih udruga u Hrvatskoj – Lovačkog društva "Dinara".

Zauzevši se za razvoj i napredak lovstva nazočnima je dobru kob poželio i šibensko -kninski župan Goran Pauk. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak (u ovoj prilici izaslanik Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade i ministra Tomislava Tolušića), pak, podsjetio je kako je netom donesenim Zakonom o lovstvu znatno unaprijeđeno lovno gospodarstvo i kvalitetno gospodarenje divljači.

- Četiri dana nakon donošenja Zakona u Hrvatskom saboru možemo jasno poručiti našim lovcima i lovačkim udrugama, lovoovlaštenicima i koncesionarima da smo stvorili propis koji vraća optimizam u hrvatsko lovstvo. Danas možemo govoriti da imamo rješenja za najvažnije probleme hrvatskog lovstva, a to je financijska stabilnost i održivost naših lovačkih udruga. Stvorili smo pretpostavke da već danas dio šteta u prometu možemo organizirano financirati kroz police osiguranja. Cilj nam je da u naredne tri godine istim takvim modelom, sredstvima koje uplaćujete od lovozakupnina u državni proračun, financiramo i sve štete u poljoprivredi. Time stvaramo preduvjete da se možemo kvalitetnije osloniti na gospodarenje sa divljači, podizanju njezine trofejne vrijednosti te da lovstvo možemo doživjeti ne samo kao značajnu turističku atrakciju, već i sektor koji mora donositi dodanu vrijednost – zaključio je Kraljičak.

Lovkinje i lovce te goste i uzvanike među kojima su, uz ostale bili i Josipa Rimac, državna tajnica u Ministarstvu uprave, Marko Tomljenović, načelnik Lovne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, msgr. Tomislav Rogić, šibenski biskup, msgr. Ante Ivas, biskup u miru, Nikola Blažević, šibensko-kninski dožupan i drugi, na samom je kraju protokolarnog dijela pozdravio je i Đuro Dečak, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, a za glazbeni ugođaj pobrinulo se Mješoviti pjevački zbor "Matko Laginja" iz općine Klana.

25. travanj 2024 16:24