StoryEditorOCM
FotogalerijaVojna vježba

Desant na Žirje: 729 vojnika iskrcalo se na najudaljeniji otok šibenskog arhipelaga

16. listopada 2018. - 13:26

Sa Žirja i Zečeva, mjesta odakle se 1991. godine branio Šibenik i šibenski kraj, tuklo je i u ponedjeljak. Hrvatska je vojska ovoga puta samo demonstrirala svoju silu odradivši posljednju akciju u sklopu združene vježbe "Velebit 18".

HV je simulacijom na poligonu Južno Žirje izjutra krenula sa svim raspoloživim snagama u oslobađanje okupiranog područja. Počelo je s gađanjem ciljeva na moru haubicama od 122 mm, a nastavilo se topničkim gađanjem s brodova na neprijatelja kako bi se omekšala obrana na otoku Žirju.

U akciji je sudjelovalo ukupno 729 vojnika i, među inim, 12 plovila HRM-a. Prvi put se na terenu pojavila i nedavno ustrojena satnija mornaričko-desantnog pješaštva.

- Vježba, koju smo izveli, jako je složena, jer smo u njoj sudjelovali sa svim manevarskim postrojbama u okviru zapovjedništva snaga Jug. Djelovali smo s kopna, mora i zraka. Testirali smo njihovu točnost, pravovremenost, snagu, koordiniranost, uz faktor iznenađenja - objasnio nam je poručnik vojnog broda, Metkovčanin Ante Sršen.

U desantu na najudaljeniji naseljeni otok šibenskog arhipelaga najimpresivnije je djelovalo prekrcavanje vojnika s velikih minopolagačkih brodova na manje. S njih su se, pak, vojnici iskrcali u uvalu Stupica mala, koju su nakon slamanja neprijateljskog otpora i zauzeli.

Bio je to znak za završetak akcije HV-a nakon tri dana borbenog djelovanja, u kojima je sve ili gotovo sve teklo besprijekorno.
- Vjerovali ili ne, najviše problema imali smo s jedrilicama i brodicama dok smo čistili područje poligona za vježbe. Neki očito nisu slušali naša upozorenja ili su se oglušili. A mi moramo uvijek paziti da se, nedaj bože, što ne desi. Nije bilo lako biti koncentriran do kraja. Minulih dana sam odspavala sam sveukupno 20 sati. Sve smo junački izdržali, ali danas smo već na rubu snaga - nasmijala se pukovnica Maja Siriščević.

16. travanj 2024 21:17