StoryEditorOCM
FotogalerijaJesenske bakanalije

Pogledajte kako se na vodičkoj Velikoj Mrdakovici uz vatreni spektakl guštalo u antičkom vinu i vatrenim kobasicama s pinjolima (FOTO)

26. rujna 2018. - 13:46

Tko god je subotnju večer proveo na arheološkom lokalitetu Velika Mrdakovica nije pogriješio. Vodičke "Jesenske bakanalije", manifestacija koju upravo na tom mjestu u vodičkom zaleđu uz pokroviteljstvo grada Vodica, zajedničkim snagama tradicionalno priređuju Turistička zajednica i tamošnje Pučko otvoreno učilište, i ovaj je put, osmi po redu, brojne posjetitelje vratila u starorimsko doba.

Nakon godina istraživanja nekropole te velikomrdakovičkog liburnsko-rimskog naselja, organizatori su nastavili popularizirati destinaciju nizom sadržaja koji se nadovezuju na značajne arheološke nalaze upravo sa Velike Mrdakovice.

Posjetitelji su najprije uz stručno vodstvo Tonija Brajkovića, kustosa antičke zbirke Muzeja grada Šibenika obišli ostatke naselja na tjemenu Velike Mrdakovice, a zatim, u podnožju brda kraj savršeno očuvane rimske kaptaže iz 1. stoljeća, čuvene Rimske cisterne, razledali Sajam domaćih proizvoda i obrta, uživali u prigodnom glazbeno-scenskom programu i bogatoj trpezi. Publiku su vatreno-plesnim spektaklom razgalila "Ujedinjena plemena Lunctus Tribus". Okupilo se i mlado i staro oko svojevrsnog suhozidnog amfiteatra te gromkim pljeskom i oduševljenim povicima pratila bravure izvođača.

Brojni strani gosti, ali i Vodičani koji su pohrlili na Mrdakovicu nisu krili zadovoljstvo ni pomno biranim jelima i pićima s antičkim predznakom. Komplimenti su se mogli čuti na raznim svjetskim jezicima. Iz velikih je posuda posluživano vino obogaćeno medom i brojnim mirodijama jer, kako reče Anita Franin Pećarica, direktorica TZ Vodica, drevni su Rimljani na taj način čuvali kvalitetu vina. Uz rimske kruščiće - libum guštalo se i u šunki kuhanoj sa suhim smokvama i lovorom, a rijetki su odoljeli zamamnom mirisu posebno pripravljenih pikantnih kobasica sa pinjolima.

- U mediteranskoj kuhinji su prisutni svi začini koji su se koristili i u ta davna vremena. Oni su poveznica sa današnjom gastronomijom. Poveznica su i obrti, pa smo na "Bakanalije" pozvali i kovača, ali i naše obrtnike. Sajam domaćih proizvoda je također poveznica sa antičkim dobom. I tada su se, naime, koristili med, maslinovo ulje, proizvodi od ljekovitog bilja-smilja, lavande, ružmarina, citrusa... S nama su bili i učenici OŠ Vodice s Damirom Bulatom, svojim nastavnikom povijesti koji se, sa svojim kolegama, posebno zauzima da se djeca upoznaju sa bogatom kulturno-povijesnom baštinom-kazala je direktorica.


Drugačiji od drugih
Na "Bakanalijama" se, suprotno nekim očekivanjima, nisu mogli vidjeti ni rimski vojnici, ni gladijatori jer bi, po riječima Gordane Birin, ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta, to bilo nevjerodostojno. Istina, legije su se našle na lanjskoj ljetnoj inačici manifestacije budući da je izgledno kako su se nekoć ipak zaustavile na tom mjestu na putu sa sjevera prema jugu. Cilj je, veli Birin, na osnovu brojnih nalaza, među kojima počasno mjesto zauzima pužoliki stakleni riton, rekonstruirati način života, trgovačke veze, a donekle i društvenu strukturu ljudi koji su na Velikoj Mrdakovici živjeli prije više od dvije tisuće godina,
- Od prvog trenutka i Turistička zajednica i Pučko otvoreno učilište inzistiraju da se "Bakanalije" ne rade na osnovu općih slika o Rimu, kako to rade drugi, nego da arheološki nalazi diktiraju sadržaj manifestacije, da sve ostane što realnije, bazirano na povijesnim činjenicama. Pomogla nam je u tome dr. Goranka Lipovac Vrkljan sa zagrebačkog Instituta za arheologiju u Zagrebu koja je "iščitala " nalaze sa Velike Mrdakovice, našla nam je rimsku kuharicu koja je vezana za 1. stoljeće poslije Krista i tu kreće realna priča o našoj Mrdakovici -zaključila je Birin.
Kako god, ta se priča nastavlja na zadovoljstvo sve brojnijih pohoditelja "Bakanalija".

16. travanj 2024 08:47