StoryEditorOCM
FotogalerijaŠibenik

Održan još jedan Festival sporta; Djeco, maknite se od ekrana i počnite zdravije živjeti

12. rujna 2018. - 12:20

Zajednica sportova Šibensko-kninske županije nizom događanja obilježila je u ponedjeljak Hrvatski olimpijski dan. Najprije je delegacija koju su uz domaćine činili predstavnici Hrvatskog olimpijskog odbora, Zagrebačkog saveza sportova i zagrebačkog Društva veterana i rekreativaca predvođeni Sinišom Krajačem, Nikolom Dragašem i Vjekoslavom Šafranićem položila vijence i zapalila svijeće kod spomenika Draženu Petroviću na Baldekinu.

Potom su posjetili izložbu "Šibenske sportske skaline" u Muzeju grada Šibenika uz kraću prezentaciju postava koju je održao Zlatko Jurić, jedan od autora spomenute izložbe.

Vrhunac dana je bio Festival sporta koji je održan na Trgu Republike Hrvatske ispred šibenske katedrale. Glavni cilj Festivala sporta je promocija i polularizacija različith sportova kod djece:

- Ovaj festival je već postao svojevrsna šibenska tradicija, budući da ga organiziramo šestu godinu za redom. Ovaj put smo organizirali demonstraciju 12 sportova. Cilj nam je da se što više djece upiše u pojedini sport i zbog toga smtramo da je početak rujna najbolji termin za održavanje ovakve manifestacije. Naime, to je vrijeme početka školske godine, ali i sportske sezone. Držimo da je najbolje prezentirati neki sport tako da ga djeca vide izbliza, a na na televizoru ili internetu. Sportovi koji nisu bili zastupljeni ove godine, bit će dmonstrirani dogodine. Inače, Šibenik još uvijek drži rekord u Hrvatskoj, budući da smo jedne godine demonstrirali 26 sportova na jednom mjestu- kazao je Ante Tanfara, tajnik Saveza sportova Šibensko-kninske županije.

Sportove su djeci prezentirali atletičari Svetog Ante iz Knina, karatisti Šibenika 1066, gimnastičarke GK Dalmacija- Šibenik, košarkaši OKK Dražen Petrović, taekwondoisti DIV-a iz Knina, veslači Krke, košarkašice Šibenika, biciklisti Fortice, odbojkašice Šibenika, rukometaši Adriatica i nogometaši Vodica.

Festival sporta su, među ostalima, podržali košarkaši GKK Šibenika i vaterpolisti Solarisa, te poznati šibenski sportaši poput Anđe Jelavić, Mira Jurića, Petra Maleša, Jeronima Šarin...

- Definitivno, ovo je projekt kojeg vrijedi podržati. Najvažnije je da se što više djece bavi sportom i na ovakvim manifestacijama svatko može naći nešto za sebe. Doduše, u moje vrijeme je to bilo malo drugačije. Osobno, košarkom sam se počeo baviti u četvrtom osnovne. Kod mene je došao Miro Jurić, koji je tada bio "šestaš", i nagovorio me da igramo za školu kako bismo bili prvaci grada. Inače, oko izbora sporta nije bilo puno dileme, jer košarka je u Šibeniku uvijek bila sport broj jedan. Naročito, do 90-ih godina prošlog stoljeća. Tada su oni najtalentiraniji išli u košarku, dok su oni manje nadareni odlazili u druge sportove- rekao je Jeronimo Šarin, bivši košarkaš i sadašnji košarkaški trener.

Da Festival sporta ima smisla slaže se i Ivan Zoričić, trener u Karate klubu "Šibenik 1066":
- Ovakve manifestacije svakako pridonose tome da se djeca upisuju u pojedine sportove. A u današnjem pretežno sjedilačkom načinu života nije potrebno posebno ni naglašavati koliko je važno da se djeca bave sportom- zaključio je Zoričić.
                                    
                              

25. travanj 2024 02:03