StoryEditorOCM
FotogalerijaS vrhunskim bendovima uplovili u Novu

Rasplesana Poljana gibala se "bez sekiracije" zajedno s Elementalom i Dubiozom (foto)

1. siječnja 2018. - 11:30

U žestokim tonovima spektakularnog koncerta Dubioze kolektiva, Šibenčani su uplovili u Novu 2018. na prepunoj Poljani. Publika se gibala u ritmu glazbe benda koji je prvi put ovdje nastupio prije dvije godine u Docu, po nezapamćenoj hladnoći raspirenoj burom. Zagrebački Elemental kao predgrupa zagrijavao je publiku od 22 sata, a potom je binu preuzela Dubioza. kolektiv; veseli, rasplesani Bosanci koji s ponosom ističu svoju  "multietničnost" opravdano su odjeveni u stilizirane nogometne dresove, jer tijekom nastupa ni trenutka ne miruju.

Točno u ponoć sugrađanima i gostima iz drugih gradova, kojih je izgleda, bilo u pristojnom broju obratio se gradonačelnik Željko Burić. Čestitka je bila neuobičajena: umjesto želja za svekolikim prosperitetom kakve se obično izriču u takvim prigodama, Burić je iz monster-razglasa banda koji je nakon iskustva sa šibenskom burom postao europski poznat, veselim glasom zagrmio postavljajući publici tri pitanja. Tko ima najbolji Advent? Tko ima najbolji doček Nove godine u Dalmaciji? Tko je najbolji u Dalmaciji? Svaki put, kao da je pitao ono ogledalce iz bajke dobio je odgovor iz stotina grla koji je želio čuti - Šibenik - a onda je mogao početi i raskošni vatromet ispaljivan s krova zgrade gradske uprave, da bi se zabava do 2 ujutro nastavila pod palicom glavnih zvijezda, Dubioze kolektiva.

Nastavak je uslijedio na Adventuri u đardinu, gdje je Kraljeva straža, kako se naziva DJ dvojac Živković-Kristić nastavila zabavljati uzbibane svečare u toploj noći.
Bilo je lijepo vidjeti i rasplesane šetače Zvonimirovom ulicom od Croatia osiguranja do Doma zdravlja jer je taj uvijek užurbani, prometni dio grada bio za novogodišnji doček pretvoren u ugodnu pješačku zonu. Kafići će raditi do četiri ujutro, dokad će vjerojatno utihnuti i DJ pozornica, a sutrašnji koncert Nene Belana i Fiumensa na Kraljevom dvoru zbog kiše je odgođen za utorak, 2. siječnja. Bit će to konačni oproštaj s (pred)blagdanskim danima u kojima je na Adventuri nastupilo 15 bandova koji su grijali Šibenčane od blagdana sv. Nikole kada je prvi "plastic free" Advent u Hrvata otvoren.

Na dočeku Nove duge gaće nisu bile potrebne kao onda, kada je Dubioza zajedno s publikom iskusila šibensku buru, podsjetio se frontman benda u jednom trenutku. No, duge gaće spasile bi večer prije, u subotu, promrzlu publiku u nezagrijanom kazalištu na svečanom Božićnom koncertu Šibenske narodne glazbe!
Jesu li ta i sve druge dubioze ostale u pokojnoj 2017.? Ili je uistinu "himna generacije da živimo od sekiracije?" Ako ništa, grijat će nas glazba i dalje.
 

23. travanj 2024 22:40