StoryEditorOCM
FotođirŠIBENSKI FOTO-ĐIR

Ovo je 2018. u objektivima naših fotoreportera Nikoline Vuković Stipaničev i Nikše Stipaničeva; Naravno, ovo je tek 'kap u moru' njihovih fotografija, ali oni su ih izabrali za vas: Stipaničevih 12

31. prosinca 2018. - 12:34

Biti u pravom trenutku na pravom mjestu, uhvatiti neponovljivi kadar, nenamještenu i neizrežiranu scenu - cilj je i ideal svakog fotoreportera koji je svoj posao vezao uz novinsku fotografiju. A možda je najvažnije od svega znati prepoznati tu scenu i kadar ili kako se u svijetu novinarstva kaže - imati oko za to i reagirati, brzo, najbrže...

Jer, za treptaj oka, dok se izvadi oprema iz torbe, može biti kasno, može u nepovrat nestati taj čarobni trenutak. A Nikolina Vuković Stipaničev i Nikša Stipaničev, naših dvoje kolega fotoreportera, svako na svoj način, imaju individualnu autentičnost, visoke zanatske standarde, dar, taj istančani osjećaj zaustavljanja vremena upravo kada se pred njihovim fotoaparatom događa nešto važno, unikatno.

I onda takva fotografija - dokument vremena, sama priča priču, kroz nju uranjamo u emocije, u njoj je zarobljena ljepota, duhovitost, kontrast, euforija... sam život. Za ovo blagdansko izdanje "Šibenskog lista" Nikša i Nikolina prelistali su svoju arhivu od tisuća i tisuća fotografija snimljenih tijekom 2018. godine i izdvojili 12 koje su, po njihovom izboru, dale pečat nekom događaju, cjelovito izrazile osjećaj, predvidjele reakciju, ostavile trag.

Nije bilo nimalo lako svesti cjelogodišnji fond na tako maleni broj slika. Ipak, najteže od svega, priznali su mi, bilo je fotografirati jedno drugo. Taj moment je naprosto morao biti izrežiran, a oni na tu režiju nikako nisu navikli. Kao ni biti s one druge, "tuđe" strane fotoaparata.

23. travanj 2024 11:25