StoryEditorOCM
ŽupaSILVIO NARDELLI

Do kraja godine trebalo bi krenuti uklanjanje devastiranih hotela u Kuparima, no teško je predvidjeti početak gradnje novih

Piše Vlaho Car
4. lipnja 2020. - 07:48
- Kriza s koronavirusom učinila je da ovogodišnju općinsku proslavu prilagodimo okolnostima. Odustali smo od kulturno zabavnog i sportskog programa te svečane sjednice. Nije bilo ni dodjele javnih priznanja i nagrada laureatima, ali nadam se kako ćemo propušteno nadoknaditi u narednim godinama. Ipak, nismo odustali od za nas najvažnijeg čina, spomena na naše stradale u Domovinskom ratu. Molitva, svijeća i vijenac u čast onih koji su živote dali za Hrvatsku, nikada ne smije i neće biti zaboravljena od stanovnika Župe dubrovačke - kazao nam je u razgovoru za Dubrovački vjesnik načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli.

image
Željko Tutnjević


Koronavirus je otežao financijsku situaciju mnogim jedinicama lokalne samouprave. Kako se vi u Župi dubrovačkoj nosite s tim problemom?

U prvom redu zahvaljujem članovima Općinskog vijeća, vladajućima i oporbi, na razumijevanju u ovim teškim trenucima. Još u travnju smo zajednički dogovorili rebalans proračuna koji je jednoglasno prihvaćen, čime smo odustali od nekih planiranih aktivnosti od kojih je najznačajnija bila izgradnja sportskog igrališta na Brašini. Investicija na Groblju Dubac koja je ove godine planirana u vrijednosti od 20 milijuna kuna i dalje se realizira, ali smo prolongirali rok završetka za pet mjeseci kako bi je lakše financirali. Djelatnicima Općine i svima koji primanja dobivaju iz proračuna smanjene su plaće za 10 posto, a ukinute su i naknade za vijećnike i članove nadzornih odbora. Ovo je tek početak mjera, a kako vrijeme bude odmicalo i okolnosti se mijenjale, razmišljamo i o daljnjim uštedama.

Kupari
- Početkom godine Općina Župa dubrovačka je donijela UPU Kupari I i time ispunila preuzete obveze iz ugovora s Vladom RH. U međuvremenu je investitor potpisao ugovor sa Four Season te nastavio s izradom cjelokupne projektne dokumentacije. Očekujem da bi se tijekom godine započelo sa uklanjanjem devastiranih objekata, a investitoru slijedi završetak projektne dokumentacije te ishođenje potrebnih dozvola. Za sada se teško predvidjeti vrijeme početka gradnje, međutim cjelokupna dinamika projekta je u predviđenim rokovima sukladno potpisanom ugovoru.


Turistička djelatnost najviše trpi od svih gospodarskih grana...

Naša Općina, kao i većina primorskih jedinica lokalne samouprave, naslonjena je većinom na turizam. Protekli dio sezone je već izgubljen. Rezultat je, nažalost, totalna nula! Nadamo se, a prvenstveno turistički radnici kako bi ostatak godine mogao donijeti barem dio prihoda s kojim bi se „preživjelo“. Prema sadašnjim informacijama, Hotel Sheraton i dio kapaciteta u turističkom naselju Mlini otvorit će se prvih dana mjeseca srpnja. Na početku krize donijeli ste mjere za pomoći gospodarstvu vezane za poreze i cijene zakupa javnih površina koje su vlasništvu Općine. Činimo koliko možemo u dogovoru s gospodarstvenicima. Mjera smanjenja zakupa traje do 1. srpnja, a do tada ćemo donijeti i dodatne mjere za javne površine i koncesije. Istina, mnogi su iskoristili mjere Vlade RH, a iznajmljivačima smo odgodili plaćanje paušalnog poreza za iznajmljivanje i turističke pristojbe.

image
Željko Tutnjević


Jesu li korisnici socijalnih programa Općine osjetili uskraćivanje programa koji su im namijenjeni?

Zadržali smo socijalni program Općine utemeljen na pomoći umirovljenicima, kućanstvima slabijeg socijalnog statusa, djeci bez roditelja, stipendijama, subvencioniranju prijevoza itd. Međutim, stvara nam se novi problem sa sezonskim radnicima koji su zimi primali naknade Zavoda za zapošljavanje, a sada neće imati gdje raditi. Moramo iznaći način kako i njima nekako pomoći. Također smo donijeli odluku o neplaćanju vrtića za djecu koja ga nisu koristila za vrijeme krize. Jedino nismo ukinuli komunalnu naknadu za kućanstva, ali za trenutno neplaćanje nećemo obračunavati kamate niti slati opomene.

Brza cesta Dubrovnik - Čilipi
- Prostornim planom Općine Župa dubrovačka planirana trasa je iznad svih naseljenih mjesta. Mišljenja sam da je predmetnu trasu nužno izmijeniti, a sve sukladno izrađenoj prometnoj studiji. Osobno držim da predmetna cesta treba koristiti koridor iznad naselja istočnog dijela Župe te proći kroz neizgrađeni središnji dio naše općine obzirom ćemo tako imati i najviše koristi od iste te omogućiti rasterećenje svih lokalnih prometnica.


Je li općinski proračun „u krizi“?

Proračun još uvijek nije upitan. Da je situacija jednostavna, nije! Financijski smo stabilni radi svih poduzetih mjera, financiramo sve vitalne aktivnosti Općine, ali isto nadamo se pomoći države prvenstveno na ime izgubljenog prihoda od poreza na dohodak koji je jedan od najvažnijih prihoda našeg proračuna. Koliko smo god mogli zatvorili smo „špine“ troškova, a kako vrijeme bude odmicalo, prilagođavat ćemo se situaciji. Unatoč krizi nismo ni s kim od izvođača prekidali ugovore na više infrastrukturnih projekata u Župi. Tako se i dalje radi na uređenjima cesta u ulicama dr. Ante Starčevića i Pera Kojakovića kao i na pojedinim mjestima izrade nogostupa uz D-8. Također, planiramo sa Županijskom upravom za ceste izgradnju ceste od Male rijeke do Tarante, a osigurali smo sredstva za prvu fazu kanalizacije u naselju Čibača.

image
Željko Tutnjević


Općina Župa dubrovačka je bila vrlo aktivna kod povlačenja sredstava iz Europskih fondova. Jeste li zadovoljni učinjenim?

Općina aktivno radi na pripremi dokumentacije i osiguravanju dodatnih sredstava financiranja, a od trenutnih projekata moramo istaknuti sredstava osigurana za ''Unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja'' u iznosu iznad 12 milijuna kuna, Projekt ''Aglomeracija Župa dubrovačka'' u iznosu većem od 6 milijuna kuna, Projekt provedbe izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom u Općinama Konavle, Župa dubrovačka i Dubrovačko primorje te Projekt WIFI4EU. Trenutačno smo u različitim fazama pripreme i provedbe projekata koji se posredno ili neposredno financiraju iz sredstava europskih fondova, a radi se o novom dječjem vrtiću u Kuparima, dogradnji Osnovne škole, uređenju luke Srebreno, izgradnji reciklažnih dvorišta za komunalni otpad te za građevinski otpad.
19. travanj 2024 16:05