StoryEditorOCM
PrimorjeNOSITELJ HNS-OVE LISTE |

DUJMOVIĆ U RAZGOVORU S PEROM GROŠETOM IZ TRNOVICE Pomoći ćemo građanima u obnovi tradicionalnih kamenih kuća kako bismo dali novi zamah zaleđu

Piše Dv
29. lipnja 2020. - 15:13
Nositelj HNS-ove liste u X. izbornoj jedinici Valentin Dujmović najavio je pokretanje projekta za povoljno financiranje i bespovratna sredstva za obnovu tradicionalnih kamenih kuća. Cilj projekta je sačuvati vrijednu baštinu dalmatinskih kamenih kuća i dati dodatni zamah zaleđu. Obnova kamenih kuća jedna je od ključnih točaka Dujmovićeva izbornog programa.

„Naša kulturna baština, među kojom se nalaze i dubrovačke zidine, učinila nas je prepoznatljivima u cijelom svijetu. Obnovom starih kamenih kuća gradimo identitet turističkih destinacija kojim ćemo potaknuti razvoj drugačije vrste turizma, upravo onakvoga kakav gosti danas traže. Imamo puno primjera na Mediteranu koji nam pokazuju kako ulaganjima u baštinu stvoriti autentične turističke zone koje privlače goste, a oni traže baš ovakav tip odmora.”, poručuje Dujmović.

image
HNS DNŽ


U ovakvoj vrsti obnove vlasnici kuća nailaze na brojne probleme, poput imovinsko pravnih odnosa, financiranja i slično. U to se Dujmović uvjerio i na terenu, u malom mjestu Trnovici, gdje je razgovarao s Perom Grošetom, vlasnikom jedne takve kuće, koji se i sam uvjerio u sve probleme koje nosi pokušaj obnove ovakve nekretnine.

„Ljudi žele riješiti taj problem i staviti u funkciju svoju nekretninu, ali im je potrebna pomoć. Kamene kuće su naša tradicija i prepoznatljivost, a mnogi su do sada već pokazali kako se jedan takav projekt može provesti i omogućiti potpuno novi društveni, gospodarski i turistički smjer razvoja. Pogledajte samo Istru. Nekada su kuće u središtu Istre bile puste i zapuštene, sada su to luksuzne kuće za odmor kakve se upravo danas, u vrijeme epidemije u kojoj živimo, najviše traže ili agroturizmi u koje su uključene cijele generacije obitelji“, ističe Dujmović.

image
HNS DNŽ


Kao čovjek koji živi u Dubrovniku, Dujmović naglašava da će se u Zagrebu boriti za projekte i financiranje koje će potom donijeti u Dalmaciju i u Dubrovnik. Iza njega je već projekt pročistača pitke vode u Dubrovniku, dok je u tijeku projekt izgradnje i spajanja više desetaka milijuna kuna vrijednih kanalizacijskih sustava koji će zaštititi znameniti Malostonski zaljev od otpadnih voda, nakon kojih propusne septičke jame na području Stona, Neuma, Kleka i okolice odlaze u povijest. Radi se i na projektu “Donja Neretva” koji će zaustaviti daljnje zaslanjivanje tla u donjem slivu Neretve i provesti ispiranje soli slatkom vodom iz tla koje je već zaslanjeno. To je svakako ključni projekt za održavanje poljoprivredne proizvodnje u dolini Neretve.

image
HNS DNŽ


„Iako će ovogodišnja turistička sezona biti slabija nego inače, tradiciju i povijest nikada ne treba zanemariti. Prirodna i kulturno-povijesna raznolikost, bogata resursna osnova turističkih atrakcija i očuvani okoliš, omogućuju plasman bogate ponude za različite segmente potražnje na turističkom tržištu.“, zaključio je Dujmović, uz poruku da politika mora rješavati probleme koji muče građane i omogućiti im da žive bolje, jer je ljudima dosta podjela i pustih obećanja nakon kojih saborski zastupnik sjedne u udobnu fotelju i glumi turista na Markovom trgu, dok ga građani koji su za njega glasali više ne vide, ne čuju niti znaju da postoji. Zbog toga Dujmović želi, kao i do sada, nastaviti raditi za jug i u Zagrebu se boriti za projekte koje će donijeti u Dalmaciju i Dubrovnik.
15. travanj 2024 09:21