StoryEditorOCM
PrimorjeKAO ZRAKOPLOVNA PISTA!

FOTO/CESTA KOJA ĆE VRATITI ŽIVOT U DUBROVAČKO PRIMORJE: Od Dola do Čepikuća za ‘minutu‘ preko dvije trake!

Piše Silvia Rudinović
19. listopada 2021. - 12:03

Izgradnja i rekonstrukcija četiri i pol kilometra ceste Rudine – Čepikuće, u Dubrovačkom primorju, privodi se kraju. Iz Hrvatskih cesta, koje su investitor projekta, najavljuju kako će radovi biti gotovi do kraja ovog mjeseca, ukoliko to vremenske prilike dopuste. Nekad su se putem koji je prolazio kroz selo Lisac jedva mimoilazila dva automobila, a sad je to moderna državna cesta D235 koja vodi do međunarodnog graničnog prijelaza Čepikuće – Trebimlja.

image
Cesta Rudine - Čepikuće, projekt Hrvatskih cesta
Silvia Rudinović

Sljedeće: usko grlo u Dolima

U završnoj fazi ovog projekta, radi se na izgradnji novog kružnog raskrižja državne ceste D235 i županijske ceste ŽC 6228, na Rudinama.

- Ukupna vrijednost investicije, uključujući izvođenje radova i nadzora, je 17,84 milijuna kuna, bez PDV-a – kaže Tamara Đurijanček, glasnogovornica HC-a.

image
Cesta Rudine - Čepikuće
Silvia Rudinović

Đurijanček kaže kako je u tijeku izrada projektne dokumentacije za prolaz kroz same Dole, od križanja na magistrali do Zadužbine Mihanovića, gdje je postojeća cesta identificirana kao usko grlo. Tada će prometnica čitavom trasom, od Dola do graničnog prijelaza Čepikuće, bila dvotračna. Osim veće sigurnosti u prometu, nove ceste će poboljšati kvalitetu života. Primorci se, zapravo, nadaju da će barem djelomično vratiti život u ovaj pusti kraj.

image
Cesta Rudine - Čepikuće, projekt Hrvatskih cesta
Silvia Rudinović

- Koliko mi je poznato, bilo je nekih imovinskopravnih poteškoća na dijelu pokraj Rudina, prema Podimoću, i to je razriješeno pa su radovi nastavljeni. Cijeli taj cestovni rasplet lisačko-čepikućkog područja bit će završen izgradnjom još jedne ceste, od D8 (Jadranske magistrale) iz pravca Slanoga do Čepikuća, preko Miholja krsta i s obilaznicom naselja Mravinca. Postojeća cesta koja prolazi kroz Mravincu je neadekvatna. S obzirom da su Čepikuće međunarodni granični prijelaz, a imajući na umu količinu prometa između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, naročito u ljetnim mjesecima kada se stvore gužve, ide se na cjelovito prometno rješavanje – najavljuje Nikola Knežić, načelnik Općine Dubrovačko primorje.

image
Cesta Rudine - Čepikuće, projekt Hrvatskih cesta
Silvia Rudinović

Primorski ipsilon

Za tu drugu, u punom profilu dvotračnu 11-kilometarsku cestu iz pravca Slanoga do Čepikuća ishođena je lokacijska dozvola, radi se glavni projekt, a nositelj je Županijska uprava za ceste. Knežić očekuje da će izgradnja ovog drugog kraka ‘primorskog ipsilona‘ početi tijekom 2022. godine.

image
Vjetrenjače na Rudinama, pogled sa stare ceste
Silvia Rudinović

Preostaje još put za Točionik, posljednje selo bez dvotračne ceste u ovoj općini, kaže načelnik.

image
Točionik, posljednje selo bez dvotračne ceste
Silvia Rudinović

- Ta je cesta sad u proširenju i tamponiranju, a kad iznađemo neke novce, ići ćemo u asfaltiranje. Tada će svih 20 naselja u općini, od Imotice do Majkova, imati dvotračnu cestu. Zbog korone smo jako ograničeni sredstvima, pa radimo u fazama. Cesta za Točionik je veliki financijski zahvat, ali ne želimo da ostane jedino mjesto koje nema cestu s dvije trake – izjavio je načelnik Knežić.

image
Put za Točionik, posljednje selo bez dvotračne ceste
Silvia Rudinović

U travnju ove godine završena je i rekonstrukcije lokalne ceste od Trnovice do Čepikuća, neophodna za planirani Županijski centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje.

image
Umjesto znaka STOP i skreni udesno!
Silvia Rudinović

Natječaj za projektiranje i izvođenje radova izgradnje tog centra, procijenjene vrijednosti 246 milijuna kuna, zaustavljen je prošlog tjedna zbog žalbe. Kako je objavila županijska Agencija za gospodarenje otpadom, izjavljena je žalba u odnosu na sadržaj izmjene dokumentacije o nabavi.

18. travanj 2024 20:25