StoryEditorOCM
Neretvastočari odahnuli

Za sprječavanje štete od divljači još pola milijuna EUR-a

Piše Stanislav Soldo
15. svibnja 2023. - 13:23

Vukovi pričinjavaju ogromne štete domaćim stočarima koji su nemoćni pred najezdom ovih zakon zaštićenih divljih životinja. Često se mogu vidjeti u brdskim područjima Konavala gdje napadaju domaće životinje ovce i janjad. Vukovi napadaju stoku i u Imotskoj krajini, okolici Sinja, područjima Udbine i Gračaca. Najveći je problem što u Hrvatskoj posljednjih desetak godina nije dozvoljen odstrel vukova pa su se beštije nakotile i sve češće se mogu vidjeti u blizini sela u brdskim područjima.

Stočari smatraju da vukovi nisu ugrožena divlja vrsta i treba ih hitno ukloniti sa liste zaštićenih životinja.

Vuk je strogo zaštićena vrsta prema Zakonu o zaštiti prirode, pa je njegovo namjerno ubijanje zabranjeno, a naknada za ubijanje jednog vuka iznosi 40.000 kuna te kazneni postupak. Zakon propisuje kaznu zatvora do tri godine za onoga tko usmrti jedinku strogo zaštićene vrste. Stručne službe Ministarstva poljoprivrede apelirale su više puta na stočare da poduzmu dodatne mjere čuvanja domaćih životinja od velikih zvijeri, pa je tako i ova odluka kojom su osigurana dodatna sredsta za nabavku električnih pastira i zaštitnih ograda korak ka sprječavanju šteta koje divljač pričinjava na domaćim životinjama.

Zbog izuzetno velikog interesa Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku kojom je ukupan raspoloživ iznos za sufinanciranje na temelju Natječaja za sufinanciranje zaštitnih sredstava - električnih ograda (pastira) i žičanih ograda (mreža/pletiva) za sprječavanje štete od divljači u 2022. i 2023. udvostručen, odnosno povećan za 530 891 eura (4 milijuna kuna) i sada iznosi više od milijun eura.

Dodatna sredstva su osigurana kako bi se postigao cilj, a to je sprječavanje šteta od divljači na području Republike Hrvatske te smanjili ekonomski gubici u poljoprivredi prouzročeni od divljači.

Na temelju Javnog natječaja za sufinanciranje zaštitnih sredstava za sprječavanje štete od divljači u 2022. i 2023. do sada je dodijeljeno 303.347,12 eura/2.285.564,71 kuna poljoprivrednicima i lovoovlaštenicima za sufinanciranje zaštitnih sredstava – električnih ograda (pastira) i žičanih ograda (mreža/pletiva) za sprječavanje štete od divljači. Natječaj je otvoren do raspodjele preostalih sredstava u iznosu od 758.435,34 eura/5.714.435,29 kuna, a najkasnije do 15. listopada 2023.

24. travanj 2024 12:27