StoryEditorOCM
NeretvaGRADSKO VIJEĆE GRADA PLOČA

Novi natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta? Umjesto da se podijelila zemlja, podijelio se Komin!

Piše ante šunjić
22. kolovoza 2023. - 09:04

Iznenađujuće, nije usvojen prijedlog odluke o izboru najpovoljnije ponude na natječaju za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Ploča za katastarske općine Komin i Opuzen I., na sjednici Gradskoga vijeća Grada Ploča.

Usprkos tenzijama, očekivalo se da će vladajuća većina (SDP-MOST), osobito nakon „rošada“ i uvođenja zamjenskog vijećnika, imati dovoljno ruku, točnije 8 od 15. U raspravi su osim vladajućih i oporbenih vijećnika sudjelovali i članovi Udruge „Modrič“, te Blaženka Mičević, direktorica tvrtke „Agrodet“, koja je Gradu Ploče pružala savjetodavne usluge, i bivša ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište.

Obje strane isticale su i do sada spominjane argumente, a za širu javnost tijekom rasprave pojavio se novi moment. Naime, Vlada RH je u mjesecu listopadu 2018. godine donijela Uredbu o načinu izračuna početne zakupnine poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, temeljem koje je početna jedinična cijena po hektaru za k.o. Komin definirana u iznosu 802 kuna. Ministarstvo poljoprivrede je u mjesecu srpnju 2019. godine donijelo Pravilnik o načinu revalorizacije zakupnine odnosno naknade za korištenje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH, temeljem kojeg je jedinična revalorizirana zakupnina, odnosno naknada po hektaru umanjena za 5 posto, i samim time je jedinična cijena po hektaru za k.o. Komin trebala biti definirana u iznosu od 762 kuna.

„Dakle riječ je o pravilniku koji je stupio na snagu 2,5 godine prije raspisivanja natječaja i svi pravnici u Gradu Ploče i konzultanti su očigledno mislili da taj Pravilnik ne postoji, koja bruka i sramota za gradske službe i konzultante“, rekao je Mijo Šuman iz Udruge „Modrič“.

Prijelomni trenutak dogodio se kada je za govornici izašla Ana Dugandžić, koja je na zadnjim lokalnim izborima bila na listi SDP-a. „Svi dobro znate da živim i radim u Kominu. Moja obitelj i ja živimo od poljoprivrede i nismo se prijavili na natječaj. Ja sam ovdje da zastupam interese svog mjesta, svojih Kominjana, iako postupci pojedinaca kroz ovih 18 mjeseci, dok je aktualna tema podjele državnog zemljišta, nemaju nikakvih opravdanja. Cijelo ovo vrijeme s tugom gledam u selo. Umjesto da se podijelila zemlja, podijelilo se selo! Komin je prije imao sve, a sad je na dobrom putu da nema ništa. Bit ću jako kratka kad je u pitanju podjela zemlje. Dragim mojim Kominjanima, ne može pomoći ni grad, ni županija, ni Ministarstvo poljoprivrede, ni Državno odvjetništvo. Jedna, jedina riječ vam može pomoći, a to je zajedništvo. Dok nema zajedništva, nećete ubirati slatke plodove ni na zemlji, a vjerujte ni u životu. S obzirom da je Komin podijeljen, dala bi vam naslutiti kako će danas biti moje glasovanje“, rekla je Dugandžić u emotivnom obraćanju.

Emotivan i oštar prema političkim protivnicima nakon nje bio je i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, posebno kada je vidio u kojem pravcu stvari idu. „Socijalni kriterij je u ovom natječaju bio je malo zastupljen, ali u idućem natječaju, kojeg će voditi najbolji ljudi, neće biti tako“, rekao je gradonačelnik Ploča.

Za prijedlog odluke o izboru najpovoljnije ponude glasovalo je sedmero vijećnika, šestero iz SDP-a i Ante Šendo s liste MOST-a, sedmero vijećnika bilo je protiv, četvero HDZ-ovaca, dvoje iz Pločanske stranke i jedan HSS-ovac, dok je Ana Dugandžić bila suzdržana.

28. travanj 2024 09:04