StoryEditorOCM
NeretvaHRABRO I ODVAŽNO |

NI KIŠA NI GRMLJAVINA NISU ZAUSTAVILI NERETVANSKE LAĐARE - Kup Slobodne Dalmacije u rukama Stabline

Piše Stanislav Soldo/SD
5. kolovoza 2020. - 07:40
Ni kiša ni grmljavina nisu zaustavili neretvanske lađare koji su veslali brzinske utrke za Kup Slobodne Dalmacije u Opuzenu u utorak navečer.

Kup je pripao lađarskoj ekipi Stabline koja je tako obranila prošlogodišnji naslov. Drugi su lađari Crnog puta, a treći lađari Zagreba. Oni su najbrže izveslali lađarsku rutu od Mosta do Brane na Maloj Neretvi pa su tako imali privilegiju među prvima izabrati najbolje startne pozicije na subotnjem 23. po redu Maratonu lađa na Neretvi, piše Slobodna Dalmacija.

Brzinske utrke u Opuzenu pokazale su prvo odmjerevanje snaga među neretvanskim lađarima pa bi se tako i ukupni pobjednik spektakla mogao tražiti između ove tri ekipe. Neki lađari danima su vježbali kako bi pokazali snagu svojih mišica, a neki su se sastali neposredno prije brzinskih utrka u Opuzenu.

Unatoč korona virusu koji je svima okrenuo život naopačke, pa tako i neretvanskim lađarima svakodnevni treninzi na Neretvi nisu izostali. Da su ekipe itekako uvježbane potvrdilo je i ovo prednatjecanje u Opuzenu.

Inače, na 23. Maratonu lađa na Neretvi koji će se voziti u subotu 8. kolovoza sudjelovati će 35 lađarskih ekipa uz poštivanje svih epidemiološkim mjera i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite. Maraton se tradicionalno vozi pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske pa se u subotu očekuje dolazak i predsjednika, Zorana Milanovića, koji će prema protokolu pobjedničkoj ekipi uručiti glavnu nagradu Maratona - veliki štit kneza Domagoja.


- Sva događanja oko maratona lađa i sam maraton će se održavati bez gledatelja zbog pandemije korona virusa. Svim
sudionicima će se dati posebne epidemiološke upute - kazao je Luka Oršulić, predsjendik udruge lađara Neretve, koja je organizator ovog spektakla, kojega će ove godine po prvi put izravno prenositi HTV.

- Ove godine su od natjecanja odustale dvije ekipe, muška i ženska iz Sombora, članice HKDU Vladimir Nazor. Oni su željeli biti na Neretvi, ali odustali su zbog epidemiološke situacije. Hvala im na tome i dogodine ih rado očekujemo - kazao je Oršulić.
Na 23. maratonu će veslati pet debitantskih lađarskih ekipa, četiri povratničke, deset lađarskih udruga izvan područja doline Neretve. Za organizaciju i sigurnost maratona brinuti će se 60 volontera, 75 zaštitara, pet posada HGS-a, vatrogasci, hitna pomoć, lučka kapetanija i policija a o regularnosti natjecanja brinuti će se 15 sudaca.

- Maraton lađa će se održati bez gledatelja. Kompletan gradski park će se ograditi i u njemu će biti samo lađarske udruge koje se natječu. Zarazu smo isključili unutar lađarskih udruga s obzirom da oni već dva mjeseca treniraju pa i da je nešto bilo već bi se primijetilo - pojsnio je Oršulić.

Mirne vode Neretve i čvrstu ruku očekuju svi lađari s kojima smo razgovarali u Opuzenu. Pripremaju se za subotnji spektakl koji će se nažalost zbog pandemije Covida-19 voziti bez gledatelja na obalama Neretve. To će zasigurno umanjiti draž samog spektakla ali lađari su svjesni svoje odgovornosti i pozivaju sve zaljubljenike u Maraton lađa da ga prate na televiziji u svojim domovima.

Među povratnicima lađarima je i ekipa Slivno. Vodi ih lađar veteran, Mario Sršen. Zadovoljan je pripremama za 23. Maraton te se nada da bi njegova ekipa već dogodine mogla biti konkurent za nagrade.
- Sve su to mladi momci, većina nikada nije veslala ali dobro se snalaze na vodi - kazao je Sršen.
On se nada da ce i ove godine izboriti dobar plasman uz bok lađarima Stabline, Crnog puta, Svetog Ilije, HRM-a, Bjelovara, Zagreba, Krvavca, Komina.

Za lađare Zagreba veslao je Petar Brljević, kaže daim nije zasmetala kiša koja je kao iz kabla padala prateći posljednjih desetak lađarskih ekipa.
- Na Jarunu smo veslali u svim vremenskim uvijetima. Pljusak nam ne smeta - kazao je Brljević, piše Slobodna Dalmacija.
19. travanj 2024 23:38