StoryEditorOCM
NeretvaPromjene u HPK-u

Neretvani preuzeli odbore za povrtlarstvo i voćarstvo: "Borit ćemo se protiv nepoštenih trgovački praksi"

Piše Stanislav Soldo
11. svibnja 2024. - 07:49

Dva istaknuta neretvanska poljoprivrednika preuzela su Odbor za povrtlarstvo i krumpir te Odbor za voćarstvo u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK).

Toni Grossi, diplomirani inženjer matematike, poduzetnik i strastveni zaljubljenik u poljoprivredu rodom je iz Opuzena, izabran je za predsjednika Odbora za povrtlarstvo i krumpir, dok će mu u radu pomoći zamjenik Matija Jurinec.

Na poziciji predsjednika Odbora za voćarstvo naći će se Željko Bjeliš, a njegov zamjenik će biti Luka Cvitan.

- Naša misija je pojačati aktivnosti HPK i kroz rad u Odborima identificirati probleme, te davati konstruktivne prijedloge Ministarstvu poljoprivrede.

Želimo poboljšati ova dva ključna sektora proizvodnje te rješavati probleme na temelju prijedloga samih proizvođača", poručeno je iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Također, ohrabreni su svi ostali proizvođači voća i povrća da se priključe budućem radu Odbora, kazao je Grossi.

Nova dva Odbora već su dogovorila svoje prve redovne sjednice za idući tjedan, na kojima će se raspravljati o konkretnim temama koje obuhvaćaju oba sektora.

Sastanak sa Ministarstvom poljoprivrede
image

Toni Grossi se poljoprivrednom proizvodnjom bavi u okolici Zagreba

Toni Grossi, novi predsjednik Odbora za povrtlarstvo i krumpir, već je najavio svoje prve korake na toj poziciji.

Kao prioritet navodi sastanak s trgovcima kako bi upozorio na nepoštene trgovačke prakse koje najviše štete domaćim proizvođačima.

Osim toga, ističe kako će insistirati na sastanku s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede te naglasiti potrebu za boljim označavanjem proizvoda. Zalagat će se za povećanje poljoprivredne proizvodnje, proširenje tržišta i liberalniji zakonodavni okvir.

Njegova vizija uključuje smanjivanje birokracije, digitalizaciju poljoprivredne proizvodnje i osnaživanje edukacije poljoprivrednika.

Grossi, koji se u Zagrebu bavi proizvodnjom lubenica, dinja, tikvica i rajčica, smatra da svaki proizvođač koji ima volje i želje može pronaći prodajni kanal.

- Pozivamo vas da se obratite Odborima s vašim problemima, prijedlozima ili samo komentarima o stanju u sektoru. Tako možete direktno utjecati na buduće odluke i inicijative Odbora, ali i pridonijeti boljoj svijesti o izazovima i mogućnostima s kojima se susreće hrvatska poljoprivreda." - rekao nam je Toni Grossi.

Doktor Željko Bjeliš, agronom, predsjednik Udruge proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež, izabran je kao predsjednik Odbora za voćarstvo Hrvatske poljoprivredne komore. Ovaj predani zastupnik interesa poljoprivrednika već dugo pridonosi radu udruge, a sada će svoju posvećenost i stručnost unijeti u rad Komore.

image

Željko Bjeliš

- Velika mi je čast biti na čelu ovog odbora. Svojim ću djelovanjem pokušati pomoći svim poljoprivrednicima u Hrvatskoj. Nisam se bojao upozoravati na lokalne probleme kroz rad u udruzi u kojoj djelujem, a sada ću kroz ovaj odbor moći pomoći svim poljoprivrednicima, izjavio je Bjeliš, koji se posebno zalaže za razvoj ekološki održive poljoprivrede i inovacija u tehnologijama uzgoja voća. Svojim radom unutar Odbora, nada se da će pridonijeti

očuvanju biodiverziteta hrvatske poljoprivrede i omogućiti bolje tržišne uvjete za male i srednje proizvođače. Vjeruje da je ključ uspjeha poljoprivrede u Hrvatskoj u suradnji, inovacijama i stalnom obrazovanju poljoprivrednika.

25. svibanj 2024 16:25