StoryEditorOCM
Neretva20 GODINA „SLATKIŠA“

Na početku milenijuma bilo je 5 dijabetičara u Pločama, a danas se procjenjuje da ih je 500

Piše Ante Šunjić
28. lipnja 2020. - 09:25
Pločanska udruga osoba oboljelih od šećerne bolesti „Slatki“ ove je godine navršila dvadeset godina od osnivanja. Osnivačka skupština udruge, koju je organizirala i do svoje prerane smrti, 2007. godine, vodila nekadašnja pločanska novinarka Slobodne Dalmacije, Mirjana Putica, održana je 15.travnja 2000. godine.

image
Matilda Viskić i pokojna Mirjana Putica
Privatni album



Više od 100 članova

Zbog korone članovi nisu uspjeli obilježiti onaj slavljenički dio no,zasigurno će to učiniti čim prođe ova pandemija. Zanimljivo je napomenuti da je Mirjana Putica, koja je oboljela od dijabetesa tipa 1 još kao maturantica, u jednom intervjuu izjavila da je u Pločama tada bilo svega 5-6 oboljelih od tog „tihog ubojice“, kako se često naziva dijabetes. Dakle, prema tom minornom broju, tada nije postojala potreba za osnivanjem udruge ili slične asocijacije.

No danas se situacija stubokom promijenila, jer se smatra da u Pločama ima preko 500 oboljelih, što onih koji se liječe, a što onih koji se ne liječe ili ne znaju da imaju povišen šećer, iako se po mnogim faktorima može naslutiti da su potencijalni bolesnici. Istina, riječ je ponajviše o dijabetesu tipa 2, blažeg oblika kojeg se može držati pod kontrolom tabletama, tjelovježbom, pravilnom prehranom i reguliranjem šećera u krvi. „Slatki“ danas broje oko sedamdeset članova a bilo ih je i više od sto.

image
Matilda Viskić, predsjednica uduruge Slatkiš iz Ploča
Ante Šunjić


Udruga i njeni članovi su vrlo aktivni i organizirani pod vodstvom predsjednice, više medicinske sestre, Matilde Viskić, tajnice Dragice Roso, a posebno su zahvalni na pruženoj pomoći i volontiranju medicinske sestre Branke Mateljak. Viskić je predsjednica od 2007. do danas, osim u mandatu od 2012. do 2013. godine kada je predsjednik bio Tonći Krilić.

Svakog petka

Svakog petka članovi dolaze u udrugu, educiraju se i razmjenjuju iskustva te im se mjeri šećer, tlak, masnoća i kisik u krvi. Dva puta godišnje udruga organizira, uvijek na drugom mjestu, okupljanje udruga šećeraša iz Dalmacije. Također, dva puta godišnje organiziraju, u svim mjesnim odborima Grada Ploča, mjerenje šećera, tlaka, masnoće i kisika a iste aktivnosti obavljaju i kod nekih prigodnih dana kao što je Dan dijabetičara. Svakog svibnja organiziraju i nekoliko kilometara dugačku šetnju od Ploča do Baćinskih jezera gdje se na kraju šetnje obvezno vrše mjerenja šećera i tlaka.

image
Svakog petka u prostorijama udruge Slatkiš okupljaju se članovi
Ante Šunjić


Svaka tri mjeseca iz Splita ih dolazi im specijalist dijabetičar kojemu članovi donose opće laboratorijske nalaze i nalaze mjerenja tromjesječnog šećera. Kod svih ovih aktivnosti uvijek se otkriju osobe sa povišenim vrijednostima navedenih mjerenja. Stoga se isti odmah upućuju njihovim obiteljskim liječnicima. Iz svega navedenog možemo zaključiti da Pločani imaju sve osnovne uvjete za liječenje od šećerne bolesti, a na njima je da se redovito kontroliraju, te da se drže nekoliko najvažnija postulata, što vrijedi za većinu bolesti,a to su fizička aktivnost i odgovarajuća ishrana uz pravilnih 3 do 5 obroka dnevno.

Važno je i redovito mjerenje te regulacija šećera, redovito uzimanje terapije i posjet dijabetologu. Osnovni simptomi bolesti su učestalo mokrenje, česta žeđ ili rane koje ne zacjeljuju. I na kraju, pločanski volonteri i članovi se zahvaljuju svima onima koji im pomažu počevši od pojedinaca, tvrtki, Grada, Županije i drugih. Uz pomoć gradskih službi trenutačno sudjeluju u natječaju EU fondova s projektom “Zaštita osoba oboljelih od šećerne bolesti“.
23. travanj 2024 22:00