StoryEditorOCM
NeretvaBrudetijada

Male tanje velikih majstora kuhinje: Najbolji brudet skuhala ekipa Škrapa Momići, ocijenio ih i Stevo Karapandža

Piše Stanislav Soldo
30. srpnja 2023. - 08:00

U Opuzenu je održano tradicionalno natjecanje u kuhanju brudeta od jegulja i žaba- brudetijada. Riječ je o gastromanifestaciji koja je okupila brojne sudionike iz čitave Neretve koji su se okušali u kuhanju tradicionalnog neretvanskog brudeta.

Organizatori ovoga zanimljivog natjecanja koje je nazaobilazan ljetnji događaj je družba "Pivčeva kala". Sve ekipe koje su se natjecale u pripremanju brudeta sa sobom su donijele žabe u jegulju te ostale začine i mirodije.

image

Brudetijada Opuzen

Spretne ruke neretvanskih kuhara, brzo su narezale luk, očistile ribu i žabe, zapalile vatru a opuzenskom Pjacom se proširio ugodan vonj brudeta. Kuhanje je, prema propozicijama natjecanja potrajalo četrdesetak minuta dok je publika bodrila svoje favorite. Nakon toga i stari i mladi uživali su okusu neretvanskih žaba i jegulje.

Među poklonicima brudeta bio je poznati kuhar Stevo Karapandža koji je svojevremeno kuhanje donosio u svaki dom skupa sa Oliverom Mlakarom u TV emisiji "Male tajne velikih majstora kuhinje".

image

Brudetijada Opuzen

Najbolji pokazatelj za gastronomsku kvalitetu i ocjenu brudeta jest koliko se vina nakon njega može popiti. Ako je suditi po potocima, koji su nakon degustacije potekli neretvanskom pjacom, ovogodišnja petnaesta jubilarna brudetijada nesumnjivo je uspjela. Ipak najbolji brudet po ocjeni stručnog povjerenstva u kojem su bili naši čuveni gastronauti, Stevo Karapandža, Veljko Barbieri, Pavo Jerković, Miljenko Ljubić, najbolji brduet je skuhala ekipa "Škrapa Momići". Drugo mjesto za samo nijansu razlike pripalo je branitelja grada Ploča a treće vinariji Veraja. Za one mlađe koji ne znaju, Stevo Karapandža priznati je kuhar u svjetskim okvirima. Domaćoj javnosti ostao je najpoznatiji po emisiji "Male tajne velikih majstora kuhinje". Više ne gostuje na televiziji, ali i dalje kuha. Ima restoran u Švicarskoj i često sudjeluje u kulinarsko-humanitarnim akcijama.

image

Brudetijada Opuzen

26. travanj 2024 13:53