StoryEditorOCM
NeretvaPAZI STAKLO

Izložba nakita i skulptura od recikliranog stakla Antonije Gospić u Prirodoslovnom muzeju Metković

Piše Stanislav Soldo
13. svibnja 2022. - 12:24

Stvaranje umjetničkog djela korištenjem odbačenih predmeta tzv. upcycling zahtijeva mnogo sati istraživanja i eksperimentiranja s materijalima i njihovim mogućnostima. Stakleni otpad koji se nažalost može pronaći u prirodi ili kako pluta u moru, u rukama umjetnika poput Antonije Gospić dobiva novi život. Ovaj ciklus staklenog nakita i skulptura izrađenih puhanjem stakla na plameniku i tehnikom staklene fuzije umjetnica temelji na ideji samoodrživosti i recikliranja a njezina umjetnička djela posjetitelji će moći vidjeti već od ovoga vikenda u Prirodoslovnom muzeju Metkoviću, gdje se izložba otvara i subotu u 11. sati.

Koncept nadilazi konvencionalno recikliranje materijala stvaranjem predmeta koji premašuju ekonomsku, kulturnu i društvenu vrijednost izvornog proizvoda. Ovaj pokret je također vrlo zanimljivo edukativno sredstvo za podizanje svijesti u društvu, posebno među djecom, o posljedicama našeg nemarnog odnosa prema okolišu, te važnosti recikliranja, pa je tako i UN proglasio 2022. Međunarodnom godinom stakla i temeljnih znanosti kao i održivog razvoja.

image

Antonija Gospić
 

HANZA MEDIA

Antonija Gospić rođena je u Zadru 1980. godine. Edukaciju u staklarskim tehnikama započela je pod vodstvom obitelji Podhraški, poznatih staklopuhača iz Huma na Sutli, te nastavila u školi Abate Zanetti u Muranu, gdje je završila tečaj obrade stakla i izrade staklenih predmeta na plameniku, te napredni tečaj izrade staklenih perli, pod mentorstvom američke umjetnice Kristine Logan. Educirala se i u staklarskim studijima u Irskoj i Velikoj Britaniji, a pri Hrvatskoj obrtničkoj komori položila je majstorski ispit, te stekla zvanje majstor staklar. Rad sa staklom u radionici Muzeja antičkog stakla otvorio joj je brojne nove mogućnosti i proširio kreativne obzore. Kao djelatnica Muzeja, izrađuje unikatne staklene predmete i nakit za muzejsku suvenirnicu. Svoj vlastiti asortiman, u kojem spaja ručno oblikovano staklo, metal i razne druge materijale, kreira u slobodno vrijeme u svom kućnom studiju. Njezin nakit i uporabni i ukrasni predmeti potpuno su ručno izrađeni i unikatan, ili su dio male serije od nekoliko komada. Radovi su višestruko nagrađivani na županijskoj i državnoj razini. Uz nekoliko priznanja na Festivalima suvenira Zadarske županije, nagrađena je zlatnom medaljom na međunarodnom sajmu inovacija ARCA 2012, priznanjem 'Plavi cvijet' Hrvatske turističke zajednice za najbolji suvenir primorske Hrvatske 2012. godine, te priznanjem 'Nasmiješeno sunce', za najbolji suvenir grada Zadra za 2012. godinu. Posebna čast bila je izraditi staklenu ogrlicu za švedsku kraljicu Silviu koja je, sa suprugom, kraljem Carlom Gustafom, u travnju 2013. posjetila Zadar i Muzej antičkog stakla.

02. svibanj 2024 00:24