StoryEditorOCM
NeretvaOpet klorpirifos !

Ivan Mataga: Mandarina je voće koje se najmanje prska, a da bi se netko otrovao mora pojesti čak 11 kilograma sa korom

Piše Stanislav Soldo
29. studenog 2023. - 13:54

Nakon što je u neretvanskim mandarinama pronađen pesticid klorpirifos priopćenjem za javnost se oglasio gradonačelnik Opuzena, Ivan Mataga.

- Naša neretvanska mandarina u posljednjih mjesec dana našla se na udaru medija zbog tri pronađena pojedinačna uzorka aktivne tvari klorpirifos u Sloveniji, Srbiji i sad zadnje u BIH. Radi se o količinama aktivne tvari nađene u pojedinačnom uzorku od 0,031mg/kg do 0,044mg/kg gdje se po navodima stručnjaka u takvom slučaju ističe da je za odraslu osobu potrebno pojesti 11 kilograma mandarina s korom u jednom danu da bi imalo ikakve posljedice za zdravlje,za malu djecu od 2 kilograma do 3 kilograma.

Tko je ikad pojeo s korom mandarinu-pita se Ivan Mataga.

image

Ivan Mataga, gradonačelnik Opuzena. 

Ante Cizmic/Cropix

Činjenica je da je većina tih od 0,031mg/kg do 0,044mg/kg ostataka pesticida odnosno aktivne tvari klorpirifios prisutna u kori tako da je u plodu kojeg jede krajnji potrošač prisutno vjerojatno ispod razine koja je dozvoljena u EU ili plod nije uopće kontaminiran ovom aktivnom tvari.

Sad postavlja se pitanje zašto se odjednom stvara ovakva općenita negativna reklama za brend mandarine zbog pojedinačnih slučajeva koji su mogli proći samo kao upozorenje i biti uništeni na licu mjesta i nisu uopće došli na tržište ?

Jedno voće koje je uvijek bilo okarkterezirano kao najekološkije u zadnje vrijeme dovedeno je putem medija na loš glas. Opće je poznato da mandarina kao voće ima najmanje tretiranja godišnje, u prosjeku većinom to bude na proljeće i rano ljeto (najkasnije do 20.06.) sa sredstvima koja su registrirana u FIS sustavu na razini RH i EU.

Do prve berbe prođe najmanje 3 mjeseca od tretiranja, općenito u prosjeku karenca tim sredstvima je 14 dana. Znači sa sigurnošću tvrdim da u velikoj većini plodova mandarina ne bude uopće prisutna ikakva količina pesticida koja su tretirana na taj način.

Još jednom pozivamo potrošače da ne brinu, da velika većina radi uredno sa sredstvima registriranim u FIS-u na razini RH i EU s metodom na gore opisan način te da se ovdje radi o pojedinačnim slučajevima koji su opet brzom kontrolom i reakcijom nadležnih uklonjeni na licu mjesta, te da kontaminirani plodovi uopće nisu stigli na tržište-zaključuje gradonačelnik Opuzena, Ivan Mataga.

28. travanj 2024 09:57