StoryEditorOCM
KorčulaVELIKO SLAVLJE NA KORČULI

Za 12. rođendan Torcida Korkyra ‘počastila‘ se najdužim muralom Hajduku na otoku

Piše Dora Lozica
8. rujna 2020. - 17:36
Vječna ljubav između Hajduka i njegovih navijača, kultne Torcide, poznata je diljem svijeta, a malo tko ne zna za pripadnike korčulanske udruge navijača simboličnog imena Korkyra. Osim što su aktivni na tribinama, aktivni su i u svojoj zajednici već 12 godina, a nedavno su svečano predstavili novi mural posvećen Hajduku, navijačima i najpoznatijem Korčulaninu Marku Polu.
 

Raketino djelo


Službeno to je najduži Hajdukov grafit na otoku, dug gotovo 40 metara i našao je svoje mjesto ispod trgovačkog centra Tommy, na ulazu u gradsko središte, kao nastavak grafita posvećenog Vukovaru i braniteljima. Autor grafita je poznati majstor crtač Raketa, inače autor brojnih murala diljem Splita i Dalmacije. Raketa je zaslužan i za obližnji grafit Vukovara, ali i za blajski mural posvećen Anti Žanetiću, rođenom Blaćaninu i igraču Hajduka iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, kao i za grafit na ulazu u Račišće. Raketa ni ovog puta nije iznevjerio i rado se odazvao pozivu, a uz prepoznatljive simbole Hajduka i Torcide, ovog je puta ubacio i najpoznatijeg Korčulanina Marka Pola i njegov svjetski poznati Put svile sa stiliziranom kartom svijeta i rutama. Organizatori iscrtavanja novog korčulanskog murala su članovi Torcide Korkyra, koji su i financirali izradu grafita uz brojne pojedinačne donacije.

image
Baldo, dječak heroj s posebnim potrebama, otvorio je mural
Alen Seretinek


 

Osnivač iz Vela Luke


- Nacrtali smo veliki transparent koji visi na Torcidinom sjeveru na Poljudu u originalnim dimenzijama s motivima Dalmacije, Hajduka, Torcide i Marka Pola kao jednog od najprepoznatljivijih simbola našeg grada i otoka. Dužina grafita je gotovo 40 metara, a za izradu i ideju najveće zasluge idu Raketi iz Splita koji je prije nekoliko godina nacrtao i mural posvećen Vukovaru i braniteljima. S ta dva grafita upotpunili smo vizualni ulaz u grad, a izradu smo samostalno financirali. Reakcije su i više nego pozitivne jer otok Korčula ima velik broj navijača i članova Hajduka. Ipak je jedan od osnivača Torcide Vjencislav Žuvela, rođeni Velolučanin - objasnili su iz Torcide Korkyra.
 

Rođendansko slavlje


image
U izradi murala priliku su dobili i najmlađi navijači Hajduka
Alen Seretinek


Mural je prošlog petka svečano otvoren spektakularnom bakljadom. Osim novog grafita, ljubitelji Hajduka proslavili su i 70 godina od osnutka kultne navijačke skupine Torcida, ali i 12 godina od osnutka Torcide Korkyra. Zanimljivo je da je mural otvoren točno na dan kad su prije 12 godina Korčulani osnovali udrugu navijača nakon utakmice Hajduk – Deportivo, a tom je prilikom jedan od najpoznatijih navijača, dječak Baldo Jurišić, na muralu rukom nadopisao datum otvaranja. Korčulanskim je navijačima jasno da se ljubav prema klubu stvara od malih nogu pa su i ovog puta u cijelu akciju uključili i najmlađe. Podlogu za grafit trebalo je očistiti i pripremiti za crtanje, a u pripremama i bojanju podloge najmlađi su Torcidaši uživali cijelo ljeto.
 

Spomenik kup


image
Mural je predstavljen uz veliku bakljadu
Alen Seretinek


Nepredvidljiva epidemiološka situacija ipak je usporila aktivnosti navijača tijekom ljetnih mjeseci pa je popularni malonogometni turnir „tri na tri“ Spomenik kup ove godine odgođen. Iz istih razloga do daljnjega su zatvorene i nogometne tribine za publiku i navijače pa su ljubitelji Hajduka svoju energiju usmjerili na druge projekte i aktivnosti. Zahvaljujući tome, Split, Dalmacija i otoci ovog su ljeta procvali brojnim novim grafitima i muralima, a Korčula se može pohvaliti s jednim od najljepših.
19. travanj 2024 06:48