StoryEditorOCM
KorčulaMETEO TSUNAMI:

SEŠ U VELOJ LUCI “More se počelo brzo povlačiti i nadirati. Brodice ostajale na suhom, more stiglo do pragova”

Piše dv
10. siječnja 2021. - 20:54

Dok su u unutrašnjosti zemlje temperature oko nule ili malo ispod, uz povremene snježne oborine, na Jadranu su temperature od 1°C ponegdje u Zagori do 11°C u Konavlima. Upravo je jug zemlje danas najkišovitiji. Tamo je ponegdje palo preko 20 litara kiše po kvadratnom metru. Cijela zemlja je, piše dalmacijadanas.hr pod utjecajem ciklone koja je zadnjih dana Iberskom poluotoku donijela obilan snijeg, a sjeveru Afrike i jugu Italije rekordnu siječanjsku toplinu. Dio te topline stigao je po visini do Dalmacije pa tijekom dana snijega nije bilo ni na područjima do 1400 metara nadmorske visine.

Ciklona, odnosno tlak zraka, utjecali su i na oscilacije u razini mora u nedjelju poslijepodne. Najizraženije se to moglo primijetiti u Veloj Luci. Tamošnji mareograf Instituta za oceanografiju i ribarstvo zabilježio je nagle promjene razine mora, a razina je oscilirala do metar razlike.

– Seš nije strašan kako zna biti, ali dio vlasnika je maknuo svoje brodice. More je prekrilo cestu i dolazilo do pragova kuća i tamošnjih trgovina. Ipak, čini se izlijevanje u kuće nije bilo, barem ne zasad – kazao nam je čitatelj iz Vele Luke.

19. travanj 2024 18:58