StoryEditorOCM
KorčulaKORKYRA BAROQUE FESTIVAL

Spektakularna izvedba barokne Moreške - glazbom i plesom protiv korone

Piše Dora Lozica
5. rujna 2020. - 20:36

Neizvjesna epidemiološka situacija i brojna otkazivanja događaja i manifestacija, sad već kultni Korčulanski barokni festival samo su okrznuli. Inače pompozno glazbeno-scensko izdanje koje je Korčulu smjestilo na svjetsku mapu klasične glazbe, realizirat će se u nešto skromnijem, ali ne manje kvalitetnom izdanju od 3. do 13. rujna, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture te uz pomoć Grada Korčule, Palače Lešić Dimitri i brojnih sponzora. Devetu će godinu za redom stare crkve, samostani, trgovi, pjacete i štrade otoka Korčule i poluotoka Pelješca ugostiti vrhunske soliste i ansamble u interpretaciji barokne glazbe u sklopu svjetski poznatog Korkyra Baroque Festivala.
Inače se na otvaranju Korkyra Baroque Festivala, tradicionalnoj izvedbi barokne moreške u Ljetnom kinu, svake godine traži mjesto više, no ove godine publika je bila desetkovana i nerijetko s maskama na licu. Ipak to nije utjecalo na spektakularnu izvedbu viteškog plesa moreške, u izvedbi KUD-a Moreške i Hrvatskog baroknog ansambla. Na pozornicu je izašla već poznata postava, impozantni Marin Matulović i Francesko Verazza u ulozi bijelog, odnosno crnog kralja, izvrsna Frankica Sardelić u ulozi bule, a iza dirigentske palice bio je, kao i uvijek, skladatelj baroknog izdanja Ivan Josip Skender. S lica su prštale emocije, a s mačeva iskre, ništa manje dirljivi nisu bili ni pozdravni govori.
„Hrabro je smjelo i izazovno raditi festival u ovoj čudnoj i neobičnoj 2020. godini. To je privilegija i sreća, previše je toga otkazano ove godine, puno toga neće ni postojati kad ovo sve završi, teško je gledati prazne koncertne dvorane i kazališta, neki moji kolege nisu svirali od ožujka. Naša je struka ponajviše ugrožena i pitanje je kad će se stvari vratiti na staro. Sviranje, plesanje i pjevanje je zarazno, sreća je održati festival u Korčuli, sreća je svirati u ovom prekrasnom gradu s jedinstvenim lokacijama. Uz krizu u svim sektorima i dalje imamo podršku koja nam je potrebna“, s puno zahvalnosti okupljenima se obratila umjetnička direktorica festivala, poznata violinistica i koncertna majstorica Hrvatskog baroknog ansambla, inače prvo ime i lice Korčulanskog baroknog festivala, Laura Vadjon.
Jednako zahvalan bio je i gradonačelnik Korčule Andrija Fabris koji je u pozdravnom govoru istaknuo kako je za Korčulu bilo i težih vremena.
„I ovaj grad i naša država nije se predavala i u gorim vremenima i težim godinama. Svi ljudi koji vole Korčulanski barokni festival nisu se predali i zato će se održati i ove godine. Zbog hrabrosti, zbog volje, zbog želje i ljubavi zahvaljujem još jedanput svim izvođačima koje ćemo imati prilike slušati, svim sponzorima koji su u ovim teškim vremenima podržali festival i nadati se da ćemo ovu godinu što prije zaboraviti“, istaknuo je gradonačelnik Fabris.
Kako je istaknula Laura Vadjon, program ovogodišnjeg devetog izdanja trebao je biti posvećen meceni i idejnom tvorcu festivala, Michaelu Unsworthu, vlasniku luksuznog hotela Palače Lešić Dimitri u Korčuli. Za njegov 70. rođendan, na ovogodišnjem baroku trebali su se izvoditi većinom engleski autori. Budući da inozemni izvođači ipak neće gostovati, Laura Vadjon posvetila je kompletni ovogodišnji festival poznatom Englezu koji je u Korčuli proteklih organizirao cijeli niz kultrunih i sportskih manifestacija.
„Što bi život bio bez glazbe i plesa? Sretan sam što mogu otvoriti ovogodišnji festival budući da je prije tek nekoliko mjeseci bilo izvjesno kako se neće održati. Zahvaljujući u prvom redu Lauri, ali i sponzorima koji su financirali festival, uživat ćemo u sjajnom tjednu. U svoje ime, kao i ime svoje supruge, želim vam svima dobrodošlicu! Radujemo se jubilarnom desetom izdanju“, najavio je Michael Unsworth.
Ove godine Korčulanski barokni festival trajat će od 3. do 14. rujna, a osim šetnje kroz čaroban ambijent starog grada Korčule čije će stoljetne zidine uz svijetlost svijeća i miris voska pružiti privremeni dom majstorskim komadima iz baroknog doba, festival će se održati i u drugim mjestima na otoku i poluotoku. Tako će se šest koncerata održati u gradu Korčuli, a ostalih šest u Veloj Luci, Orebiću, Trpnju te na dvije nove lokacije, u crkvi Sv. Martina u Žrnovu i u nekadašnjem Dominikanskom samostanu Kuvenat u Vignju. Nastupit će rezidencijalni Hrvatski barokni ansambl pod umjetničkim vodstvom direktorice Korčulanskog baroknog festivala, violinistice Laure Vadjon, dva sjajna mlada sastava, barokne zvijezde “Early Delight” s programom engleskih majstora te “Trio Eusebius” koji će svojim nastupom obilježiti okruglu 250. godišnjicu rođenja Ludviga van Beethovena, Pavao Mašić će izvesti Golberg varijacije, a za kraj će nas Ante Gelo, Borna Šercar i Iva Ilakovac odvesti u zabavne vode i neočekivane kombinacije.
Tek nekoliko godina bilo je potrebno ovom mladom festivalu da izađe iz svojih okvira i osvoji pohvale i srca svjetskih stručnjaka, glazbenika, hrvatskih institucija i ono što je najteže, ali i najslađe – Korčulana. Sve veći broj posjetitelja svake godine opravdava njegovo postojanje, a sve detalje i cijene karata potražite na www.korkyrabaroque.com
Dora Lozica

 
24. travanj 2024 12:07