StoryEditorOCM

Skupina od najmanje pet ulješura opažena kod Korčule! Plavi svijet: Bezopasne su ako im se ne približava, ne proganjate ih

Piše DV
23. kolovoza 2023. - 15:52

Neovisna i neprofitna organizacija Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora na svojoj je Facebook stranici objavila informaciju o pojavljivanju skupine ulješura (Physeter macrocephalus) u korčulanskom akvatoriju.

"Danas tijekom jutra dobili smo obavijest o pojavi skupine od najmanje pet ulješura (Physeter macrocephalus) kod Korčule. S obzirom da se radi o životinjama koje inače obitavaju u područjima dubine preko 1.000 m, u Jadranu im prijeti opasnost od nasukavanja i ugibanja!

Na žalost, u većini slučajeva posjet ulješura srednjem i sjevernom Jadranu završavao je nasukavanjem i ugibanjem jedinki iz opaženih skupina, uglavnom s talijanske strane Jadranskog mora. Stoga je potrebno na svaki način osigurati praćenje ove skupine kako bi utvrdili pravac kretanja te kako bi na vrijeme mogli poduzeti aktivnosti spašavanja", upozoravaju iz Plavog svijeta.

Pozivaju sve one koji zapaue ulješure da ih fotografiraju ili snime, zabilježe lokaciju, smjer kretanja i vrijeme opažanja te im jave na njihove dostupne kontakte.

"Unatoč svojoj veličini, ulješure su za ljude bezopasne ako im se ne približavaju. S obzirom da su životinje vjerojatno iscrpljene, dezorijentirane i uznemirene jer se nalaze u nepoznatom okruženju, molimo Vas da im se ne približavate i ne proganjate ih kako svojim djelovanjem ne biste uzrokovali njihovo slučajno nasukavanje i ugibanje", upozoravaju iz ove organizacije.

10. svibanj 2024 08:58