StoryEditorOCM
KorčulaNAPETA SITUACIJA |

KORČULANSKI UGOSTITELJI NA RUBU OČAJA Najveće žrtve su sezonci koje nismo mogli zaposliti i otpušteni radnici, oni su najgore prošli

Piše Dora Lozica
17. siječnja 2021. - 13:17

Krajem studenog 2020. diljem Hrvatske drugi put u godini obustavljen je rad restorana i kafića. Nakon relativno dobre turističke sezone od koje korčulanski ugostitelji nisu puno očekivali, ponovno zatvaranje dovelo ih je do ruba očaja. Ipak, većina ne želi o svojim problemima govoriti za medije, strah ih je, kažu, da ne izgube obećanu pomoć Grada i države. Oni koji su pristali na razgovor otkrili su nam da ih najviše smeta neizvjesnost.

image
Privatni album

Propali pokušaj dostave

Caffe bar Step u centru grada jedan je od najpopularnijih i najposjećenijih u Korčuli. Radi cijelu godinu, a osim kave i pića, nudi i kolače, pizze i sendviče. Pokušali su s kavama i pizzama "to go", otkriva nam vlasnica Jagoda Milina, nije se isplatilo, a bez obećane potpore države situacija će biti i više nego katastrofalna.

- Pokušali smo raditi dostavu kava i pizza, ali smo odustali. Išla je kava, ali manje nego inače. Za pizzu peć gori cijeli dan, radnici su na poslu, struja, voda, jednostavno se nije isplatilo. Država je obećala ugostiteljima za prosinac platiti troškove najma, struja, vode i dati četiri tisuće kuna za radnike, ako ispunjavaš uvjete, otkriva nam Jagoda Milina i nada se da će ugostiteljski objekti otvoriti u veljači. No, neizvjesno je i to i cijela sezona pred nama.

Probleme su korčulanski ugostitelji i obrtnici imali i prije mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa. Popričali smo sa Silvanom Kaporom, dugogodišnjim predsjednikom Udruženja obrtnika Korčula-Lastovo. Silvano je predsjednik Udruženja bio osam godina, ističe kako je u gradskoj upravi bilo malo sluha za probleme ugostitelja i obrtnika u gradu. Njegova supruga Ivona Kapor vlasnica je ugostiteljskog obrta Millenium, zajedno s partnerima iz tvrtke Genius imaju nekoliko objekata u starogradskoj jezgri.

image
Silvano i Ivona Kapor tijekom lockdowna kavu piju u omiljenom kafiću koji je zatvoren
Privatni album

Još od 2016. godine ugostitelji i obrtnici pokušavali su iz gradskog proračuna, koji pune pozamašnim svotama novaca, dio odvojiti za poticanje poduzetništva u Gradu Korčuli. Uspjelo je to ove godine vijećniku MOST-a Tončiju Antunu Borovini čiji su prijedlog da se za poticanje poduzetništva izdvoji 300 tisuća kuna u 2021. godini podržali jednoglasno svi vijećnici na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća. Još nisu definirane mjere za raspodjelu tog novca koji bi mogao potaknuti dio obrtnika da ne ugase poslove.

Sudbina ugostitelja usko je vezana i za sudbinu brojnih korčulanskih obitelji koje žive od turizma, a pogotovo sezonskih radnika. Kaporovi tijekom sezone zapošljavaju do sto ljudi! Zimi imaju oko 20 stalno zaposlenih i zahvaljujući tome ostvaruju pravo na još 18 stalnih sezonaca. Unatoč sezoni koja je ove godine trajala samo dva mjeseca, uspjeli su zadržati sve ljude, ali dokad? Ipak, iz Milleniuma i Geniusa su optimistični.

- Sezona je bila izazovna i zahtjevna, prvenstveno zbog neizvjesnosti. Većina ugostitelja ostvarila je značajno manje prihode, što je ugrozilo likvidnost poduzeća i obrta, a time i određeni broj radnih mjesta. Važno je pritom istaknuti mjere države, naročito one za očuvanje radnih mjesta i pomoć lokalne samouprave u vidu smanjenja cijena javnih površina. Bez tih mjera mislim da bi i poslodavci i radnici u ugostiteljstvu bili u puno težoj situaciji. Ono što daje nadu je početak cijepljenja. Vjerujem da svi s optimizmom gledamo na novu sezonu, nadamo se puno boljim rezultatima od prethodne, poručio je Kapor.

image
Privatni album

Nitko ih ne pita


Većina ugostitelja smatra da su mjere države dosad bile zadovoljavajuće, mjere Grada Korčule su ipak mogle biti bolje, no pitanje je ima li Grad uopće sredstava za ozbiljniju pomoć. Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća u travnju prošle godine izglasan je Program mjera koji je obuhvaćao smanjenje cijene zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada Korčule za registriranu cjelogodišnju djelatnost, odgađanje plaćanja komunalne naknade za stambene i poslovne prostore, nije se naplaćivala usluga odvoza komunalnog otpada trgovinama i objektima uslužnih djelatnosti za registriranu cjelogodišnju djelatnost.

Poduzetnicima i obrtnicima koji imaju cjelogodišnju aktivnost i dugovanje prema Gradu omogućila se obročna otplata bez kamata za sve dugove nastale poslije 1.siječnja 2020. Ovim se mjerama, kako je nedavno istaknuto na sjednici Gradskog vijeća, Grad se odrekao nekoliko milijuna kuna za pomoć ugostiteljima o obrtnicima.

image
Ivan Marelić, korčulanski ugostielj
Privatni album


Te su mjere najviše koristile onima koji objekte imaju u centru grada, istaknuo je Ivan Marelić Maha, chef i vlasnik poznate Konobe Maha, desetak kilometara izvan grada. Na početku epidemije, Marelić je s kolegama ugostiteljima pokušao iznijeti zajedničke zahtjeve od Grada, no nisu bili dovoljno složni, otkrio nam je. Prošlom sezonom, s obzirom na očekivanja, je zadovoljan, bila je oko 40 posto lošija nego prijašnje, a grupe i događaji najavljeni i planirani za siječanj, veljači i ožujak su odgođeni.

- Država nam ne da raditi, Grad nam nije podrška, iako ne znam što bi Grad ni imao za ponuditi nama izvan centra. Zimi se borim i radim kako bih platio kredite i ostale obaveze, nitko ne pita kako ću sve to platiti, a nismo radili. Nadam se da će sljedeća sezona i godina biti bolja nego prošla, ali sve je još neizvjesno, zabrinut je Marelić.

Iako se nada boljoj sezoni, za sljedeću će se pripremiti jednako kao i za prošlu. Zaposlit će isti broj ljudi i jednako organizirati posao. Kaže da nema izbora.

"U cijeloj priči oko epidemije i mjera, vlasnici objekata nisu najveće žrtve, nama država koliko-toliko pomaže. Najveće žrtve su sezonski radnici koje nismo mogli zaposliti, radnici koji su dobili otkaze, oni su najgore prošli, poručio je Marelić.

19. travanj 2024 20:01