StoryEditorOCM
KorčulaNAGRADA ZA VOLONTERE|

Korčulanska udruga ‘Kap u moru‘ nagrađena po izboru Volonterskog centra Dubrovnik!

Piše Dora Lozica
20. prosinca 2020. - 16:37
Na Međunarodni dan volontera, Volonterski centar Dubrovnik je u Centru za mlade dodijelio godišnje volonterske nagrade u pet kategorija, a nagrada u kategoriji Organizator volontiranja u 2020. godini stigla je i na Korčulu. Među mnogobrojnim kandidatima Dubrovačko-neretvanske županije našla se i 'Kap u moru', volonterska humanitarna udruga za pomoć djeci s posebnim obrazovnim potrebama u predškolskom, osnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju te obrazovanju kroz djelovanje pomoćnika u nastavi.
 

Kandidirao ih Dječji vrtić Korčula


- Kad sam vidjela objavu Volonterskog centra Dubrovnik o dodjeli godišnjih volonterskih nagrada, u kojoj se tražilo da prijavimo osobu ili organizaciju koja je svojim volonterskim radom doprinijela u svojoj zajednici, nisam ni časa dvojila - prisjetila se Irena Rončević, članica Nadzornog odbora i pomoćnica u odgojnoj skupini. Kako nam je ispričala Irena, članice udruge u kategoriji Volonter godine prijavile su Danielu Tomašić koja u udruzi besplatno vodi poslove knjigovodstva. Svi znamo koliko je važno imati predanog, pedantnog, detaljnog knjigovođu, priča nam Irena, a budući da se Danijelin posao ne vidi direktno, na ovaj su joj način uputili zahvalu. U kategoriji Koordinator volontera prijavile su voditeljicu udruge Dalidu Prižmić koja definitivno zaslužuje svako priznanje, ističe Irena.

image
Irenu Rončević djeca obožavaju
Dora Lozica


Dalida je svojim organizacijskim sposobnostima udrugu dovela na jednu zavidnu razinu, a ono na čemu su joj članice udruge posebno zahvalne je njeno razvijanje pozitivnog radnog ozračja punog povjerenja i međusobnog poštivanja. Ako netko od volontera ima neki problem, Dalida uvijek nađe rješenje, ukratko je objasnila Irena. Međutim, priznanje je udruzi pripalo za najbolje organizatore volontiranja, a 'Kap u moru' na natjecanje je prijavio Dječji vrtić Korčula. Zahvaljujući udruzi, kako su istaknuli iz Dječjeg vrtića, za djecu s teškoćama u razvoju koja pohađaju vrtić već je sedam uzastopnih godinama osiguran pomoćnik u odgojnim skupinama. Osim toga, jako su važne i stručne edukacije i seminari koje udruga, potpuno besplatno, svake godine organizira za odgojitelje, roditelje i sve ostale koji rade s djecom s teškoćama u razvoju.
 

Drago nam je jer je naš rad prepoznat


Članice udruge 'Kap u moru' s nestrpljenjem su čekale rezultate, no nisu ni sanjale da će dobiti priznaje u kategoriji Organizatori volontiranja. Ovogodišnja dodjela održala se u kombinaciji fizičkog i virtualnog prijenosa, a nagradu su Korčulanke dočekale emotivno. - Puno nam znači da je naš rad prepoznat. Ovo je priznanje svih koji su na bilo koji način uključeni u rad udruge. Nagrada nam daje vjetar u leđa, vjeru i nadu da dobro uvijek pobjeđuje! A, mi nastavljamo dalje, pred nama je još mnogo posla, izazova i učenja - poručila je Irena. Više od devet uspješnih godina je iza jedne od najpoznatijih udruga na Korčuli. Kap u moru je humanitarna udruga osnovana s ciljem osiguravanja pomoćnika u nastavi i odgoju kako bi se podigla kvaliteta života i obrazovanja djece s teškoćama u razvoju, a s godinama je prerasla te okvire.

image
U udruzi pomažu djeci s posebnim obrazovnim potrebama
Dora Lozica


Osim Irene, članice udruge su Katarina Curać, jedna od osnivačica i članica Upravnog odbora, Dalida Prižmić, voditeljica udruge, Anita Batistić, predsjednica udruge od prvog dana, Claudia Tarle, jedna od osnivačica udruge i Irena Arambašić, pomoćnica. Osim osiguravanja pomoćnika u nastavi, udruga organizira i pomoć u učenju djeci kojoj je to potrebno. Kroz razne projekte i aktivnosti, Kap u moru trenutno ima dvadeset i pet korisnika, osam zaposlenih osoba, i šest volontera. Njihovi planovi su veliki, ali i realni. U listopadu su krenuli s projekt za pomoć u učenju djeci s poteškoćama u učenju, a planiraju i opremiti senzornu sobu. Nadaju se realizirati i projekt osnivanja Centra za djecu s poteškoćama u razvoju za koji imaju spreman poslovni plan. Nedostaje im radnih terapeuta i edukacijskih rehabilitatora, ali i volontera koji su uvijek dobrodošli. Ako imate slobodnog vremena, priključite se!
26. travanj 2024 05:38