StoryEditorOCM
KorčulaKORČULANSKI FORAGING |

Eksploziju boja, mirisa, tekstura i aroma mladi barmeni iz cijele Hrvatske na Korčuli nakon pobiranja i upoznavanja bilja uspješno pretočili u koktele

Piše Dora Lozica
11. lipnja 2020. - 11:40
Posljednjih nekoliko godina Korčuli su donijele, uz svjetski poznatu enološku slavu, i neupitnu definiciju izvrsne gastro lokacije. Zahvaljujući najprije, od publike i struke već prepoznatom festivalu hrane i vina Korčulanske pjatance, na Korčuli se sve češće isprepliću posljednji „krikovi mode“ i zadnji trendovi moderne gastronomije na razvikanim temeljima autohtonih vinskih sorti kojima se mudro, vizionarski i tehnički izvrsno gospodari.

Stoga ne čudi činjenica što je otočnu eno-gastro bajku proširila i tema miksologije, odnosno detaljnog sljubljivanja alkohola, začina i bilja u jedno od najpoznatijih svjetkih pića – koktel. Nedavno je Korčula bila domaćin najboljim Hrvatskim miksolozima, talentiranim, mladim barmenima uz domaćinstvo otočnih promicatelja lokalnog nasljeđa na jedinstvenoj „Foraging The Botanist gin“ radionici izrade koktela na bazi samoniklog bilja.

image
Andro Tasovac


Izraz „foraging“ doslovno možemo prevesti kao traganje za hranom, a u ovom se kontekstu, pomalo hipsterski, odnosi na sakupljanje samoniklog bilja iz prirode kojeg na otoku ne manjka. Ova je „foraging“ priča započela još prije dvije godine kad je Vedran Gulin, jedno od najpoznatijih lica hrvatske miksologije, osnivač poznatog zagrebačkog Cocktail week-a, gostovao na drugom izdanju Korčulanskih pjatanci. U sklopu festivalskog programa održana je radionica sakupljanja samoniklog bilja uz vodstvo kustosice Gradskog muzeja Korčula Sani Sardelić koja se dugi niz godina aktivno bavi očuvanjem nematerijalne kutlurne baštine s naglaskom na tradicionalnu otočnu kuhinju i jestivo samoniklo bilje. Od aromatičnog bilja kojeg su polaznici radionice tog jutra prikupili, kasnije je poznata slastičarka Petra Jelenić napravila zanimljive slastice, a Vedran Gulin zanimljive koktele na radionici Kakokoktel.

Nije tajna da se Gulin odmah zaljubio u aromatično bogatstvo otoka prepoznavši privlačnu priču o samoodrživosti i posebnosti izolirane lokalne sredine pa se ove godine vratio kao organizator „foraging“ radionice i brend ambasador za Hrvatsku svjetski poznatog The Botanista. Priča o The Botanist džinu po mnogočemu se može povezati s Korčulom. Poseban je po tome što se u procesu destilacije koriste 22 samonikle aromatične biljke ručno ubrane na jednom drugom otoku Islay, a poslovnu politiku tvrtke iz Škotske dodatno obilježava poticanje ekološke i društveno odgovorne proizvodnje, otkrio nam je Gulin.

image
Andro Tasovac


Upravo se lokalnim poticanjem na istraživanje biljnih aromata i promišljanje o neposrednom okolišu ovaj svjetski brend razlikuje od ostalih pa ne čudi što fuzija Botanista i korčulanskog aromatičnog bilja daje jedinstvene rezultate.

Da stvar bude bolja, Gulin nije došao sam, na otok je doveo i Kruna Rozića, brend ambasadora Coca Cole, sudionika, suca i organizatora nekoliko najboljih hrvatskih natjecanja za barmene, a njih su dvoje, zajedno s kustosicom Sani, bili voditelji radionice i stručno povjerenstvo mini natjecanja na kojem je sudjelovalo oko 15 barmena polaznika radionice. Barmeni su došli iz cijele Hrvatske, a među njima posebno se istaknuo Marko Pečnik koji slovi za jednog od najtalentiranijih, nadolazećih, hrvatskih barmena. Moramo istaknuti i dva Korčulana koji su branili otočne boje, a to su Jakša Marelić Maha i mladi te iznimno talentirani Karlo Dužević koji je na natjecanju osvojio treće mjesto.

Radionica je započela na ranču Maha gdje su dva brata, Ivan i Jakša Marelić, inače vlasnici poznate Konobe Maha, bili idealni domaćini. Osim što se njihov ranč nalazi nekoliko kilometara izvan grada okružen netaknutom prirodom i mnoštvom samoniklog bilja, braća Maha i inače su zaljubljenici u svjetske trendove hrane i pića pa im organizacija ovakvih i sličnih tematskih edukacija nije strana.

image
Andro Tasovac


Uz savjete, sugestije i stručna objašnjenja kustosice Sardelić, svaki je polaznik ubrao raznoliko, samoniklo bilje posebnim The Botanist škarama, koje su spremali u za to predviđenu The Botanist kutiju i torbu. Niti jedna sitnica nije bila prepuštena slučaju pa su nakon „foraginga“ ručali u rustikalnom okruženju Konobe Maha, a iza ručka uslijedilo je natjecanje u izradi koktela uz pomoć i savjete prisutnih stručnjaka. Svaki je od natjecatelja morao napraviti svoju viziju koktela od samoniklog bilja.

„Otočni su brežuljci početkom lipnja izvanredan izvor lisnih i cvjetnih pupoljaka brojnih samoniklih vrsta poput pelina, kadulje, sljeza, bijelog bora, koromača, kupine, smilja, smriča, gospine trave, kičice, popunca ili timijana. Korčula se može pohvaliti bogatim tradicijskim, etnološkim i prirodnim nasljeđem. Bila je to prava eksplozija boja, mirisa, tekstura i aroma koje su mladi barmeni, nakon pobiranja i upoznavanja bilja, uspješno pretočili u koktele“, ispričala nam je kustosica Sani Sardelić.

Uz neposredno ubrano bilje, barmeni su se krostili i aromatiziranim kvasinama i voćnim sirupima koje im je u vinariji Bire u Lumbardi večer prije radionice predstavila Dijana Marović, vlasnica nagrađivanog OPG-a Eko škoj. Uz to, organizator Vedran Gulin posebno je za ovu prigodu pripravio sirup od smokvinog lista, za mnoge pravo iznenađenje zbog kompleksne arome i okusa. Vidljivo zadovoljan dvodnevnim aktivnostima bio je i Kruno Rozić istaknuvši važnost trajnog učenja svakog profesionalca, a posebno o vlastitom nasljeđu, oduševljen aromama lokalnog bilja, stručnim vodstvom i suvremenim svjetskim trendom povratka prirodi, kojeg ova radionica dostojno potvrđuje.

image
Andro Tasovac


Dio ovog otočnog „foraging-a“ trebao održati u sklopu ovogodišnjeg izdanja festivala Korčulanske pjatance koji se uslijed poznatih okolnosti pandemije nije mogao održati u predviđenom terminu u svibnju. No, želite li osjetiti dašak, između ostalog, i majstora miksologije svakako se pridružite Pjatančarima od 17. do 20. rujna ove godine kad će se održati četvrti po redu festival hrane i pića Korčulanske pjatance.

Kao zaključak radionice, kažu nam organizatori, važno je postaviti pitanje zašto su ovakve aktivnosti važne za Korčulu, zašto su ljudi poput kustosice Sardelić i braće Maha važni za Korčulu te zašto je festival Korčulanske pjatance važan za Korčulu? Korčula, kao odredište izvanrednih doživljaja za sva čula te promišljena i odgovorna interpretacija i reinterpretacija temeljnih vrijednosti koje su otočane i održale na škoju, dobra je podloga za održivi turizam, a to je jedina budućnost otoka koja ima smisla.
19. travanj 2024 14:51