StoryEditorOCM
KorčulaNE DAMO DON MIHAELA! |

ČARA I SMOKVICA UZ SVOG ŽUPNIKA - Nezadovoljni odlukom o premještaju, mještani organizirali peticiju i pisma potpore

Piše Dora Lozica
2. srpnja 2020. - 08:30
Čarane i Smokvičane potresla je vijest o odlasku župnika don Mihaela Čavleka koji je u tek nekoliko godina službe osvojio srca župljana. Razloge premještaja smatraju neopravdanim što su jasno istaknuli u pismima potpore i peticijom koju su potpisali gotovo svi župljani.

Dona Mihael Čavlek (34), inače rođeni Varaždinec, više od šest godina u Smokvici i Čari na otoku Korčuli ruši stereotipe o lijenim Dalmatincima i strogima svećenicima. Čovjek „od naroda“, kako ga nazivaju, kaže da je približio ljudima riječ Božju kad se i sam približio ljudima, a danas se može pohvaliti da je motorist koji je predvodio karavanu Prevlaka - Vukovar, vatrogasac, jedriličar, ronilac, vječno među starim i mladim župljanima, igra stolni tenis s ministrantima, ide u teretanu, sluša Pearl Jam i Prodigy, završava poslijediplomski studij i priprema doktorat, sam sebi kuha, pere i čisti te služi Bogu i ljudima.

No, neformalni pristup nesvakidašnjeg i u mnogočemu izuzetnog župnika neki mještani nisu prepoznali. Neslužbene i navodne razloge premještaja doznali smo od Čaranina Julija Marelića, nekadašnjeg člana Župnog pastoralog vijeća koji je aktivno prikupljao potpise podrške za omilljenog svećenika.

„Neslužbeno smo doznali da su neki župljani snimali don Mihaela kako se opušteno druži sa sumještanima u kafiću i te su snimke poslali biskupu Mati Uziniću. Navodno je to drugi ili treći put da ga snimaju i snimke šalju biskupu. U ime Župnog pastoralog vijeća župe Sv. Petra u Čari, Mjesnog odbora Čara i svih kulturnih udruga i društava Čare želim jasno naglasiti da se protivimo odluci o premještaju don Mihaela te da ćemo sve napraviti za njegov ostanak!“, poručio je Julio Marelić.
Julio poziva sve Čarane da potpišu peticiju podrške za don Mihaela, a peticija se može potpisati u trgovinama Studenac u Čari i Zavalatici i pri izlasku iz crkve. U prošlosti su već dva župnika smijenjena zbog neutvrđenih priča, a povijest se ponovno ponavlja, ističe Julio, zbog čega su Čarani revolitarni biskupovom odlukom.

„Biskup reagira na bezvezne snimke i fotografije, a ne obraća pozornost jesu li župljani zadovoljni ili nezadovoljni. Vrijeme je da progovorimo, svi smo uz našeg župnika! Osim što profesionalno odrađuje svoju službu, don Mihael je prije svega čovjek, ohrabruje nas, uz nas je u radostima i tugama, podrška nam je, oslonac i utjeha. Doživljavamo ga kao brata, nešto nas veće s njim povezuje i ne možemo se pomiriti s činjenicom da napušta našu župu zbog nekih čudnih, morbidnih umova. Ubacit ćemo u protestna pisma i sve projekte obnove crkvene infrastrukture koji su realizirani za vrijeme njegove službe. Ti su projekti realizirani sredstvima koja su donirali župljani što dovoljno govori o apsolutnom povjerenju mještana koje naš župnik uživa“, zaključio je Julio.

Kako nam otkriva, don Mihael bi u Čari i Smokvici trebao ostati do početka rujna, a onda se vraća ili u matičnu župu u Varaždin ili se seli u Dubrovnik. Osim Čarana, s biskupovom se odlukom teško mire i Smokvičani gdje je don Mihael glavar župe Očišćenja Marijina. Protestno pismo je već poslano, a potpisale su ga sve smokviške udruge i kulturna društva kao i načelnik Tomašić. Poslana je i peticija koju, kako nam otkrivaju Smokvičani, malo tko u Smokvici i Brni nije potpisao.

„Ne želimo ulaziti u razloge premještaja, ali ako don Mihael već mora otići želimo da se vidi i zna da smo svi uz njega. Važno je istaknuti da on niti u jednom trenutku nije zanemario svoju dužnost niti smo se mi, kao župljani, ikad osjetili zanemareni. Njegove aktivnosti su nama drage i simpatične, ne vidimo ništa loše u tome, a on je kao župnik uvijek na raspolaganju. Za nas je don Mihael dobar, okuplja mlade, posvećen je starijima i mi želimo baš njega“, poručuju Smokvičani.
18. travanj 2024 21:58