StoryEditorOCM
KonavleOsjetljivi na vremenske ‘mijene‘

Ljudi, postali ste k‘o mimoze, sve vam smeta, za sve tražite lijek - komentira omiljena cavtatska liječnica dr. Nera Vrkaš sindrom južine

Piše Gabrijela Bijelić
2. prosinca 2021. - 09:17

Red bure, red šiloka, zahlađenje, zatopljenje, minus i plus...nisu laka vremena za meteoropate, ali ni za liječnike koji im daju savjete, a ionako su preopterećeni zbog covid krize.

Dr. Nera Vrkaš, omiljena liječnica iz ambulante u Cavtatu uspjela je izdvojiti minut za nas i komentirati aktualni fenomen meteoropatije:

-Nagle promjene temperature, vlažnosti i tlaka zraka postojali su oduvijek, nije to izmišljeno u 21. stoljeću. Druga je stvar što smo svi mi postali preosjetljivi i u svakom simptomu nađemo bolesti. Nekome smeta puni Mjesec, netko je bezvoljan i napet po jugu, netko je zimogrozan, no to nije razlog da odmah posežemo za tabletama. U mojih 40 godina prakse nikad nisam ljudima za takvo što propisivala medikamente. Za meteoropatiju oni ni ne postoje, najvažnije je da svatko za sebe osvijesti je li i koliko osjetljiv na promjene vremena – kazala nam je dr Varkaš koja i sama ima tegobe kad 'mijenja' vrijeme.

- Čovjek je sklon za sve tražiti lijek, no u ovom slučaju je to prenapuhano. Ako osjetite umor, pospanost ili nervozu, najbolje je jednostavno odmoriti i čekati da prođe promjena, ali nikako samo ležati u krevetu. Ako vanjske vremenske prilike dopuste, prošetajte, jedite laganu hranu i pijte dosta tekućine. Recept je odavno poznat - govori dr. Vrkaš. Upozorava, međutim, kako srčani bolesnici i starije osobe moraju kontrolirati sve parametre kod promjene vremena.

18. travanj 2024 21:33