StoryEditorOCM
KonavleKONAVOSKI TUPPERWARE|

NOVA MLADOST: Stari bronzin u kojem se menestra nosila u vinograde ili maslinike, ove godine stigao je preko Župe i Grada čak i do Mokošice!

Piše Gabrijela Bijelić
29. prosinca 2020. - 07:31
Stiropor, plastika, meki aluminij, staklo...mnoštvo je suvremenih materijala pogodnih za očuvanje svježine i topline kuhane hrane, no jednoj starinskoj ‘ambalaži’ nema premca a ovog adventa opet je u modi. Riječ je o legendarnom bronzinu, metalnoj dostavnoj posudi u kojoj su Konavoke u prošlosti u baštinu nosile objed očevima, dundovima i braći težacima. Stotinjak godina kasnije, u naše nesretno doba od korone, bronzin doživljava drugu mladost.
 

Dostava u baštinu


Na ovogodišnjim, 13. Mirisima Božića u Konavlima, postao je glavno i jedino 'sredstvo' za dopremu zelene menestre do kućnih adresa po narudžbi.

image
Bronzini su ovih blagdana ponovno u modi
Agroturizam Konavle


- Prije je svaka kuća u Konavlima imala bronzin koji se, za razliku od kačula u kojemu se hrana kuhala na vatri, koristio za prenošenje jela, rjeđe za podgrijavanje. Bilo je više veličina bronzina, a u njemu se najčešće menestra nosila do vinograda ili maslinika i po par sati pješice. Mi smo na tom tragu smislili priču, ali se ispostavilo da nam fali – bronzina. Zato smo se dali u potragu preko viber grupa, tražili smo ljude koji imaju doma bronzine da nam ih posude, naša Kate Bećir iz Zavazda Konavle nam je pomogla naći kontakte putem Facebooka. Jedan bronzin dobili smo iz Župe od Konavoke koja se tamo udala, njoj i svima koji su se uključili od srca zahvaljujemo na pomoći – kaže nam Ivo Mujo iz Agroturizma Konavle i prepričava šaljive zgode tijekom adventske dostave zelene menestre:

image
Zelena menestra ove godine je putovala u bronzinima
Agroturizam Konavle


- Ljudi su često pitali trebaju li doći na vrata s tećom preuzeti ‘pošiljku’, nisu znali da će menestru dobiti u modernoj ambalaži ‘skrivenoj’ ispod bronzina – rekao nam je Mujo o bronzin-distribuciji zelenih menestri koje su ove sezone pripremali OPG-ovi Botaro i Ivankovi Zvrko iz Drvenika, OPG 1610 iz Komaja te Kameni dvori iz Lovornog, a uz ukusan zalogaj išla je i kapljica iz podruma 11 konavoskih vinara. No, sve je gastroobičaje ove godine pomalo zasjenila glavna zvijezda – bronzin (izgovara se više kao brondzin, makar tog glasa nema ni u jednom vokabularu).

 

Rade ih u Sloveniji


U godini pandemije i organizatori 13. Mirisa Božića iz udruge Agroturizam Konavle tako su se spretno prilagodili novim okolnostima. U njihovu slučaju, to je značio prelazak na dostavu delicija do kućnih adresa naručitelja. Tako su za trajanja ovogodinjih Mirisa Božića, od 19. do 23. prosinca, dostavili sedamstotinjak zelenih menestri sladokuscima od Konavala preko Župe dubrovačke do Dubrovnika i Mokošice.

- Dostava menestri u starinskim posuđenim bronzinima pokazala se kao pun pogodak. U konavoske narodne nošnje odjevene djevojka su taj specijalitet nosile do kućnih pragova i izazvale pravo oduševljenje kod domaćina. A uz četiri obroka menestre, išla je i gratis boca vina – otkrio je Ivo Mujo iz Agroturizma Konavle koji za dogodine već priprema Dane domaćih kobasica, koje su uz meso i kupus neizostavan sastojak svake dobre zelene menestre.

Ravnateljica Muzeja I galerija Konavala Antonia Rusković Radonić potvrđuje Konavljanima znanu istinu o bronzinu kao suđu za iznošenje skuhane hrane iz komina:

image
Zelena menestra ove godine je putovala u bronzinima
Agroturizam Konavle


- Brončani kačuli s poklopcem su visili na komoštrama iznad ognjišta, a s bronzinom se išlo okolo, zimi se čak po djetićima slala topla juha starijima koji su radili u maslinicima. Bronzini su se pojavili negdje početkom 20. stoljeća. Ako bi se oštetili, salvavalo bi ih se kositrom sve dok se nisu pojavili moderniji emajlirani i metalni primjerci kojih i danas ima za kupit’ po Sloveniji – otkriva nam Rusković Radonić tajne ‘dostavnog posuđa’ pred kojim se može posramiti i veliki Tupperware.
 
19. travanj 2024 22:36