StoryEditorOCM
KonavleU PETAK, 26. SIJEČNJA

Ne propustite Noć muzeja 2024. u Konavlima!

Piše DV
23. siječnja 2024. - 14:38

Iz Muzeja i galerija Konavle pozivaju sve u petak, 26. siječnja od 17 sati na bogatom programu za 19. Noć muzeja! Ovogodišnja tema je Muzeji i nova publika, prilagođena vremenu traženja inovativnih i kreativnih muzejskih sadržaja, u kojima će nova publika moći i sama sudjelovati te temama koje će odgovoriti na sve zahtjevnije izazove novih generacija i vremena u kojem živimo.

Našim posjetiteljima s veseljem donosimo program za Noć muzeja 2024. godine koji će se održati u svim muzejskim jedinicama, s naglaskom na Kuću Bukovac.

Zavičajni muzej Konavala i Odjel za arheologiju i spomeničku baštinu bit će otvoreni do 20:00, dok će Kuća Bukovac biti otvorena do 23:00.

Čeka vas i do 50% popusta na izdanja Muzeja i galerija Konavala koja ćete moći kupiti u svim našim jedinicama tijekom Noći muzeja, navode iz MiGK.

ZAVIČAJNI MUZEJ KONAVALA (Od 17:00 do 20:00)

Izložba „Mijo Šiša Konavljanin – ususret zaštiti“

Uz stalni postav Zavičajnog muzeja Konavala posjetitelji imaju priliku razgledati nedavno otvorenu izložbu „Mijo Šiša Konavljanin – ususret zaštiti.“ Od prve izložbe 1960. godine Mijo Šiša svoje je slike izlagao na brojnim samostalnim i grupnim izložbama i proslavio Konavle na svoj osebujan način.

Dokumentarni film „Konavoske bubice“

Projekcija dokumentarnog filma „Konavoske bubice“ koji je nastao u produkciji Muzeja i galerija Konavala i LMT studija, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, s ciljem prezentacija i održanja proizvodnje svile u Konavlima. Projekcija je svakih pola sata, od 17:00 do 19:30.

Dječji kutak uz izložbu „Mijo Šiša Konavljanin – ususret zaštiti“

Najmlađi posjetitelji će se u kreativnom kutku uz izložbu „Mijo Šiša Konavljanin – ususret zaštiti“ moći upoznati sa slikarskim opusom Mija Šiše Konavljanina. Uz raznovrsne likovne i edukativne materijale izrađivat će umjetnička djela reporoducirajući tradicijske motive sa Šišinih slika.

ODJEL ZA ARHEOLOGIJU I SPOMENIČKU BAŠTINU

Od 17:00 do 19:00 Dječja radionica – Izrada glinenih reljefnih pločica

Na radionici za djecu izrađivat ćemo reljefne glinene pločice s motivima kakve nalazimo na ukrašenim posudama proizvedenim u rimskim lončarskim radionicama koje su dospjele i do antičkog Epidaura. Savladat ćemo pojmove reljef, keramika, terra sigillata i osmišljavati ukrase za posude s pečatom polaznika radionice!

Od 18:30 do 19:30 Stručno vodstvo kroz izložbu „Novootkriveni Epidaur“

Na stručnom vodstvu po stalnom postavu i izložbi „Novootkriveni Epidaur: terra sigillata s cavtatskih lokaliteta“ posjetitelji imaju priliku saznati zašto je arheologija važna i što nam govore nalazi s istraživanja utvrde Sokol, Peranove grede ili antičkog Epidaura. Na virtualnom putovanju kroz konavosku prošlost vidjet ćete koji se to nalazi čuvaju i obrađuju u Odjelu za arheologiju!

KUĆA BUKOVAC

Od 18:00 do 19:00 Dječji vodič na znakovnom jeziku

Polaznici radionice „Šarena školica“ prestavit će dječji vodič kroz Kuću Bukovac na znakovnom jeziku koji je snimljen u studenome 2023. godine. Uz vodstvo kroz Kuću Bukovac djeca će sve zainteresirane upoznati s bogatim opusom našeg umjetnika Vlaha.

Od 20:30 do 22:00 „Pet ćutila“

Prekrasna Vlahova slika, misao je vodilja ovogodišnjeg programa Noći muzeja Kuće Bukovac. Put kroz pet ćutila započet će Pixel dizajn svjetlosnom projekcijom Vlahovih slika koje će zaigrano krasiti pročelje zgrade na dnu Bukovčeve ulice.

U 20:30 započinje koncert koji će održati Brass & Percussion septet Dubrovačkog simfonijskog orkestra i ovom će nam prilikom izvesti ciklus skladbi „Posveta korijenima.“ Inspirirane su narodnim napjevima i plesovima iz dubrovačkog kraja, a skladao ih je Damir Butigan.

Imat ćete priliku degustirati tradicionalne slastice našega kraja, broštulane mjendule, arancine, kontonjatu i mantalu koje će nam predstaviti Marina Šiša Vivek iz OPG-a Šiša.

Na ovogodišnjoj Noći muzeja nazdravit ćemo koktelom „Vlaho Bukovac“ koji odiše mirisima i okusima Mediterana. Za nas su ga osmislili barmeni svjetskoga glasa iz udruge „Art cocktail Dubrovnik“ Ivana Vinković, Leo Bautović i Mario Saulan.

27. travanj 2024 23:49